torsdag 26 april 2012

Omplantering av riktigt smått


De nyuppstigna petuniaplantorna kräver glasögon, i alla fall för mig. När ska man våga ta i de små liven? Så plötsligt en dag är det trångt i krukan och det krävs bättre bostadsförhållanden. Alltså: omplantering. Så här går det enklast till när plantorna är mycket små.
1. Fyll plastpottan till brädden med t ex U-jord. 
2. Gör ett hål med en prickelpinne (bilden). Har du ingen sådan kan du ta en penna. Vidga hålet så pass att rötterna kan slinka ner utan problem.
3. Fös in jorden mot plantan och kläm mycket lätt med tumme och pekfinger. Vattna med en mycket fin stråle så att du inte stjälper plantan. Klart!

Ska plantorna stå länge i en trång kruka utarmas jorden fort genom många vattningar. Jag lägger ofta i några korn pelleterad hönsgödsel i botten vid omplanteringen.


TOMATERNA börjar redan få synliga blomklasar! Hur är det med dina?

5 kommentarer:

 1. Bra tips! De är ju lite "besvärliga" de där riktigt små plantorna.

  /Annika

  SvaraRadera
 2. Alla blir saliga på sin fason (eller hur man nu säger). Jag som inte är så pricksäker brukar fylla krukan till hälften, sedan håller jag den lilla plantan i luften över krukans centrum, så att rötterna nuddar vid jorden, och fyller på jord från sidorna. Mina petunior har gått ovanligt bra i år, och tänker snart börja blomma.

  Tack för tipset om pelletsen! Skall testas!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Heja Ruben!
  Jag blir så väldans glad att du kommer med din beskrivning. Den här bloggen är till för det. Mer inlägg om hur ni gör vore toppen. Och så där bra beskrivet dessutom. Men menar du verkligen att dina petunior snart blommar, va...?

  SvaraRadera
 4. Ja, de har knopp, men jag satte fröna redan den 13 februari. Vet inte om det är någon fördel direkt, att de är så tidiga. Vi har inget växthus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog tror jag att det blir fint med knoppar redan nu. Du får väl ta till metoden: bära ut och bära in, bära ut och bära... Om du längre fram tycker om att ha blommor i vas så är petuniorna riktigt långlivade och bra.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...