onsdag 24 april 2013

Massaker i trädgården

De flytsådda Afrikas blå liljor har redan visat musklerna genom att slänga ut daggmaskstjocka  rötter genom hålen i de små plastpottorna. Dags att plantera om. Jag gav mig också på dem som stått några år i krukor och varje gång blir jag lika förvånad. Bara betonghårda rötter och inte en gnutta jord - hur kan detta fungera? Problemen vid omplantering är många:
- Hur får man ut klumpen ur den snygga krukan som jag vill ha kvar? Använde små spadar, morakniv, förskärare, makens muskler och en väldig massa grova ord. Kan lova att det såg ut som en Agapanthus-massaker sedan vi lyckats få ut det som blev kvar av plantan.
- Hur delar man sedan upp den? Tja, skar med förskärare och drog med såg mellan de små samlingarna av gröna blad. Kommer de rumphuggna plantorna att ta sig?
- Nästa kruka kommer jag att offra och drämma en hammare i den. Men det räcker med en sådan här massaker per dag. 
Någon som vet var det finns stora, snygga platskrukor som inte imiterar något annat material utan är läckra i sig? Jag kommer aldrig mer att slåss med en Afrikas blå för att få den ur krukan. Rötterna suger sig fast i lergodset och retar livet ur mig.

PS. Den som hittade på att Afrikas Blå vill stå trångt med rötterna skapade nog bara en undanflykt för att slippa plantera om... Sedan blev det en "sanning". Glöm den!

5 kommentarer:

 1. Undrar vart min kommentar försvann...?/Anja

  SvaraRadera
 2. Det undrar jag också! Tittade i skräpmaillådan och hittade en äldre kommentar från dig (4/5) om bl a bocktörne. Den har jag flyttat till sin rätta plats. Men annars var det bara de gamla vanliga konstiga, utländska inläggen. Var kan felet ligga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vet jag vad det kan bero på men det troliga är att du har en webbläsare med stenhård koll på spam och allt som inte är supersäkert klassa som skräp. Tror jag som ingenting kan om ämnet.

   Mitt budskap i min kommentar var att jag sågar eller slår med yxan utan empatier en större planta i fyra delar. Det har gått bra.
   Det andra var att jag använder alltid innerkruka. Antingen färdiga, vanliga svarta eller om ytterkrukan är stor och/eller har kanske en konstig form 'tillverkar' jag innerkrukan av t.ex. svarta sopsäckar. Jag gör hål i botten, lägger plastsäcken(jag har två i varandra för en starkare konstruktion )i ytterkrukan och planterar växten. Jag klipper bort överflödig säck (den får ju inte synas)med ca en dm greppmån. Den överflödiga kanten viker jag mot krukkantens innersida. På hösten, när det är dags att vinterförvara växten eller när man vill plantera om den är det bra att ha den överflödiga kanten för att lättare kunna lyfta upp plantan från ytterkrukan (när det gäller tunga växter får man vara två som lyfter). Den här metoden använder jag till alla större växter. En stor fördel är att stora plantor blir lättare att flytta till vinterförvaring när man slipper en tung kruka. /Ha en glad och trevlig Valborg!/Anja

   Radera
  2. Mycket bra tips, tack! Jag ska dela en stor Afrikas Blå (fast vit) i morgon och den kommer att hamna i svart osynlig plastsäck. Önskar dig en väderfinare Valborg än vad vi får här!
   Ulla

   Radera
 3. Jag som avskyr svarta plastkrukor har till min stora glädje hittat vita plastkrukor som faktiskt är snygga. De finns i alla möjliga storlekar och med matchande fat, är gjorda av återvunnen plast och kostar inte så mycket. Nu har jag bara från den serien i mitt växtskåp. Var hittade jag dom? Hornbach av alla ställen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...