måndag 1 april 2013

Nu får det vara nog!

Nu vill jag inte vänta längre på de milda nätterna! I dag satte vi in en ställning i växthuset, bar ut de ynkliga tomatplantorna och garderade med bubbelplast för de iskalla nätterna. Därunder bubblorna står det en värmefläkt som nog ska räcka för en del minusgrader. 
Jag trodde att jag i år skulle kunna visa de allra stiligaste tomatplantorna någonsin i mitt växthus men just nu är de långt därifrån. De törstar efter naturligt ljus även om lamporna gott och väl hållit dem vid liv. De behöver också planteras om.
Tomatillon 'Dr Wyche´s Yellow'  är ca 15 cm hög och blommar redan. Även den kommer mycket snart att behöva ordentligt med plats. Om inte köldnätterna upphör blir det knepigt. 

Berätta gärna hur du lyckas hålla dina tomater i fin form! Jag är nyfiken.

9 kommentarer:

 1. Under lysrör inne ännu. I helgen skade ställas ut i bubbeltältet, med en fläkt för värme på natten.
  Det blir alldeles för varmt där på dagen, över 30 grader när solen skiner. Antar att de måste flyttas ut från bubbeltälten på dagarna och så måste man öppna vädringsluckorna. Hur gör du?
  Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. På dagarna är "bubbeltältet" helt öppet. Vädringsluckorna öppnar sig själva och det har ännu inte blivit för varmt. Däremot kan nätterna ge skrämselhicka...

   Radera
 2. Jag vill också flytta ut mina tomatplantor i bubbelhuset men vill ha en pålitlig max/min-termometer först. Vilken sort använder du? Jag har haft en digital som gick sönder och nu kan jag inte hitta en likadan, sedan köpte jag en sprittermometer som gick sönder efter ett par månader. Nu vill jag satsa på en bra och pålitlig.
  På dagarna har vi haft +28°C och på nätterna några plusgrader i bubbelhuset. Stackars växter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick en väderstation i present av sonen. Den heter Wireless 868 MHz Weather station. Består av en del inne som visar tid, datum, väderprognos, temperatur inne, luftfuktighet och temperaturen ute i växthuset där man ställer "termometerdelen" som sänder. Fungerar jättebra.Den visar max och min och vilken tid och dag det var.
   Anita

   Radera
  2. Ann-Marie, du fick ett bra svar av Anita. Vi har också en väderstationstermometer i växthuset. Den börjar visserligen bli till åren, men fungerar ännu. Jag har ungefär samma temperaturförhållanden som du, Anita. Ett tag såg det hoppfullt ut i SMHI-prognosen men nu har den förväntan bytts mot iskalla nätter igen!

   Radera
  3. Tack för svar från er båda och tack för en trevlig blogg. Kan berätta att mina tomatplantor i år är ovanligt fina. De står i ett soligt fönster med extra belysning i ett svalt gästrum och dessutom har de fått Epsomsalt, magnesiumsulfat. Vet inte om det är extrabelysningen eller saltet, antagligen båda, ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.

   Radera
  4. Alla tre komponenterna är bra. Och att Epsom gör stor skillnad vet jag så fortsätt med det. Berätta gärna fortsättningen!

   Radera
 3. Hej
  Nu har äntligen snön smält bort där jag grävt ned mina sålådor, men när jag tittar i dem så ser det ut som en tunt mögeltäcke täcker jorden. Vad gör jag nu?

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Det har jag aldrig varit med om. Kanske dina lådor fått för lite luft? Ta bort locket under några dagar och se om "möglet" försvinner.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...