söndag 30 oktober 2011

Plant World, massor av fröer

Plant World Seeds, engelsk fröfirma i fagra Devon, presenterar nu sina nyheter. Jag kan inte se att det finns någon tryckknapp för att beställa katalog. Men det finns en papperskatalog - håller den just nu i min hand. Om du absolut vill ha den kan du  säkert maila en förfrågan. 
Här kan man gräva ner sig för flera dagar framåt. Massor av fröer, många spännande, och stort utbud av bl a tomater. 


Direkt efter nyår sår jag den här söta hornbalsaminen Impatiens balfourii. Jag tänker mig den som krukväxt tuktad genom beskärning. Vi får se om det går som jag tänkt mig. Det finns ytterligare tre balsaminer i Plant Worlds sortiment

torsdag 27 oktober 2011

Frestelser från Impecta

Under gråglåmiga och träliga dagar är det särskilt uppiggande med ett rop från den andra sidan vintersolståndet - nyheterna i en frökatalog, denna gång Impecta. Det här med nyheter är dock ett förvirrande begrepp. Vad som menas är att frösorten är ny i just den här firman medan den kanske funnits under många år i en annan katalog. Men en del är verkligen sprillans nytt.
Rysk potatis 'Zolushka'
Kan man låta bli att köpa fröer från en rysk potatissort? Nej, inte jag i alla fall. Utvecklingstiden är 110 dagar, alltså kortare än för en tomat! Rekommenderad såtid: inomhus i mars-april. 
Att så potatis är inte alls så ovanligt ute i världen som vi tror här. Jag provade en gång att ta fröer från de små gröna, giftiga frukterna som bildas hos en del potatisar efter blomningen. Det blev inga höjdarknölar, men ätbara var de i alla fall.



Ökenklotmalva 'Apricot Delight'
Sphaeralcea ambigagua är en nätt ökenväxt från Kalifornien, som gillar att solbada. Egentligen är det en liten perenn buske, som kan övervintras om man har möjlighet att förvara den frostfritt och ljust. Men jag tänker ställa den i ett fönster i ett svalt rum och se vad som händer. Har en känsla av att det kan gå hyggligt bra. 
Rekommenderad såtid: januari - mars. Jag väljer januari. Klipps ner mer än du törs om våren.

Rosenfibbla 'Snow White'

Rosenfibblan, Crepis rubra, är för det mesta röd/orange och lyser som en eldsvåda bland ängsblommorna. Men den här är otroligt läcker för alla som gillar vitt. Kan inte låta bli att fångas av renheten och växtsättet. Det ena lagret efter det andra byggs på en enkel blomma! Sås direkt så fort du är nöjd med jorden = när den reder sig.



Kan inte heller låta bli att köpa sommarfloxen på grund av sortnamnet: 'Chilled Champagne'. Tankarna blir festmuntra.

tisdag 25 oktober 2011

Så ett äppelträd

Jag har aldrig sått äppelkärnor men nu tänker jag göra det. Tar kärnorna nu (Åkerö, Cox Orange, Rossvik) och sätter dem i sandblandad jord.Ställer krukorna i växthuset. Där räknar jag med att de ska få den stratifiering (köldbehandling) som behövs.Min trädgård kan inte rymma så många fler träd. De här, om de behagar dyka upp, ska fostras till bonsaier.Av en händelse sprang jag på bloggen med en aning udda kruka för äppelsådd...

söndag 23 oktober 2011

Fröspridare i Småland

Det här är min hund Agnes, som vid detta tillfälle är på en liten semestertur i Småland. Hon är ett levande exempel på hur fröer flyttas från en trakt till en annan. Varje gång vi kammar ur hennes päls rasar det ut en liten hög av fröer. Det är inte alls otroligt att vi har "planterat" ett midsommarblomster från förorten invid en åldrig stenmur i Småland. Så här har växter alltid färdats men hjälpmedlen är många. Mest tydligt blir det utmed banvallar där tågen svept med sig fröer som sedan gror och på soptippar där man kan göra mängder av adventivfynd (NE: Främmande växt som införts till ett område och blivit mer eller mindre bofast). På tippen växer sådant som följt med hushållssoporna eller fågelfröerna. Vanligt är paprika, tomater och citrusplantor. Det är förstås under hösten som man kan göra "tippfynd". Mycket av det som lockats att gro i främmande jord klarar inte vintern. Men det är inte så sällsynt att där växer en liten dadelpalm...

fredag 21 oktober 2011

Fråga om vitlök

Hej!
Jag har läst att det är dags att plantera vitlök. Ni ger förslag på 4 sorter. Men vart får man tag i dom???? Kan man plantera om vitlök som man köper i handeln till vanlig daglig matlagning ???
Älskar vitlök.

Hej vitlöksälskare!
Vitlök kan köpas på nätet hos Gourmetgarage och Jennys frön och sånt men också i trädgårdshandeln. 
Så här säger FOBO, Förbundet Organisk-Biologisk Odling, på sin hemsida om matvaruhandelns vitlök:
"Den vitlök som kan köpas i affären importeras vanligen från medelhavsländerna. De kan användas som sättlök och varje klyfta ger upphov till en ny planta. Välj klyftor som är välutvecklade.
Kring varje klyfta bildas nya vitlökar med ett antal klyftor. Dessa kan sedan användas som utsäde. För att testa grobarheten räcker det att lägga några klyftor varmt. Bestrålad lök gror inte."


Andra menar att man ska köpa kontrollerad, virusfri sättlök. 

onsdag 19 oktober 2011

Jodå, T&M skickar katalog

Josuss frågar hur man får tag i en Thompson & Morgan-katalog: Jo, du går in på T&M:s internationella hemsida. Där framgår det tydligt. Eller följ den här länken.

söndag 16 oktober 2011

Var får man tag i vitmossa?

Jag har fått mailfrågor från "Suss" och "stadstjej": var får man tag i vitmossa? "L-E" undrar också hur den ser ut?
Så här:
Om man inte har vitmossa inpå knutarna så finns den att köpa i trädgårdshandeln i hårdpressade block. Bara att blöta upp i vatten.
Vitmossa, som inte ska förväxlas med fönsterlav som används till juldekorationer, kallas också Sphagnum, det vetenskapliga namnet för hela släktet vitmossor. 
Att man använder vitmossa till fröer som ska ligga fuktigt under lång tid beror på vitmossans antiseptiska egenskaper. Den möglar inte. 
Jag använder också vitmossa vid förökning med sticklingar. Ett lager vitmossa på ytan håller dem friskare.

tisdag 11 oktober 2011

Höstsådd, kanske...

Salladslök, bild från Impecta.

Jag brukar inte, med några få undantag, så om hösten, men nu har det börjat klia i fingrarna. Låt oss följa några höstsådder. Det gäller att vara ute innan kylan slår till vilket ju varierar i detta avlååånga land. Impecta har just nu ett fröpaket för höstsådda grönsaker. Man kan prova hela paketet eller välja ut några sorter. Visst  vore det schysst att ha lite salladslök på gång tidigt nästa år? På en balkong borde man kunna starta mycket tidigt efter höstsådd - och ha jobbet redan gjort!

måndag 10 oktober 2011

Rapport från KATALOGfronten

Thompson & Morgans katalog låg i brevlådan när jag kom hem från en liten skaldjurstur på Västkusten. Bra att de är tidigt ute. Mindre bra att jag två år i rad fått vänta i månader på leveransen. Har haft en inte riktigt snäll konversation med T&M. Låt se om det hjälpt.
 
  Första titten:

En nyhet som jag nog måste prova är 'Shiraz', en purpurlila ärta av mange-tout (franska för "äta allt" och används ofta för t ex brytbönor och sockerärtor). Synd bara att ärterna tappar den vackra färgen som kokt.


Kanske det också blir frön till fingerborgsblomman med uppåtriktade blommor, 'Candy Mountain Peach'. Men kommer humlorna att känna igen sig? I stället för en normal kontrollerad inflygning kommer de att stå på huvudet! Hybridiserarna har sedan några år tillbaka börjat ta fram allt mer fransiga och flikiga fingerborgsblommor och nu ska de också lyfta på huvudet.  


Tomaten 'Sungold' håller verkligen vad fröfirman lovar. Jag testade den i år. Översållad av tomater, mycket söt, större än andra cocktail-tomater och tunnskalig. Tar lite längre tid att torka eftersom den är mycket saftig. Jag har också provat 'Losetto' men tycker att den smakmässigt är en ganska intetsägande sort.

söndag 9 oktober 2011

Magnoliafrön ska in i kylan

De otroligt vackra blå kottarna från min stjärnmagnolia, Magnolia stellata 'Royal Star', har fallit till maken i stora mängder. Men det är lurisar, här finns inga frön. De lysande orangeröda bären deformerar däremot kottarna rejält och tittar fram ur höljet så fort de mognat. Bara att plocka. 



Man måste tvätta bort det orange/vita fruktköttet annars gror inte fröna (eller blir i varje fall mycket slöare). Beskrivning av hur det går till finns på sid 23 i Fröbok. Stick tumnageln gnom fruktköttet  - och du kommer att upptäcka att de luktar mango! När väl köttet är borta återstår stenhårda små, mörka hjärtan. Dem lägger jag omedelbart i mycket lätt fuktad vitmossa i zippåse i kylskåpet för de närmaste fyra månaderna. Det är bara där den idealiska kylan finns just nu. Återkommer när den tiden gått. Har du frön så häng med!


Stjärnmagnolian hör till de allra vanligaste och kanske också mest lättodlade magnoliorna. Den är så tidig att frosten ibland kan förstöra prakten. Men när den slår till på allvar vill jag inte byta den mot någon annan. Då landar en jättelik svärm kritvita fåglar hos mig. Eller är det fjärilar?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...