torsdag 27 oktober 2011

Frestelser från Impecta

Under gråglåmiga och träliga dagar är det särskilt uppiggande med ett rop från den andra sidan vintersolståndet - nyheterna i en frökatalog, denna gång Impecta. Det här med nyheter är dock ett förvirrande begrepp. Vad som menas är att frösorten är ny i just den här firman medan den kanske funnits under många år i en annan katalog. Men en del är verkligen sprillans nytt.
Rysk potatis 'Zolushka'
Kan man låta bli att köpa fröer från en rysk potatissort? Nej, inte jag i alla fall. Utvecklingstiden är 110 dagar, alltså kortare än för en tomat! Rekommenderad såtid: inomhus i mars-april. 
Att så potatis är inte alls så ovanligt ute i världen som vi tror här. Jag provade en gång att ta fröer från de små gröna, giftiga frukterna som bildas hos en del potatisar efter blomningen. Det blev inga höjdarknölar, men ätbara var de i alla fall.Ökenklotmalva 'Apricot Delight'
Sphaeralcea ambigagua är en nätt ökenväxt från Kalifornien, som gillar att solbada. Egentligen är det en liten perenn buske, som kan övervintras om man har möjlighet att förvara den frostfritt och ljust. Men jag tänker ställa den i ett fönster i ett svalt rum och se vad som händer. Har en känsla av att det kan gå hyggligt bra. 
Rekommenderad såtid: januari - mars. Jag väljer januari. Klipps ner mer än du törs om våren.

Rosenfibbla 'Snow White'

Rosenfibblan, Crepis rubra, är för det mesta röd/orange och lyser som en eldsvåda bland ängsblommorna. Men den här är otroligt läcker för alla som gillar vitt. Kan inte låta bli att fångas av renheten och växtsättet. Det ena lagret efter det andra byggs på en enkel blomma! Sås direkt så fort du är nöjd med jorden = när den reder sig.Kan inte heller låta bli att köpa sommarfloxen på grund av sortnamnet: 'Chilled Champagne'. Tankarna blir festmuntra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...