fredag 21 oktober 2011

Fråga om vitlök

Hej!
Jag har läst att det är dags att plantera vitlök. Ni ger förslag på 4 sorter. Men vart får man tag i dom???? Kan man plantera om vitlök som man köper i handeln till vanlig daglig matlagning ???
Älskar vitlök.

Hej vitlöksälskare!
Vitlök kan köpas på nätet hos Gourmetgarage och Jennys frön och sånt men också i trädgårdshandeln. 
Så här säger FOBO, Förbundet Organisk-Biologisk Odling, på sin hemsida om matvaruhandelns vitlök:
"Den vitlök som kan köpas i affären importeras vanligen från medelhavsländerna. De kan användas som sättlök och varje klyfta ger upphov till en ny planta. Välj klyftor som är välutvecklade.
Kring varje klyfta bildas nya vitlökar med ett antal klyftor. Dessa kan sedan användas som utsäde. För att testa grobarheten räcker det att lägga några klyftor varmt. Bestrålad lök gror inte."


Andra menar att man ska köpa kontrollerad, virusfri sättlök. 

5 kommentarer:

 1. Hej!

  Idag kom din bok med posten! Ser superfin ut!!!
  Jag ser fram emot att fördjupa mig i den. :-)

  Jag har köpt vitlök på Törnviks frö.
  Intressant att Fobo skriver så där om vitlök inköpt i matvaruhandeln.
  Jag har inte vågat mig på att köpa icke kontrollerad sättlök.

  Ha det gott!
  Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Jag håller med dig när det gäller Fobo. Blev också förvånad. Men det kan vara så att sjukdomar inte är särskilt vanliga. Kanske någon annan vet om det kan bli stök med matvaruvitlöken?

  SvaraRadera
 3. Hej Ulla! Roligt att hitta dig igen! Följde din gamla blogg. Nu står även din bok på önskelistan!
  Må så gott!
  Hälsar,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. hej. att odla vitlök från grönsaksdisken är en chanstagning. Det kan gå väldigt bra men det kan bli som så att man blir utan skörd. Som FOBO svarar är mycket av löken vi köper i affären från medelhavet, dvs den är ej anpassad till vårt klimat. jag satte i höstas av en lök odlad i spanien och alla blev soloklyftor. Mycket lök kommer från kina och det är svårt att veta om den odlats i ett område med liknade klimat som vårt.
  Största anledningen till att inte odlingen går så bra är att löken hanterats dålig under transport och lagring. Om löken utsätts för kyla blir den vilse i sin utveckling och kommer att torka in. Den ha lagrats för varmt och börjat gro, skjuta gröna skott. Eftersom planterad vitlök gror med rötter först ger det dåliga förutsättningar för skörd.
  Om inte löken behandlats mot svamp och virus riskerar man även få sådana i sin odling och vissa virussjukdomar blir kvar i jorden upp till 20 år. Löken kan vara så pass angripen att den inte kan växa.
  Nu är allt utsädet man köper i trädgårdshandeln inte det heller bra. Odlade sabadrome köpt på plantagen men det var inget vidare det heller.
  läs gärna mer om vitlök på min blogg postannelund.chilipeppar.com

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...