Man vet att felaktigt handhavda frön för groddning spridit svåra sjukdomar (salmonella, ehec) och det kan kännas lite ängsligt. Men gör som proffsen, groddfabrikanterna i Sverige, pastörisera fröna! Före sådd sköljs de ett par gånger. Värm sedan upp vatten till 80-85 grader och häll fröna i en tesil. Kör runt silen i det varma vattnet i 30 sekunder - inte mer. Grobarheten ska vara kvar, frön är renade och du kan känna dig lugn.
Tillägg 131022: Lindbloms Frö, som har gjort om sin e-handelssida till det bättre, har också ekologiska frön för groddning/spirning, bland dem rädisan 'Rambo' och rödbetan 'Detroit'. Lindbloms använder de rätta termerna så låt oss hålla fast vid dem i fortsättningen.
Groddning: För att äta både frö och groddar. Spirning: För att bara äta de gröna skotten, inte fröna.
Tillägg 131022: Lindbloms Frö, som har gjort om sin e-handelssida till det bättre, har också ekologiska frön för groddning/spirning, bland dem rädisan 'Rambo' och rödbetan 'Detroit'. Lindbloms använder de rätta termerna så låt oss hålla fast vid dem i fortsättningen.
Groddning: För att äta både frö och groddar. Spirning: För att bara äta de gröna skotten, inte fröna.
Vilket bra inlägg Ulla!
SvaraRaderaJag skulle vilja vara lite fräck och fråga dig också om du groddar någonsin gröna linser? Om "ja" - hur gör du?
/Anja
Jo, någon gång har jag gjort det men förargligt nog minns jag inte hur det blev...
SvaraRadera