lördag 19 oktober 2013

Frågetecken att räta ut

Rucolablommor/blad ute just nu.
Ännu lyckas jag hålla hushållet med eget grönt. Rucolan i odlingslådan ute står fortfarande grön och fin och med underbara blommor och de får följa med i salladen. Bladen är nu, sedan kylan kom, mycket mer peppriga och det tycker jag inte illa om. 3-4 minusgrader har gått bra. 
En vecka gammal rucola

I växthuset gror nu den nyss sådda rucolan för fullt. Huset värms upp till max 5-6 grader om natten. Jag tror att rucolan skulle klara sig en bra tid utan värmetillskott i ett kallväxthus.

Samtidigt sår jag kryddkrasse, mangold, rädisfrön för groning inomhus. Och har lagt olika ärter i vatten för att så ut i blöta papper i morgon och så småningom få ärtskott. Plus mer i växthuset... Återkommer om det.
Vad jag vill veta är:
1. Hur bra växer olika grönt på "fel" tid?
2. Hur ofta måste jag så och i vilken miljö?
3. Hur mycket måste jag så för att det åtminstone ska ge nämnbara skördar till två personer. Och hur stor plats tar det?
4. Vad är bäst att så/ger mest utdelning?
5. Ljuskrav?
Häng med och ha synpunkter!

5 kommentarer:

  1. Hej Ulla! Kul att "ses" igen!
    Vet du att jag har haft samma funderingar även om jag kommer knappast att få tummen ur. Desto intressantare är att få följa din forskning.
    Min rucola och ekbladssallat står sig också fint ännu. Det roliga i sammanhanget är att när vi gödslade i våras odlingslådan med vår egen hushållskompost så fick vi även en extra tomatodling på köpet;)))! Tänk att när allt annat har förmultnat så har tomatfröerna inte gjort det;))!
    Jag kommer verkligen att följa dina reflektioner. /Anja

    SvaraRadera
  2. Hej Anja!
    Tomatfrön är otroligt envisa. Jag hade en hel skog i mangoldlådan efter att ha lagt på en kärra kompostjord. Men nu är alla tomater ute borta och jag saknar dem verkligen. Köppjunket är inte kul. Kom gärna med synpunkter på min grön-odling, Anja.

    SvaraRadera
  3. Intressant att få ta del av!
    Jag sår alltid ruccola och olika asiatiska blad i omgångar utomhus. Nu sist sådde jag i mitten av september och har fina blad nu. Jag har även provat att så i kallväxthus tidigt på våren. Jag sådde i början av mars men de grodde sakta och inte mycket hände förrän i april. Sådder i juni.juli får jämt märken av jordloppor och fjärilar.
    Under kalla vintermånader får man nog, som du har, ha extra värme. Tror att 5-6 grader kan räcka om det finns nog med ljus. Jag bredsår ca 0.75m2 till två personer. Eftersom rucola och asiatiska blad står så länge behöver man inte så om så ofta, men man hinner väl med cirka fem omgångar mellan april och september. Jag har provat att så i lådor med plantjord i kallväxthus, i jordbädd och utomhus. Utomhus är bäst och därefter kommer jordbädd i växthus.
    Kryddkrasse, rucola, asiatiska blad, sareptasenap är mina favoriter. Kanske rödbetsblad vore något!?

    SvaraRadera
  4. Kul! Vi har samma tankar. Tidigare i år presenterades ju en undersökning som visade att gröna blad stod högt upp på nyttighetstoppen - men jag undrar om det även gäller de sorgligt slokande salladshuvudena i handeln. Tror att det är bäst att odla själv. Frågan är bara hur det ska gå ihop. Vi får se.
    Du kanske känner till att det finns en speciell rödbeta, Bull´s Blood, som är avsedd att odla för bladens skull?

    SvaraRadera
  5. Ja isbergssallad och annat smaklöst har jag slutat med för länge sen :-) Inget går upp mot egenodlat/närodlat som verkligen smakar och tillför något.
    Intressant med Bulls Blood. Visste inte att den är en specialsort för bladen, det ska testas nästa säsong! Jag gillar den där "jordiga" smaken i de späda bladen och sen är de ju så vackra med det röda.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...