måndag 21 januari 2013

Vintersåskola 3


Några tips...
Vid statifiering sår man perennfrön, som kräver kyla för att gro, i krukor och ställer dem växelvis utom- och inomhus. Vid vintersådd sår man fröna, både perenner och tåliga ettåringar, i burkar med lock (hål i topp och botten förstås) och ställer ut dem direkt i kylan. Du gör i princip inget annat än håller ett litet öga på att lådorna inte sticker iväg i vårstormen, att det inte blir för torrt och att lyfta alltmer på locket när fröna har grott och värmen kommit.
Tips: Passa på att skotta den mjuka snön över lådorna. Vi har den åtminstone här i Stocholmstrakten.

Jag tycker inte att man ska driva det här hur långt som helst. Frön vi vet gror bra i växthus, inomhus eller i bänk kan väl få fortsätta att göra det. Men när det gäller de där vi aldrig lyckats särskilt väl med så är vintersådd värd att prova. För min del är det lavendel, jätteverbena och koriander som ofta tjurar. Nu vintersår jag dem och får hur många plantor som helst.
Tips: Har du växthus - ställ in den vintersådda jätteverbenan där sedan plantorna visat sig. Då går det lite fortare. Men sedan behövs förstås avhärdning, vilket inte de som fått stanna kvar ute inte behöver. Det blir det starkare plantor men de blommar lite senare.

Du behöver inte så allt på en gång.
Tips: Börja vintersådden, nu, med perennerna. Ettåringar kan du så lite senare.


3 kommentarer:

  1. Fråga: Att det inte blir för torrt...jag hade tänkt att börja vattna igen när solen kommer och det torkar ut i bunkarna. Tänker jag rätt då eller måste man pytsa lite vatten nu med?
    MVH Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du tänker rätt. Men smält- och regnvatten ger rätt mycket väta så kolla att det behövs. Nu och ända fram till vårvärmen behövs ingen bevattning.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...