måndag 7 maj 2012

Rekordtomater

Medan den storartade stjärnmagnolian kämpar mot de kalla nätterna och de stora vita blommorna falnar - då kan man drabbas av bitterljuv vårsorg - har jag nu massor av omplanteringar att kröka den ömma ryggen över. I dag har jag bl a planterat om de första salladsplantorna av Yugoslavian Red som placerades ute den 29 januari då det var -6 grader här. Den 3 mars grodde fröna och nu är en del plantor i egna krukor. Men... de får fortsätta att stå ute i sin låda trots markfrost de senaste nätterna. Just det är en stor del av vitsen med vintersådd. Att få härdiga, tåliga plantor som aldrig behövt växthusvärme för att klara sig.
Måste erkänna att jag tappat bort mig lite i dokumentationen på sidan FröHändelser men ska försöka bättre mig!


Tomaterna lapar epsomsalt

Lolipop, en vit tomat, redan i blom.

Jag har aldrig tidigare haft så fina, kompakta och redan blommande tomatplantor som i år. Detsamma gäller de sådda dahliorna. Den enda skillnaden mot alla andra år är att de har fått några doser av epsomsalt efter omplanteringen.
Epsomsalt, som  bland annat även kallas bittersalt, har en mängd användningar, inte minst kroppsliga. Saltet innehåller magnesiumsulfat och ett bad i detta är välgörande för trötta trädgårdsmuskler. Ska provas snart.
Tomaterna har fått ca en tsk epsomsalt per planta, hittills två gånger med två veckors mellanrum. Jag testar också att bara bladgödsla, bespruta, en del växer för att se om det blir någon effekt. Men de blir lite fula, får vita ringar efter saltdropparna.
Du kan läsa om EpsonSalt (varumärke) här och få tips får både kropp och trädgård. Det är detta salt jag köpt. Du ska också vara medveten om  att det finns många kvaliteter av epsomsalt och just detta har inte farmaceutisk renhet och kan inte förtäras. Men det duger fint att bada i och att använda i trädgården.
Många växter (dock inte salvia!?)  blir glada över en dos magnesium. Potatis och rotfrukter är inga undantag men dem ger man som regel en blandning av magnesium/kalium/svavel, kalimagnesia. Läs här.
Nu är jag nyfiken - brukar du använda epsomsalt. Eller vet du mer om det? 

4 kommentarer:

  1. Vad intressant. Jag har inte hört talas om det.
    Själv odlar jag i sand och gräsklipp och tycker att det funkar. Tror du att det funkar lika bra med det kalimagnesia som säljs på Lantmännen? Det är ju alltid spännande att testa nå´t nytt, speciellt om det ger bättre plantor och skörd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tror jag. Yrkesodlarna av ecotomater använder det. Vad som hänt med mina plantor är att de är så vackert mörkt gröna, ranglar inte iväg och står utan stöd, fyller ut krukan jämnt och fint med rötter och sätter blom och kart mycket tidigare än vad de gjorde förr. Nu är de satta i både växthus och utomhuslådor och jag tänker fortsätta med en slurp magnesium då och då. Eller gå över till kalimagnesia.

      Radera
    2. Låter väldigt intressant, jag måste testa.
      Jag ska kolla på granngården om det finns kalimagnesia.
      Eftersom jag odlar i sand får jag väl prova på en planta om det inte skulle fungera men varför skulle det inte funka....

      Radera
    3. Är övertygad om att det fungerar.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...