söndag 13 maj 2012

Hur gör man med Kumato-plantan?

FRÅGA: Du rekommenderar ju tomaten Kumato som inte finns att köpa i fröform utan bara i livsmedelsbutiken. Till slut hittade jag den! O nu har jag små plantor. MEN hur växer den här vännen? Hög eller busk? De Kumato jag köpte på konsum var inte stormgoda men det kanske blir en annan sak när man odlar dem själv, vad säger du?
Kristina, Upplands Väsby


SVAR: Först villl jag gratulera till att du hittade tomaten. Den har varit rätt osynlig under senare år. 
Och du har rätt - den är inte alls "stormgod", smakar ingenting i butik. Men när du odlar själv och den får mogna på plantan blir det en annan sak. Det är sbsolut ingen busktomat. Jag odlar den som en högväxande tomat och låter max två stänglar gå fram, tjuvar resten. Jag har plantor både i växthus och ute. Tomaterna blir väldigt vackra, mörka och perfekta i formen och håller länge - men man ska förstås äta dem nyplockade för att njuta av smaken. Och - om du gillar den - glöm inte att ta frön för nästa år.


3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Ang. Kumato så sparade jag frön från färska tomater i Spanien förra hösten. De första bladen har nu visat sig, bara 1 vecka efter sådd. kommer bli spännande att provsmaka om den är lika god som de solmogna jag åt i Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du bara rätt sort så kommer du inte att bli besviken. Tänk på att ge lite epsomsalt då och då så blir det många tomater.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...