måndag 20 augusti 2012

Härlig skörd

Hemkommen efter en resa är det hög tid att skörda. Bondbönorna är strålande i år, inte en enda svartlus så långt ögat ser. Här ligger 'Treefold White' och 'Red Epicure', båda sådda den 15 maj, i skålen. Till den jättegoda bönans nackdel är utan tvekan det finurliga emballaget. Jag har räknat ut att fem kilo bondbönor i baljor ger ungefär ett kilo avklädda, dvs sedan baljan och bönans sega ytterskal tagits bort. Men tänk, det är värt det tidsödande skalandet.


Sikkimgurkan har också satt sig på kartan i Sollentuna. Trind, brun och lätt ihålig. Jag har inte tillåtit skalet att krackelera så där vackert för jag ville smaka. God! Mycket gurksmak. Absolut en sort jag tänker fortsätta med.
Den här gurkan från Sikkim i Himalaja upptäcktes av Joseph Hooker 1848 så det är verkligen ingen nyhet. Hooker klev då rakt in i gurkparadiset i östra Himalaja och såg gurkor ligga i tusental utmed stigarna för att torka. Skalet hårdnar med tiden och gör gurkan långlivad och synnerligen vacker. Min gurka såddes den 21 maj.och knuffades på i ellådan. Tack Hooker!

onsdag 8 augusti 2012

Nytt ordspråk



När harkranken ligger stendöd i badkaret med dammtofflor på fötterna är det hög tid att städa badrummet!

tisdag 7 augusti 2012

Ett litet ufo






Den kinesiska blomsterkornellens frökapslar står i givakt och rodnar alltmer. Tyvärr ramlar de flesta av. Men bladen är hela tiden bedårande på denna sagolika buske som i år blommade mer än någonsin. Nu kommer de röda bladkanter och till slut höstfärger. Wow!

fredag 3 augusti 2012

Busig trädgård








Återigen har jag förundrats över växtkraften i min trädgård sedan jag kom tillbaka efter knappa 14 dagars frånvaro. Djungel, övervuxet, snårigt och tyvärr också bus - stort snigelparty... Och de fantastiska stockrosorna, köpta som Gold Nuggets från Jelitto (förpreparerade frön) och sådda förra året, blommar för fullt. Det är mycket litet rost på dem och en planta är 4 meter hög! Grubblar just på hur jag ska klara av att illustrera det. Kan rekommendera dessa för dig som verkligen vill ha stockrosor men inte står ut med rostrisken. Namn: Alcea ficifolia 'Happy Light'. Blommar andra året efter sådd.

fredag 27 juli 2012

Hem från Åland

Är hemkommen från en husbilsresa genom Ålands gröna hagar. Har absolut inte med frösådd att göra och inte heller med trädgård. Men jag tränar på att göra små bildspel så det blev ett anspråkslöst sådant. Lite gnetigt om man inte öppnar helskärm. Återkommer snart med sådderna.


tisdag 10 juli 2012

Djävulens klor blommar

Nu blommar det märkliga bockhornet, Proboscidea louisianica. Här ser den ljuv och oskuldsfull ut men jag anar att den har en annan sida. Bladen är klibbiga, särskilt på undersidan och lukten, som fastnar på fingrarna, är inte angenäm. Det här är en planta med många hemligheter. Bladen, som är täckta med hår, utsöndrar en klibbig vätska som fångar intet ont anande små insekter, t ex bladlöss och blomflugor. Men bockhornet saknar enzym för att "äta upp" dem. Därför tror man att de fångade insekterna utgör någon slags varning till andra. Kommer du nära så är du dödens... Många kan vittna om att växten inte drabbas av insektsangrepp. (Undrar hur det är med sniglar?)
Det är frökapslarna som gör den så åtråvärd. De liknar inget annat och det amerikanska namnet syftar på dem, Devils Claw. Används ofta av fantasifulla konstnärer. Jag väntar otåligt på dem.

fredag 6 juli 2012

Dosering av epsomsalt


FRÅGA: Jag tänkte bara fråga hur du blandar Ebsomsaltvattnet? Och hur ofta du använder det? Ska bli kul att se om det blir förändring, till det bättre på tomaterna.
Mvh Sabina


SVAR: Det finns doseringsförslag från Epsom i Sverige. Men saltet är ganska dyrt och jag har sett effekt med betydligt mindre doser. Jag häller helt enkelt på en rågad tesked salt i varje kruka (tomater, chili, blommande växter men absolut inte salvia) ungefär varannan vecka och vattnar på kristallerna. Eller också vattnar jag ut en saltlösning om 4 matskedar salt till en kanna vatten. Tror att den är på 12-15 liter. 
Salviaarter är de enda växter jag hittills känner till, som inte tål epsomsalt. Men det kan naturligtvis finnas fler. Prova men en liten dos innan du ger din mest älskade krukväxt epsomsalt. Och sök på nätet. Använd engelska (växtens engelska namn eller vetenskapliga + epsom salt) så får du ofta många träffar = andras erfarenheter. Men de flesta växter mår bra av magnesiumtillskott och för att kallas överdos krävs mycket.

söndag 1 juli 2012

DARLING!

Detta är en absolut darling bland mina pioner, 'Edgar Jessep' från 1958. Stursk, stark och otroligt vacker. Den är synnerligen välpackad och håller länge. Kronbladen är mycket styvare än hos andra pioner. Man tror att Henry Bockstoce ligger bakom hybridiseringen. Det finns en pion som bär hans namn och som är mycket lik Edgar J. Kommer att ta frön i höst - för nyfikenhetens skull.

fredag 29 juni 2012

Hemligheter

Ok, ok, ok.... Där kom en hel hög mail från er som också vill veta vad jag har för hemligheter när det gäller att få tomater tidigt. Egentligen är det inte så märkvärdigt.
1. Så inte tidigare än att du kan ta hand om plantorna på bästa sätt. Jag värmer upp växthuset från början av mars och sår därför inomhus i mitten av februari. 
2. Sår i vanlig krukväxtjord (inte såjord) med ett laget U-jord (eller lite hönsgödsel) i botten i en plastkruka. Krukorna, en för varje tänkt planta, står i en låda med värme i botten och krukan flyttas därifrån så fort den första lilla gröna tippen syns. Det är viktigt.
3. Plantorna flyttas till ett fönster i det svalaste rummet och får lysrörsbelysning nära, på 10-15 centimeters höjd ovanför växterna. De flyttas ut i det uppvärmda växthuset så fort det går. 
4. Jag gödselvattnar med flytande ekologisk gödsel (Icas) så fort jag ser rötter i krukans bottenhål. Nu ger jag också en dos epsomsalt varannan vecka. Epsomsalt innehåller magnesium som påskyndar blomning och fruktbildning och ger vackra stadiga plantor. Innan jag hittade epsomsalt i handeln löste jag upp brustabletter med magnesium och vattnade med. Mycket oekonomiskt.
5. Så fort väderleken är pålitlig (lite före till och med ibland) flyttar hälften av plantorna till "tomathuset" - ett ouppvärmt plastväxthus med bara tomater och chili - och den andra hälten planteras på friland. Det lustiga är att i år mognade samma sort samtidigt, både ute och inne. Nu har jag odlat tomater i växthuset i 14 år utan att byta jord. Jag bara fyller på med kompostjord och gödsel. Jag har inga tomatsjukdomar förutom sporadiska besök av vita flygare men även de tycks hålla sig borta från magnesiumgödd tomatblast.
6. Sist men inte minst: välj en tidig sort. 'Lollipop', som mognar sedan över en vecka tillbaka, är en mycket tidig sort.

torsdag 28 juni 2012

Tomaterna mognar

Första tomaten åts redan för en vecka sedan. Du kan nog gissa att det var 'Lollipop', som inte alls är vit (beskrivningen i katalogen) utan gul. Mognade nästan samtidigt både på friland och i växthus. Rekordtidigt för min del. Gott-gottigott-gott.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...