fredag 29 juni 2012

Hemligheter

Ok, ok, ok.... Där kom en hel hög mail från er som också vill veta vad jag har för hemligheter när det gäller att få tomater tidigt. Egentligen är det inte så märkvärdigt.
1. Så inte tidigare än att du kan ta hand om plantorna på bästa sätt. Jag värmer upp växthuset från början av mars och sår därför inomhus i mitten av februari. 
2. Sår i vanlig krukväxtjord (inte såjord) med ett laget U-jord (eller lite hönsgödsel) i botten i en plastkruka. Krukorna, en för varje tänkt planta, står i en låda med värme i botten och krukan flyttas därifrån så fort den första lilla gröna tippen syns. Det är viktigt.
3. Plantorna flyttas till ett fönster i det svalaste rummet och får lysrörsbelysning nära, på 10-15 centimeters höjd ovanför växterna. De flyttas ut i det uppvärmda växthuset så fort det går. 
4. Jag gödselvattnar med flytande ekologisk gödsel (Icas) så fort jag ser rötter i krukans bottenhål. Nu ger jag också en dos epsomsalt varannan vecka. Epsomsalt innehåller magnesium som påskyndar blomning och fruktbildning och ger vackra stadiga plantor. Innan jag hittade epsomsalt i handeln löste jag upp brustabletter med magnesium och vattnade med. Mycket oekonomiskt.
5. Så fort väderleken är pålitlig (lite före till och med ibland) flyttar hälften av plantorna till "tomathuset" - ett ouppvärmt plastväxthus med bara tomater och chili - och den andra hälten planteras på friland. Det lustiga är att i år mognade samma sort samtidigt, både ute och inne. Nu har jag odlat tomater i växthuset i 14 år utan att byta jord. Jag bara fyller på med kompostjord och gödsel. Jag har inga tomatsjukdomar förutom sporadiska besök av vita flygare men även de tycks hålla sig borta från magnesiumgödd tomatblast.
6. Sist men inte minst: välj en tidig sort. 'Lollipop', som mognar sedan över en vecka tillbaka, är en mycket tidig sort.

4 kommentarer:

 1. Tack för alla fina tips du ger.....
  mvh/ Elaine

  SvaraRadera
 2. Tack Ulla!
  Nu får jag bokmärka det här inlägget så att jag hittar det lagom till odlingssäsongen 2013!
  //Monzan

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Här på denna bloggen kommer jag att trivas! Att jag har missat den?!
  Gillar lite tips och trix.
  /Sabina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...