måndag 20 augusti 2012

Härlig skörd

Hemkommen efter en resa är det hög tid att skörda. Bondbönorna är strålande i år, inte en enda svartlus så långt ögat ser. Här ligger 'Treefold White' och 'Red Epicure', båda sådda den 15 maj, i skålen. Till den jättegoda bönans nackdel är utan tvekan det finurliga emballaget. Jag har räknat ut att fem kilo bondbönor i baljor ger ungefär ett kilo avklädda, dvs sedan baljan och bönans sega ytterskal tagits bort. Men tänk, det är värt det tidsödande skalandet.


Sikkimgurkan har också satt sig på kartan i Sollentuna. Trind, brun och lätt ihålig. Jag har inte tillåtit skalet att krackelera så där vackert för jag ville smaka. God! Mycket gurksmak. Absolut en sort jag tänker fortsätta med.
Den här gurkan från Sikkim i Himalaja upptäcktes av Joseph Hooker 1848 så det är verkligen ingen nyhet. Hooker klev då rakt in i gurkparadiset i östra Himalaja och såg gurkor ligga i tusental utmed stigarna för att torka. Skalet hårdnar med tiden och gör gurkan långlivad och synnerligen vacker. Min gurka såddes den 21 maj.och knuffades på i ellådan. Tack Hooker!

4 kommentarer:

 1. Första året jag har bondbönor men inte det sista! Jag älskar alla baljväxter och skulle nästan kunna äta hur mycket som helst... Kan man vara baljoman?

  Gurkan verkar vara en trevlig sak!

  Kram Eva-Mari som vill tala om att strimamaryllisen trivs och växer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva-Mari!
   Jodå, jag känner en slank och vältränad baljoman som äter sina bönor varje dag. Jag är mest bondbönoman.
   Roligt att strimisen växer. Jag hoppas du får blommor nästa år. Brukar bli i oktober.

   Radera
 2. Hej! Vad kul att hitta den här bloggen! Jag har alltid fascinerats av frön, att så och odla. Jag känner på mig att här finns massor av inspiration! Tack. Hälsningar Maria

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...