tisdag 28 februari 2012

Gamla Dansk Export

Hoppsan! Inte konstigt att Dansk Export inte vill gro (titta på FröHändelser om du inte hängt med). Tomatfröna har ett bäst före sista september 2004. Kolla längst ner på påsen! Och det är mer än vad jag normalt brukar hoppas på. Men jag slänger dem inte i första taget och många av mina tomatfröpåsar är säkert 5-6 år gamla. Men detta var tydligen maxat. Eller? Kan berätta att ett av de uråldriga fröerna har grott!! WoW!!

6 kommentarer:

 1. Jag misstänker att tomatfrön aldrig tappar grobarheten :-) Jag har ett par sorter som är från 1993 och de grodde i alla fall ifjol även om det tog lite tid ;-) Bör tilläggas att de har förvarats i rumstemperatur hela tiden. Jag tänker testa att så dem i år också, det är ju kul att se hur länge det finns liv i dem. Förra våren tömde jag ut en flera år gammal kompost i trädgårdslandet och i början på sommaren växte plötsligt 3 tomatplantor där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nilla, berätta hur det gick med testet. Jodå, tomater självsår sig även i vårt klimat. Det går att vinterså dem ute men då blir de mycket senare.

   Radera
  2. En något sen uppdatering ang. såtestet av tomatfröna från 1993. Jodå, hälften grodde, men det tog ca 2 veckor extra för dem att orka över jordytan. Tycker dock att de växer lika bra som de från färskare frön. Jag har ganska många frön kvar så jag kommer att fortsätta att så några frön varje år bara för att se hur gamla de kan bli och fortfarande vara livskraftiga.

   Radera
  3. Spännande det där att gamla tomatfrön tar betydligt längre tid på sig för att gro men att de ändå gror. Fortsätt gärna och berätta hur det går med sådder och tomatodlingen. Ska bli mycket intressant att få höra hur gamla dina frön tänker bli.

   Radera
 2. jag fryser tomatfrö och även andra fröer (morotsfrön) som jag vet att jag inte ska odla på ett tag. det som gäller är att de ska tina utan kontakt med syre därför lägger jag dem i aluminiumfolie med plast när jag fryser dem. Hittills har det funkat ... men visst de kan vara lite tröga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Jag vet att man i genbankerna bevarar frön i -18 grader men då är man extremt noga med luftfuktigheten. Jag har bara fryst frön av perenn riddarsporre (i filmburk med en kudde silica gel i) och hittade den många många år efteråt. Sådde fröna och de grodde med fart. Precis om om de legat där och väntat...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...