Så ett äppelträd
Jag har aldrig sått äppelkärnor men nu tänker jag göra det. Tar kärnorna nu (Åkerö, Cox Orange, Rossvik) och sätter dem i sandblandad jord.Ställer krukorna i växthuset. Där räknar jag med att de ska få den stratifiering (köldbehandling) som behövs.Min trädgård kan inte rymma så många fler träd. De här, om de behagar dyka upp, ska fostras till bonsaier.Av en händelse sprang jag på bloggen med en aning udda kruka för äppelsådd...
Hur gick den här sådden?
SvaraRaderaJag skulle själv vilja ta fram en riktigt starkväxande och härdig grundstam (zon 6-7). Därför har jag samlat frön från ett Charlamovsky-träd som pollinerats av Gyllenkroks Astrakan. Några frön ligger i frysen, några i kylen och några rumstempererat.
I Fröboken står inte så mycket om äpplesådd, så därför funderar jag på vad som är bästa sätt att så dem på? ICA:s bok Sätt en kärna talar dock tydligt om stratifiering.
Äppelträden - det blev 3 - är nu ca 15 cm höga och står avlövade tillsammans i ett tråg utomhus på en uteplats där de ska vara hela sitt fortsatta liv. Jag tänker ju hålla dem små. Jo - fröna stratifierades genom att jag lät krukan stå i ett kallväxthus utan uppvärmning under vintern. Ställde in dem på hösten och de första livstecknen kom vår/försommar. Nej, jag har inte skrivit om äppelträdssådd därför att jag har så liten erfarenhet. Men nu vet jag i alla fall att Åkerö är det inte så svårt att få fart på. Ska ta en bild av dem ocvh lägga upp i bloggen.
SvaraRaderaBra då ska jag prova samma sak. Sen hoppas jag ju inte riktigt på att få ett ätbart äpple. Enligt den pomoligiska litteraturen måste man sätta 10000 kärnor för att få en ätbar sort. Jag är mer ute efter en livskraftigare grundstam än de framodlade A2, B9 etc.
SvaraRaderaFörresten satte jag en Johannesbrödfrukt för ett par år sen. Det blev en jättefin krukväxt som växer så där lagom snabt. Frågan är om man kan sätta ut den utomhus när den blir för stor? Tål den köld måntro?
Jag gjorde som du sa - satte några äpplekärnor i kruka utomhus över vintern. Det gick jättebra. Dessutom provade jag några kärnor i transparent plastlåda utomhus; det gick också bra.
SvaraRaderaParallellt provade jag inomhussådd på olika äppelkärnor som förvarats både i frysen, kylen och rumstemperatur. Några kärnor värmebehandlade jag med 37C vatten. Några andra försökte jag dra upp med Nelsons värmematta. Det fungerade inte alls. Det är uppenbart att äpple bara vill gro vid låga temperaturer.
Jag höll också på med kärnor av Havtorn. De beter sig tvärtom. De vill helst ligga i ljummet vatten (termos) över natten och sen Nelsons värmematta.
Förunderlig är naturen!
Ja, äpplen behöver kyla för att gro. Intressant det där om havtorn. Hur kom du på det?
RaderaTermostricket fungerar på olika växter från varmare breddgrader och tydligen även på vissa svenska sorter.
SvaraRaderaExempelvis vill Johannes-bröd-fruktens frön ligga i termos med så hög temperatur som 80 grader C (1 timme).