tisdag 31 januari 2012

Starta en fröpåsefabrik!

Här har midvinterkylan tagit greppet och jag förstår att hela landet är drabbat. Jag är en frysa-om-näsan-fegis så detta är absolut tiden för frösådd inne och tillverkning av fröpåsar. 
Ritning till en enkel fröpåse finns här. Bara att klippa ut och klistra ihop. 
Samma  modell men med lite dekoration (och reklam, som man kanske inte vill ha?) finns här.
En massa fröpåsar med olika bilder hittar du på den här sajten och vackra vintagebilder att klistra på sina påsar kan man köpa hos Burgundy Brocante, svåra att motstå. Men det finns ju massor av bilder i trädgårdstidningarna som går att använda. Eller ännu hellre - dina egna fotografier. En kamera behöver inte längre vara en stor kostnad och den är svårslagen när det gäller att dokumentera sin trädgård. Här är en liten video, som visar hur du kan vika en typ av kuvert.
Jag gillar lite större fröpåsar som kan ställas på högkant i en låda och blev förtjust i dessa från Cathes blogg Just Something I Made  (bilden). Titta gärna vidare i hennes blogg, där finns mycket roligt. Det här är bara några axplock bland Internets alla kreativa. Sök själv. Seed Packet är orden.

Nu höll jag på att glömma det absolut enklaste för alla som inte vill klippa och klistra - kaffefiltret, en penna och ett gem. Utrustad med det i fickan är det enkelt att samla in alla sorters fröer. GLÖM ALDRIG att skriva på vilken växt det är, när du skördade och kanske också var. 




söndag 29 januari 2012

Fler vintersådder

Nu sätter jag ut allt fler vintersådder. Om du vill göra likadant så kom ihåg att göra hål i botten och i locket. Denna gång tog jag ett miniväxthus och fyllde det med småpottor för att kunna experimentera en aning. Locket är fasttejpat med silvertejp. Vad jag sådde ser du på sidan FRÖhändelser.

onsdag 25 januari 2012

Afrikas blå börjar som fiskyngel

Helt galet, eller hur? Fiskyngel med ofantliga ögon kryper omkring på vattenytan. Eller är det några andra djur med vita ben? Näää, det är Afrikas blå, som visar livskraften. Groddarna växer så det nästan hörs. Det kommer två från varje frö. Jag gissar att den ena ska neråt och den andra uppåt. Det visar sig nog snart. De längsta är över en cm. Jag tänker låta ett litet grönt blad utvecklas innan jag fiskar upp de små plantorna. Så fortsättning följer.

söndag 22 januari 2012

Först ut av vintersådderna

Nu har de första vinter-sådderna åkt ut i snön, som äntligen kom med flingor stundtals stora som lovikka-vantar. Krukorna fick snabbt ett täcke.
Läs om vintersådd på sid 50.

Gick in för gediget återbruk och använde en pepparkaksburk och en kesobytta. Locket över de uppätna pepparkakorna dög inte eftersom det inte släppte igenom ljuset och ersattes med en enkel plastmapp fastsatt med silvertape. Hål i botten och hål i lock - båda viktiga för dränering och syretillförsel.

Jätteverbena, Verbena bonariensis, och blåverbena, V. hastata, fick dela på utrymmet i kakburken, halva var. Till kesopottan flyttade Impatiens scabrida, en relativt ovanlig och gulblommande balsamin. Kan heta gullbalsamin på svenska. Pottan är i minsta laget. Plantorna ska ju helst inte slå huvudet i taket - men det får gå. De blivande plantorna ska aldrig komma inomhus. Spännande!
PS! Du glömmer väl inte att kolla sidan Fröhändelser i kolumnen till höger.

onsdag 18 januari 2012

Tomatplanering

När sår du dina tomater? Berätta gärna om det. Själv brukar jag se till att jag har frön vid det här laget för att så i mitten av februari. Det passar bra att sätta ut plantorna i växthuset i mitten av mars. Jag har ändrat mig fram och tillbaka flera gånger men det här upplägget tycker jag i alla fall numera passar bäst.
Vilka sorter vill du absolut ha? Berätta gärna om det också.  Så här långt har jag bestämt sorterna som du ser härintill. Men det blir fler, var så säker!
Klicka på sammanställningen till vänster så blir den större.

tisdag 17 januari 2012

Kan man ha för många Afrikas Blå?

Nej knappast! Men ändå inte fler än att man kan ta in dem över vintern om man inte bor i de mest gynsamma delarna av landet där de kan gå bra att odla på friland i skyddat läge. Härdigheten kan vara olika så prova dem ute på en bra skyddad plats ( med vintertäckning)  uppåt zon 3. Sår man flera plantor blir inte förlusten så stor om några ger upp. Nu tänker jag göra en klimattest på min tomt med Afrikas Blå. Därför ställde jag i ordning en flytsådd (sid 48 i boken) i fredags. Rapport följer på sidan FRÖhändelser.

söndag 15 januari 2012

Brokbladig akleja

Den som tänker så den brokbladiga aklejan (bilder här) 'Leprechaun Gold' har ett lätt sorteringsjobb framför sig. Bland fröna finns alltid de som inte blir brokbladiga och det ser man redan i det här stadiet. Ta bort alla gröna! Sedan kan det hända att en och annan får helt gula blad, men det är inte fy skam det heller. Just den här aklejans blad använder jag i buketter och skulle knappast kunna undvara den. Frön finns här. Det räcker att så den en gång. Sedan får du många självsådder om du inte knipsar av fröställningarna. Även då får du göra det lilla sorteringsjobbet och ta bort de oönskade.

tisdag 10 januari 2012

Färska frön

Med Special Plants katalog för 2012 - nyss utkommen - följer ett litet appendix på fyra sidor med frön som bör sås färska för att gro. Förra årets frön säljs t o m februari. I mars skickar man ut dubbla portioner till  priset för en för att öka på möjligheten för att sådden ska ge några plantor. Men det mest intressanta är att du kan förbeställa färska fröer mot en extra kostnad av ett pund per frösort. De skickas sedan direkt efter skörd, som vanligtvis infaller i midsommartid i England.

Be dem skicka katalog(erna) - tror att man gör det gratis efter ett mail från dig. Skicka det till Derry som jag förstått är en driftig kvinna. (Jag blir verkligen sugen på att titta in i hennes plantskol
a i Wiltshire, nära Bath.) 
Det är intressant att se vilka frön som bör sås färska. Där finns t ex rödkvanne Angelica gigas, vilket förklarar en del misslyckanden.

måndag 9 januari 2012

Verbena-time!

Vänner, nu hoppar vi rakt in i 2012! Julen har packats ner i kartong, champagneglasen diskats och trettondagen har lagts till samlingarna. Det dags att börja titta lite djupare i frölådorna, sortera och kasta gammalt om du inte redan gjort det. 


Välj metod - eller kanske båda...
Flera verbenaarter har lång utvecklingstid och bland dem finns  jätteverbenan, V. bonariensis liksom blåverbena V. hastata. Det finns olika vägar att gå.
1. Så fröna nu och ställ sådden i kylskåp cirka 5-6 veckor. Ta ut pottorna till vanlig rumstemperatur och det gror.
2. Vinterså i februari, se sid 50 i Fröboken. 
Förra året använde jag den senare metoden och jag har aldrig fått så många jätteverbenor. Men du kan få fram större exemplar tidigare om du använder metod 1.
Jag planterade jätteverbenor tillsamman med vita paradisblomster och blev mer än nöjd, mycket vackrare än bilden förmår visa. Man ska inte heller glömma att verbenan gärna har kärleksförhållanden med fjärilar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...