måndag 9 januari 2012

Verbena-time!

Vänner, nu hoppar vi rakt in i 2012! Julen har packats ner i kartong, champagneglasen diskats och trettondagen har lagts till samlingarna. Det dags att börja titta lite djupare i frölådorna, sortera och kasta gammalt om du inte redan gjort det. 


Välj metod - eller kanske båda...
Flera verbenaarter har lång utvecklingstid och bland dem finns  jätteverbenan, V. bonariensis liksom blåverbena V. hastata. Det finns olika vägar att gå.
1. Så fröna nu och ställ sådden i kylskåp cirka 5-6 veckor. Ta ut pottorna till vanlig rumstemperatur och det gror.
2. Vinterså i februari, se sid 50 i Fröboken. 
Förra året använde jag den senare metoden och jag har aldrig fått så många jätteverbenor. Men du kan få fram större exemplar tidigare om du använder metod 1.
Jag planterade jätteverbenor tillsamman med vita paradisblomster och blev mer än nöjd, mycket vackrare än bilden förmår visa. Man ska inte heller glömma att verbenan gärna har kärleksförhållanden med fjärilar.

5 kommentarer:

 1. Verbena ska genast beställas från nätet. Förkovrar mig just nu i din bok angående vintersådd. Härlig läsning och snart omsätts teori i praktik.
  Ha det fint!

  /Anna

  SvaraRadera
 2. Har precis frösått fröna av Jätteverbena.
  Ställer krukan i ett utrymme där tempen pendlar mellan -4-+4º och där får den stå i några veckor. Det blir din metod nr. 1. Tycker det fungerar till 100%.
  Jag planterar mina Jätteverbenor bland Hostorna. Jätteverbenans blommor svävar så vackert över alla blad.

  Ha det gott Ulla!

  SvaraRadera
 3. Toppen Helen! Alla är välkomna med sina metoder.Det är så vi lär oss - och förstår. Man kan säga att din metod ligger i närheten av båda mina metoder men att du tar in sådden i värmen efter köldbehandlingen om jag förstårr rätt. I metod 2 tar man aldrig in växterna utan de får anpassa sig till utelivet.

  SvaraRadera
 4. Glömde att säga, Helen, att det låter toppenvackert med verbena bland hostorna.

  SvaraRadera
 5. Övervintrar mina då blir de större och ståtligare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...