onsdag 16 maj 2012

Bonnisarna är jordade

Nu har jag sått bondbönorna. Det borde jag verkligen ha gjort mycket tidigare men det får duga ändå. Lade dem i vatten några timmar före sådd och gjorde då iakttagelsen att de flesta skickade upp små bubblor. Är det de bönorna som lapar i sig vatten för att gro? De andra då?
Jag är så pass förtjust i bondbönor att jag inte drar mig för att skala bort det ullfodrade höljet, förvälla och sitta en bra stund och ta bort det sega skalet. Om man då tittar på vad som ska ätas och vad som ska bli kompost så är den senare delen jättelik. 
Bondbänan är egentligen ingen böna. Det är därför man kan så den i mycket kallare jord än riktiga bönor.
Sorterna finns på sidan Fröhändelser.

10 kommentarer:

  1. Jag har försått bondbönor som nu står på trappen och vänjer sej. Har aldrig haft några förut så det blir spännande!

    Trevlig helg.
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bondbönor är vackra också. Men man får se upp med de svarta bladlössen som gärna parkerar i planttoppen. Går att spola bort med vatten om man är ihärdig.

      Radera
  2. Får lust att prova bondbönor.

    Jag har en fråga till dig.
    Jag har hört anledningen någon gång, men glömt bort. Växters rötter kan bli så "bortskämda", att de inte letar sig ut i omgivande jord, utan när man drar upp planta till hösten, visar det sig, att rotsystemet är ungefär lika stort som krukan de förgroddes i. (Och det har inte med rotsnurr att göra). Vet du? Vad skall man tänka på?

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tyvärr inte mycket att komma med som svar. Låter som om rötterna skadats på något sätt så att de inte fungerar fullt ut. Är det några speciella växter som brukar drabbas? Längre tid av övervattning kan bidra till en förtvinad rotklump. Det är väl helt enkelt delar som ruttnar, men det brukar man känna på lukten.
      Efter dina första bondbönor skramlade i smör är du såld...

      Radera
  3. Hej Ulla!
    Om jag kommer ihåg rätt, så var förklaringen, att rötterna inte tyckte att de behövde växa mera, för de kom åt den näring eller vatten som de behövde ändå. Så jag kan tänka mig, att svaret är att man skall vara sparsam med vatten och/eller näring i början av växtperioden, så att rötterna söker sig utåt. Men, som sagt, jag kommer inte ihåg.
    Själv har jag märkt att t ex petunia-rotklumparna är ungefär lika stora som när de sattes när man drar upp dem på hösten. Likaså har jag blivit förvånad över att inte vallmons rötter breder ut sig mer.

    Ha en trevlig helg!
    /Ruben

    SvaraRadera
  4. Intressant! Drar mig till minnes att jag ryckt upp en och annan sommarblomsplanta från krukorna om hösten med rotklumpar som lämnat sin plats ungefär som den såg ut när jag planterade. Varför har jag inte tänkt över det? Det är ju mycket intressant. Tror mig minnas att detta varit fråga om köpta sommarblommar som drivits hårt på handelsträdgårdar, men jag blir osäker. Har nu ett gäng petuniaplantor, som jag sått. Kommer att hålla koll på dem.
    Trevlig helg, du också!
    UllaH

    SvaraRadera
  5. Hejsan!
    Kom hem från en veckas semester för att finna att mina bönsådder vuxit sig nästan en meter höga i sina små krukor. Dock känns det helt för tidigt att börja avhärda och ställa ut. Kan man toppa dom? Delar de sig då eller slutar de växa. Det är hjälmbönorna som är värst men även rosenbönorna är rejäla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Normalt sett toppar man inte bönplantor. Men jag förstår ditt dilemma och skulle nog testa. Tror säkert att de kan bli buskigare på så sätt.

      Radera
  6. Tack för riktigt snabbt svar. Jag testar med hälften helt enkelt.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...