onsdag 9 maj 2012

Den här kan bli din!

Nu lovar jag att sluta sura - och komma med en liten utmaning i stället:
Alla som kommer med ett tips eller en iakttagelse när det gäller frön och sådd deltar i utlottningen av tre strimamaryllislökar!
Det behöver inte alls vara något märkvärdigt, jag vill bara att vi ska byta erfarenheter. Använd kommentarer eller maila på adressen som ligger här intill. Jag samlar ihop och lägger allt på en sida. Hoppas på många tips - stora som små. Den 25 maj får tre tipslämnare var sin lök.

Den här ovanlig amaryllisen, Hippeastrum reticulatum var. striatifoliumkallas strimamaryllis på grund av den vita randen på bladen. Den är märklig på flera sätt. Bladen vissnar inte ner och den blommar på hösten. Gillar att vara ute under sommaren. annars klarar den vintern i fönster. Den härstammar inte från Sydafrika, som vanliga amaryllisar, utan från Brasilien. 
Jag fick min lök (som nu blivit flera) av en snäll trädgårdsfabror på Azorerna. Han grävde upp den i sin trädgård. Jag trodde att det var en Amaryllis belladonna, den enda verkliga amaryllisen, så först var jag lite besviken. men det har gått över för länge sedan. Den här amaryllisen är både ovanlig och mycket vacker.

PS Man kan delta med flera tips - desto större blir chansen!


10 kommentarer:

 1. Åh, den där skulle man vilja vinna! Känner igen vad du skriver om hur du fick tag i den. Har du inte skrivit om den i din bok eller blandar jag ihop det?

  Då skulle jag bara bidra med ett tips också...jösses, det står helt still... fast jag kan ju tipsa om en praktiskt grej till frösådderna; Istället för att lägga dom surt förvärvda slantarna på dom superbra strilarna man kan sätta på petflaskor för vattning av sådderna så kan man isället bara göra hål i petflaskekorken med smala småspik. Oj, vilken lång mening det blev...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit om det i Allt om Trädgård. Tack för tipset. Det lägger jag snart in på en samlingssida. Välkommen med fler tips.

   Radera
 2. Att använda toarullar till luktärtor är ett gammalt knep, men ett bra knep. Jag har hört att folk har problem med mögel och alger på dem, men jag har inte märkt något.
  Däremot kan det var otroligt dålig grobarhet på en del luktärtor. Vissa sorter gror nästan alla av, medan andra inte gror alls, trots att de är köpta samtidigt, på samma ställe och har fått samma behandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det inlägget, Daniel. Flyttas snart till tipssamlingarna.

   Radera
 3. Jag försår luktärtor, inte i toarullar, utan i egenhändigt gjorda tidningspappersrullar, rullade på en flaska i toapappersformat. Ställer rullarna i glassburkar, 9 i varje, och fyller dem till hälften med vanlig jord blandad med kogödsel och sen såjord överst och petar ner två blötlagda (minst 24 timmar) ärtor i varje. Vid utplantering är det bara att gräva ner hela härligheten i jorden och de känsliga rötterna blir inte störda.

  Trevlig fredag önskar Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack. Trevlig fredag själv.

   Radera
 4. Först.......tack för din inspirerande blogg
  Jag sparar alltid coktailtomaternas plastförpackningar.
  Jättebra att så i, med lock som är lite ventilerat.
  Jag brukar också så kålväxter i genomskinliga "godislådor"
  Jag gör hål i botten och några hål i locket så det blir som små drivbänkar.
  mvh
  elainesbild@yahoo.se

  SvaraRadera
 5. Hej ela!
  Och jag använder dem till vintersådden. Tack för tipset som placeras på Dina Tips.

  SvaraRadera
 6. jag brukar använda tomma mjölkförpackningar speciellt vid omskolning av tomater. Jag brukar ibland få lite gängliga plantor och då omskolar man dem djupt i den tomma mjölkförpackningen.
  Jag gillar återbruk och eftersom jag inte köper plantor så ofta brukar jag använda de tomma förpackningar som finns hemma.
  mvh
  elainesbild@yahoo.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ela! Ditt inlägg finns nu bland tipsen.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...