onsdag 28 september 2011

Om luktärter, lupiner och fingerborgsblommor

Hejsan!
Idag har jag varit ute och samlat fröer bland annat från solros och ringblomma. Jag väntar spänt på luktärternas fröer, men när vet jag att de är redo att plockas?
Jag sådde lupiner och fingerborgsblommor när de fröerna var klara för någon månad sedan men nu blev jag osäker. Lupinerna har vuxit sig stora, ca 1,5 decimeter och fingerborgsblomman är liten men mycket. Jag resonerade att jag skulle så när fröet var klart, som om de hade fallit från blomman, men nu undrar jag, borde jag väntat till våren? Och vad gör jag med de plantor jag fått, gräver ner och hoppas att de överlever vintern? Bor i södra skåne. 

Från Lisa Formare

Ulla Hasselmark:
Det är inte svårt att se när luktärterna är "mogna". Ärtskidan skrynklas, börjar öppna sig och ärterna inuti är stenhårda. Om regn hotar kan du ta in dem tidigare än du tänkt. Regn=väta är alltid ett hot mot fröer.


Båda de här växterna är tvåriga och du har gjort helt rätt. Ibland är det schysst att snacka med sig själv...  och man borde göra precis som du tänker. Det är ju aldrig naturligt för fröer att hamna i en uppsamlingsmaskin, rensas, sorteras, vägas upp och packas i fröpåsar för att senare hamna i varma butiker och så småningom bli utvalda av dig. De fröer du plockar har stor grobarhet bara inte regnet varit framme. Och l
åt plantor stå. En del kommer att duka under i vinterblasket men många klarar det bra. 

tisdag 27 september 2011

Nämen, slut på plats!

Det här drabbar mig då och då - platser för sådderna tar slut. Snopet. Men trädgården är hyggligt stor och det finns gräsmatta. Eller något som försöker likna gräsmatta. Det är bara ett krux - jag gillar inte att gräva i min uppländska lera. Det är ett slitjobb. Men varför gräva när man kan göra en komposttårta!
Så här såg min förra ut.

Under hösten vräktes allt trädgårdsavfall på och hela vinter fyllde jag på vidare med grönsaksavfall från hushållet, förbrukade snittblomma och krukväxter som tröttnat. Tidigt på våren åkte det på hästgödsel och sedan jord från den riktiga komposten så att jag fick ett lager för sådd. Tårtan blev halvmeterhög.
Första året sådde jag mycket lin och en salig blandning av frön som kompostjorden bjöd på. Jag brydde mig inte så mycket om blandning utan  gjorde plats för sådd av fingerborgsblommor men drog upp allt det andra under hösten, klippte smått och lätt ligga kvar. Odlingsår två kompletterades med sommarblommor och det började likna en rabatt. I dag växter här rosor och pioner i en ljuvligt skön jord som inte krävt något ryggknäckarjobb.








Nu lägger jag ut växtmaterial och grönsaksavfall för en ny rabatt. Den ska första året innehålla sköna sommarblommor för att senare - efter tillsatser av torv och hästgödsel - bli en plats för blåbärsbuskar. 



Kanterna på sådana här direktkompostrabatter får man ordna till senare. Jag har tagit sticklingar av bumbom och satt dem som häck. Men nu har buxbomsjukan kommit till grannen så det är nog snart ajöss med dem. 



fredag 23 september 2011

Strö ut dillfrön här och var



Jag har bra erfarenhet av att strö ut lite dillfrön under hösten på skilda platser i trädgården. Dels är de blommande dillkronorna mycket vackra och dels blir plantorna betydligt kraftigare än när jag sår fröna på rad under våren. Här på bilden är dillplantan så stark att den orkar bära en klängande luktärt.

torsdag 22 september 2011

Sätta vitlök - som att så

Det är dags nu, dags  att sätta vitlöksklyftorna! Jag vet att många gör det senare men jag har bra erfarenheter av att vara tidigt ute. Det har inte gjort något att bladspetsarna tittar upp innan vintern. Jag har använt:
Thermidrome, vacker med lila inslag. tidig och ganska stor och många klyftor.
Sprint, ännu tidigare men ger mindre lökar. En aning lila.
Vigor, tidig och mycket stor, vit.
Germidour, även den tidig, ordentlig violett. Vacker. Får ofta halslökar.
Jag har - utan resultat - letat efter Clédor, som är en medelsen vitlök som anses vara den allra bästa att lagra. Jag vill ju att min vitlök ska räcka tills nästa skörd.





Detta är halslök från Germidour. Lökarna sitter som en liten knippa eller en enda i mitten av stjälken. Jag lägger de här lökarna i en burk i kylskåpet och sätter dem samtidigt med klyftorna. Vid skörd blir det en rund vitlök utan klyftor! Finns liknande i affären som kallas Solo.

tisdag 20 september 2011

Undvik jord

Läste just i en konsumenttidning att man skulle så senapsfrön i en kruka med jord och odla inomhus. Visst, klippgrönt av senapsfrön är både bitskt och gott - perfekt i salladen. Men det behövs ingen jord. Det går lika bra att så på papper. Då slipper man jord, som rent av kan vara farlig bland matvaror som inte upphettas. Gör som det beskrivs på sid 157-158 i Fröboken.

söndag 11 september 2011

Varför så kungsliljor?

Det är enkelt att svara på. Det är majestätiska (Lilium regale), mycket vackra och kraftigt doftande liljor. De är lättskötta. Det enda man praktiskt taget behöver göra är att mota liljebaggen. Den diskussionen tar vi upp när det börjar bli aktuellt! Kungsliljan är snabb - snabbast? - från frö till blomma. En del säger att det kan ske på ett enda år men då måste nog förhållandena vara idealiska. Mer troligt är 2 år,  och även 3 år. Men åren blåser iväg med stormvindens fart så det är inte så mycket att fundera över. Så liljor!

lördag 10 september 2011

Detta hände sedan

På sid 49 i Fröboken kan du läsa om flytsådd  och på uppslaget finns en bild på kungsliljefrön i det våta. De grodde mycket bra även om det tog uppemot en månad innan de fått något grönt. Jag strödde från början ut fröna i en stor vattenbehållare så det behövdes ingen annan tillsyn än den som nyfikenheten krävde. Jag var till och med bortrest en period under tiden.


Fröna fiskades sedan upp och lades på jordytan i en större såkruka. Jag kunde inte ta alla eftersom grobarheten var mycket god. Men de som fick fortsätta vidare fäste själva sina rötter och stod sedan ute under sommaren. I augusti planterade jag om de små liljorna en och en i god jord (U-jord) och det kom fler blad. Nu har de flyttat in i växthuset, men för en lilja återstår inte mycket annat nu än att vissna ner och sova sig genom vintern. Jag kommer att ställa dem frostfritt så småningom.


Här intill och längst ner till vänster på den övre bilden ser du löken som nu är stor som en tumnagel.
Fröna kom från min egna liljor. Vill du plocka frön så är nog den rätta tiden just nu eller så fort frökapslarna börjat öppna sig. Förvara frön torrt tills det är dags att så i vår.

onsdag 7 september 2011

Nu har jag...

...boken i min hand. Jag var lite rädd för det här ögonblicket men det känns bra. Nu hoppas jag också att den här bloggen ska leva med boken och läsarna. Här finns alla möjligheter att gå vidare från bokens material, lägga till nytt, berätta om med- och motgångar, dina egna knep och upptäckter. Och mina. Använd kommentarsfunktionen och/eller maila till mig. Skriv och skicka gärna bilder.

VÄLKOMMEN till bokbloggen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...