torsdag 22 september 2011

Sätta vitlök - som att så

Det är dags nu, dags  att sätta vitlöksklyftorna! Jag vet att många gör det senare men jag har bra erfarenheter av att vara tidigt ute. Det har inte gjort något att bladspetsarna tittar upp innan vintern. Jag har använt:
Thermidrome, vacker med lila inslag. tidig och ganska stor och många klyftor.
Sprint, ännu tidigare men ger mindre lökar. En aning lila.
Vigor, tidig och mycket stor, vit.
Germidour, även den tidig, ordentlig violett. Vacker. Får ofta halslökar.
Jag har - utan resultat - letat efter Clédor, som är en medelsen vitlök som anses vara den allra bästa att lagra. Jag vill ju att min vitlök ska räcka tills nästa skörd.

Detta är halslök från Germidour. Lökarna sitter som en liten knippa eller en enda i mitten av stjälken. Jag lägger de här lökarna i en burk i kylskåpet och sätter dem samtidigt med klyftorna. Vid skörd blir det en rund vitlök utan klyftor! Finns liknande i affären som kallas Solo.

5 kommentarer:

 1. Hej igen!

  Kolla med ÅkeT om inte han har den sorten.
  Idag länkar jag till och visar din fina bok.
  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 2. Gulledej, Annika. Jag ska kolla med Åke.

  SvaraRadera
 3. Hej Ulla!
  Nu är det ju ganska länge sedan det här inlägget gjordes och du har kanske fått tag på Crédor, annars så kan jag berätta att jag har köpt min på Åkersberga Växtförsäljning. Där brukar de alltid ha en 6-7 sorters sättlök. Som jag minns det så hade de alla sorter som du räknade upp, utom Vigor.
  Monzan

  SvaraRadera
 4. Hej Monzan!
  Tack för tipset. Börjat tänka på kommande så-projekt?

  SvaraRadera
 5. Hej igen!
  Om jag börjat tänka på kommande så-projekt? Jo, jag har väl inte gjort annat de två senaste månaderna! Men jag ska lägga det lite åt sidan nu och ägna mig mer åt spinnadet ett tag framöver!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...