söndag 13 november 2011

Svarta som natten

De sista rötterna av moroten 'Purple Haze' är uppdragna. Där snuvade jag rådjuren. De går i alla fall bara omkring och rapar äpple. Det blev en bukett också - olik andra morötter - eftersom en planta gått i blom. Morötterna växer ibland till figurar och den här med naveln tycker jag är söt. 
'Purple Haze' lär vara mycket antioxidantrik - man brukar ju säga att ju mer färg, desto fler antioxidanter. Och jag gillar den. Söt och god smak. Lite bettig (något att sätta tänderna i). Ska nog så lite på prov i höst=nu och se hur det går. 
Det var inte förrän på 1600-talet som moroten blev "morotsfärgad". Det var holländarna som tog fram den kulören. Där är ju orange en nationalfärg och allt ska förstås vara just orange.
Frön till den mörka sorten är inte svårt att hitta. Moroten finns hos nästan alla vanliga fröfirmor.Så här ser blommorna ut på närmare håll (klicka!).

4 kommentarer:

 1. Så läckert med svarta morötter, ja, den var faktiskt riktigt vacker i färgen. även blommorna var fina.

  Önskar dig en härlig söndag!

  SvaraRadera
 2. Ja, och så är det tilltalande att blanda de mörka med gula, vita och orange morötter. Men ska man koka dem måste de mörka få en egen kastrull. De färgar ordentligt. Ska faktiskt testa att färga tyg i kokvattnet.

  SvaraRadera
 3. vilken fin liten "morotsbyxa" med knapp framtill.
  Tack för svar angående Glansrudbeckian. Jag provar att så så får vi se hur det går.

  Anna

  SvaraRadera
 4. Både dekorativa och goda, verkar som en hit. Man kanske skulle testa nästa år, fast bäst att sätta några vanliga till barnen för säkerhets skull :-)

  /Annika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...