söndag 24 mars 2013

Tips för Köpenhamnsresa


Fråga:
Du och din blogg är en stor inspirationskälla för mig och likaså din Fröbok! Jag följer din blogg och jag har samma önskan som Helena som frågade dig om Londontips för ett tag sedan. Fast jag ska åka till Köpenhamn. Jag undrar vilka frö- och odlingsbutiker du kan rekommendera i Köpenhamn, eller om du har tips i Köpenhamn för en som söker inspiration till kolonilotten i väntan på vårvärmen.
Ida

Svar: 
Jag är inte så hemma på Köpenhamn, men nog skulle jag slinka in några timmar hos Tage Andersen på Ny Adelgade. Kära bloggvänner - ni är nog rätt många som kan Köpenhamn mycket bättre än jag. Ge Ida tips!

måndag 18 mars 2013

Väntans kalla tider


Nääe, nu får det vara nog! Det räcker inte med de där små röda pluttarna som ligger högst upp på de djupa bågarna av hiskelig kyla. Jag vill vår - NU! Så snälla SMHI - eller vem som styr... NU!
Bild från Albinus Frö.
Det borde vara för sent att vinterså, men jag testar i alla fall för denna vårväntan kan göra en galen! Det åkte ut frön av bl a narrbuske, Decaisnea fargesii, med de otroligt blå baljorna. Enligt Anders Kjellsson är fruktköttet både gott (som honungsmelon) och säkert att äta trots att baljorna kallas för "död mans finger". Nu tror jag att det finns minst 3 risker för min sådd: 
1) att fröna inte gror (de kom ut i kylan för sent) 
2) det tar så lång tid att jag köper en buske av Anders i stället
3) den späda busken fryser ihjäl i detta klimat omänskligt för både odlare och odlat.
Vad jag sådde för övrigt - en del väl hoppfulla saker - kan ni se på sidan Sådd 2013.

PS
Måste förtydliga. När jag säger "för sent att vinterså" gäller det perenner. De tåliga sommarblommorna kan du så hela tiden. 

söndag 10 mars 2013

Svart som natten

Nu , när solens styrka om dagen är så stark och natten så kall är det viktigt att dina vintersådder står i skugga. Om solen träffar sålådan kan det bli mycket varmt där inne och fröerna luras till vårliga bragder. Nej, kolla att skuggan lägger sitt skydd över din vintersådd.


Kolla in den danska fröfirman, Albinus Frø, som har mycket omfattande beskrivningar av sina frösorter. Trevlig läsning. Jag har skickat efter den till synes svarta tomaten 'Indigo Rose’ för att få se den i verkligheten. Och smaka. En ny sort, som man verkligen blir nyfiken på. Starka färger bland grönsaker står för antioxidanter och det är rikt av den varan i den här tomaten. Läs själv
Be att få nyhetsbrevet! Det är långt utöver det vanliga.
(Adresslistan uppdaterad)

PS 
Namnet Lycopersicon esculentum, som den svarta tomaten säljs under, är ålderdomligt. Den svarta tomaten ska vetenskapligt heta som alla andra tomter, Solanum lycopersicum.

torsdag 7 mars 2013

MURSENAP & LJUVA VIOLER

Nya sådder på tre olika sätt är inlagda. Jag ställer ut en burk med rosmarin i kylan men har ingen större förhoppning om att det ska locka denna ovilliga växt att gro. Normalt sett tar jag sticklingar och kommer att göra så även denna vår. Men låt se.

Sedan senapskålen började klinga italienskt, rucola (ska nog stavas så), är den mäkta populär. Och det gör väl inget. Bra grönska att stoppa i magen. Nu har jag sått mursenap, som på fröpåsen kallas "vild ruccola" och den växer faktiskt vild i Skåne. Den står i en Ikea-Samla-låda i ett fönster och jag tycker mig faktiskt se en och annan grodd. Jag ska också så sallat på samma sätt. Så fort man kan sluta köpa den ofta illa hanterade sallaten i handeln, desto bättre.

Köpte frön till sötnosar, luktviolerna 'Memoires', från Jennys Frön & Sånt som i sin tur tar dem från Plants of Distinction. Hon klistrar på en svensk såanvisning på baksidan och där föreslås lite omskrivet, vintersådd. Det förvånar mig att de svenska fröfirmorna inte hugger mer på detta, som borde betyda merförsäljning av fröer under vintern. Att de engelska inte gör det beror förstås på att de inte har någon riktig vinter, mest blött. Mina doftande minnen står nu ute och SMHI lovar att de får det kallt om öronen. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...