måndag 21 oktober 2013

Grodda inte utan urskiljning!

Rädisfrön är det fart på! Det andra dygnet ser de ut så här. Fröna kommer från Thomson & Morgan och är avsedda för groddning. Det är ju viktigt att det är eko-reko frön, som inte behandlats med en massa smörja. Du ska ju äta din odling. T ex Runeåberg har en liten serie eko-frön avsedda för groddning.
Man vet att felaktigt handhavda frön för groddning spridit svåra sjukdomar (salmonella, ehec) och det kan kännas lite ängsligt. Men gör som proffsen, groddfabrikanterna i Sverige, pastörisera fröna! Före sådd sköljs de ett par gånger. Värm sedan upp vatten till 80-85 grader och häll fröna i en tesil. Kör runt silen i det varma vattnet i 30 sekunder - inte mer. Grobarheten ska vara kvar, frön är renade och du kan känna dig lugn. 

Tillägg 131022: Lindbloms Frö, som har gjort om sin e-handelssida till det bättre, har också ekologiska frön för groddning/spirning, bland dem rädisan 'Rambo' och rödbetan 'Detroit'. Lindbloms använder de rätta termerna så låt oss hålla fast vid dem i fortsättningen.
Groddning: För att äta både frö och groddar. Spirning: För att bara äta de gröna skotten, inte fröna.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg Ulla!
    Jag skulle vilja vara lite fräck och fråga dig också om du groddar någonsin gröna linser? Om "ja" - hur gör du?
    /Anja

    SvaraRadera
  2. Jo, någon gång har jag gjort det men förargligt nog minns jag inte hur det blev...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...