lördag 2 februari 2013

Sådd i värmelåda

Äntligen!
Igår sådde jag chili (sent), tomater och tomatillo i värmelåda. Det lär inte dröja många dagar förrän de gror. Vilka sorter jag valde kan du se på sidan Sådd 2013 där jag skriver in nya sådder och följer upp dem som redan är i jord.


Från The Real Seed Catalogue
När det gäller tomatillo bör man tänka på att hjälpa till med pollineringen (använd mjuk pensel) om plantan står i växthus. Och tomaterna kan skakas för att pollen ska flyga omkring. Tomatillon är en spännande frukt för glada matlagare. Den är mycket användbar i många såser, inte bara mexikansk salsa.

16 kommentarer:

 1. Sent och sent! Jag skulle ha sått min Chili i dag, men eftersom jorden var fastfrusen på Tempo, så får såandet vänta till nästa helg!
  //Monzan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktiga chilelirare sår före jul...

   Radera
  2. Jag är ju ingen riktig chililirare men har övervintrat två olika chilisorter. De lever men en fick jag klippa ner helt. Den andra en mörk sort har jag bara ansat och den tar sig fint. Ska plantera om dem också tänkte jag!
   Har övervintrat mina pelargoner (se blogg) i matkällare men tror att jag gjorde fel som klippte ner dem nu när jag tog fram dem, planterade om dem och gav dem vatten. Vad tros om det? Av elva pelargoner dog bara en.
   Sussi

   Radera
  3. Åjo, det är du nog. Att övervintra plantor är inte alltid så lätt.
   Det är ju rätt ordning med pelargonerna. Men det är möjligt att det de skulle få pusta ut ett tag efter källarvistelsen, innan du planterade om. Och vattna inte för mycket i början - fast det där kan ju du.
   Vilket jättesött broderi på din blogg! Vart kommer det ifrån?

   Radera
  4. Ja hu ja, jag var nog lite för ivrig. Synd om de dör bara därför. Ska kolla upp broderiet som för övrigt är engelskt.
   Sussi

   Radera
 2. Jag har också sått Chili idag:-)

  När jag försökte klicka mig in på "Sådd 2013" fick jag bara upp ett meddelande om att jag inte har åtkomst till den sidan.

  Ha en fortsatt fin helg!/Nora

  SvaraRadera
 3. Tomatillo? Spännande, har aldrig hört talas om.
  Själv går jag runt i ett frörus. Många av min perovskiafrön har grott! Det är bara ca en vecka sedan jag sådde dom, och alla säger att de ska vara så kinkiga. Tjohoooo! :-))))))
  Redo för nya utmaningar nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomatillo är en tomatsläkting. Ser ut ungefär som kapkrusbär med hölje och allt, men är större och syrligare.
   Grattis till perovskian!

   Radera
 4. Inga chilifrön sås men tomater... Fast jag får vänta lite till innan det är dags.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Härom veckan sådde jag en del som behöver värme, men tyvärr har jag varken värmelåda eller varma fönster. Till nu idag när jag kom på att kunde ställa dem på akvariet! Det borde ge bra undervärme. Jag hoppas bara att det inte redan är försent för fröna.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé - men vad säger fiskarna?

   Radera
  2. Fiskarna har inte haft några invändningar. Än.

   Radera
 6. Jag med Ulla! Och den där, för mig nya, snäckbönan./Anja

  SvaraRadera
 7. Du kommer att bedåras av snäckbönan.

  SvaraRadera
 8. Hej Ulla!
  I boken skriver du att man kan köra patentmetoden även för kylskåpssådden, betyder det att jag kan lägga frön i fuktad vermikulit i plastpåsar och först ha dem liggandes inomhus i värmen och sedan flytta in påsarna i kylskåpet om de inte grott? Har tidigare gjort samma process med små krukor men det tar ju sådan plats.. Tacksam för svar!
  Vänlig hälsning,
  Angelica

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...