torsdag 7 februari 2013

Det nya ljuset

Det sker omvälvande saker vad beträffar tillskottsljus för sådder inomhus eller vad man än försöker driva där det är för mörkt: växtbelysning med ledljus. Just nu testar jag en belysning med 50 en-watts ledlampor i rött och blått. Inget ljus man längtar efter att sitta vid. Men man kan alltid trixa med tiden. Jag belyser de små fröplantorna (knappt synliga på bilden men det är tomater och chili) 12 timmar i fönstret. Sedan får lampan jobba vidare över växterna i källaren i ytterligare 12 timmar..
Lampan kostar drygt 100 dollar, ca 650 kr med dagens kurs. Liknande finns i Sverige men är mycket dyrare. Jag köpte den från DealExtreme, som skeppar gratis till bl a Sverige. Det tar lite tid att få lampan, annars inget krångel.Lampan ska ha 50 000 timmars livslängd. Den väger 960 g. Hur stor belysningsyta - hur högt man kan hänga lampan - för god effekt återstår att se. Men den är mycket billigare, mycket lättare och har mycket lägre driftskostnad än högtrycksnatriumlampan, som nu ser ut att hamna i förrådet.

Jag testar ytterligare en  lampa, svenskköpt, där man kan förändra spridningsbilden. Den hänger över en samling krukväxter. Återkommer med resultatet.

13 kommentarer:

 1. Spännande! Håler tummarna för att det funkar. Jag är lite sugen på att skaffa egna.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Tack och lov att det börjar hända något på belysningsfronten. Jag känner till ett antal personer som prövat ledljus och varit väldigt nöjda med resultatet men, som du påpekar, är armaturerna rätt dyra här i Sverige.
  Jag skulle önska att det hände något motsvarande när det gäller uppvärmning av växthuset. I bostaden har man fått luftvärmepump vilket är helt suveränt, åtminstone är maken och jag väldigt nöjda.
  Kostar i drift förhållandevis lite och fungerar underbart. På sommaren har vi luftkonditioneringen på istället vid behov.
  Undrar när man kan få något liknande anpassad för växthus? Frostfritt/värme vid behov och härlig svalka varma dagar!? Jag drömmer om att kunna kliva in i växthuset f.o.m.vecka 7 fram till senhösten.../Anja


  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite nytänkande på det här området vore kul. Och som du nämner, inte minst svalka under varma dagar.

   Radera
 3. Hej Ulla!

  Jag undrar över elen i lampan från DealExtreme - USA har ju ett annat elektriskt system, men uppenbarligen funkar det hos dig. Beställer man en lampa som ska passa i Europa eller hur funkar det?

  /Elin

  SvaraRadera
 4. Lampan levereras med amerikansk stickkontakt. Jag använder en vanlig reseadapter som besökare har med sig till Sverige. Finns lite varstans. Det går också bra att använda en datorsladd som blivit över från en skrotad dator. Den passar i urtaget ovanpå lampan.

  SvaraRadera
 5. Hur är det med tullavgifter när man köper därifrån? Det är ju annars det som driver upp priset igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte att vi gömmer oss bakom anonymitet i kommentarsfältet.

   Radera
 6. Hej!

  Intressant!
  Jag fick en likadan växtlampa i julklapp, nu står den i källaren över frösådderna men jag blir inte riktigt klok på om det verkligen ska räcka med det lilla ljuset?
  Du skriver att du har dem i fönstret på dagen, ska bli spännande att höra resultatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elin!
   Du ser resultatet i nästa inlägg. Om du har samma lampa så räcker ljuset. Häng nära!

   Radera
 7. Hej!

  Jag undrar om du har kommit fram till "en vinnare" av den amerikanska och den svenskköpta belysningen som du har testat?
  Vilken höjd har du valt för den amerikanska (dvs hur stor belysningsyta får den) och är du fortfarande nöjd?

  MVH
  Elin (många Elin som kommenterar!)

  SvaraRadera
 8. Den andra lampan är från Wexthuset, http://www.wexthuset.com/vaxtbelysning/led-lampor/led-black-beauty-20w-rottblatt-660460nm-p1
  och är på 20 w. Den har hängt över mina rumsväxter och hibiskusen blommar för fullt, så det tycks ha fungerat. Det är svår att göra en utvärdering av ledlampor. Experterna är inte överens om värdet av blått och rött och hur mycket. För min del har det hittlls fungerat tämligen bra.

  SvaraRadera
 9. Hej! Vad intressant att du testar LEDljus. Jag söker efter relevant info om vilket konstljus det egentligen ska vara vid odling. Har själv kallvita dagsljuslysrör 865 som jag tycker fungerar bra. Sen finns det dyra specialrör t ex Bio Vital som jag fått från en ljusfirma för utlottning på bloggen. Om de är bättre är den stora frågan. Jag frågade Tom Ericsom på SLU och han använder själv varmvita rör! Vad ska man tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ledljuset har fungerat bra för mina växter. Har använt det både till sådder och rumsväxter. Det är rött och blått. Men jag har förstått att det inte är så enkelt. Fungerar lysrören bra så finns det ju ingen anledning att byta dem. Vi får nog ännu vänta på en utvärdering av kunniga på belysning av växter. Ännu finns det inte mycket att hålla sig till.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...