lördag 12 januari 2013

Vintersåskola 2

För- och nackdelar med vintersådd
Varför ska man vinterså, frågar man mig. Jag säger inte att man ska vinterså, bara att det är en kul metod som, likt andra, har både fördelar och nackdelar. Även om jag vet att det går att vinterså tomater så kommer jag att fortsätta med inomhussådd för att få fram tidiga plantor. Men genom just vintersådd av annat blir det ingen trängsel i fönstren.
Fördelar:
Sådderna tar ingen plats inomhus.
Kräver ingen passning med vatten, ljus och värme.
Plantorna behöver inte avhärdas.
Du får en chans att syssla med ditt intresse även vintertid.
Det är möjligt att resa bort utan bevattningshjälp ända fram tills vårvärmen kommer.
Det här kan jag inte svära på men plantorna lär få ett kraftigare rotsystem och bli härdigare.

Nackdelar:
Fröna kan dö om det står vatten i sålådan. Se till att vattnet har möjlighet att rinna ut. Ställ gärna sålådorna på grus eller lecakulor. Vid långvarit regnväder kan det vara klokt att ställa lådan under tak en tid (men det ska egentligen inte behövas). Det är också en fördel att göra själva jorden mer dränerad. Sätt till småleca och/eller grus.
Risken för att så alltför tätt är överhängande. Man tror sig befara att det inte är så mycket som kommer att gro och så tar man till rejält. Fel, fel, fel. Ska du få fina plantor måste de ha utrymme fram till om/utplantering.

PS. Vintersåddfråga om ramslök här.

Nästa gång: Trix och undantag

6 kommentarer:

 1. Har genomfört min första vintersådd idag. Det ska bli spännande att se hur mycket som klarar sig och kommer upp. Har försökt göra ett inlägg i min blogg men bildupplägget verkar strula idag. Det djärvaste jag sått är kardinallobelia som kanske inte lyckas!
  Tack för din informativa och trevliga blogg.
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör gå bra med kardinallobelian. Hör av dig och berätta!

   Radera
 2. Har gjort i ordning mina fyra första vintersådder idag och det ska bli så spännande att se resultatet. I det lilla reportaget i AoT finns ett par brätten med något som ser ut som plast som "svetsats" över. Är det dina bilder? Är nyfiken på om det finns en mackapär som man kan använda - någon klok idé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mina bilder. Det är olika återanvända lådor som jag förslutit plastfickor och silvertape så det finns inget verktyg för det. Jag har under tiden lärt mig att lådorna inte bör vara för små. Jag har gått ifrån keso-askar och liknande. Lycka till och berätta gärna om dina upplevelser.

   Radera
  2. Tack för svaret - då ska jag prova med plastfickor och hoppas jag får till det lika fint som du fått.

   Radera
  3. Glöm bara inte hålen...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...