torsdag 22 mars 2012

Enkelt driva sötpotatis


Här kan man snacka om jättefrön! Det är förstås sötpotatis eller batat, Ipomoea batatas, som finns i grönsaksdiskarna. Det är en avlägsen släkting till potatisen och närmare släkt med blomman för dagen. Det är tämligen lätt att få fart på en sötpotatis. Sätt den i ett trångt glas och fyll på vatten så att den tjockaste kortsidan bara snuddar vid vattnet. Håll vattennivån. Där kommer rötterna att växa ut. När det ser ut ungefär som på bilden (klicka så blir bilderna större) planterar du bataten i jord med en mindre del under ytan. Snart växer det ut dekorativa rankor, som är fina i sommarens krukor. Den gamla knölen försvinner bort så småningom. Det händer att plantorna får små blomman för dagen-lika blommor. Detta är en odling som barnen gillar.

4 kommentarer:

 1. Vilket roligt tips Ulla! Det tar jag :)!
  Lustigt nog tänkte jag på sötpotatis, när jag var och handlade. Visserligen tänkte jag på hur det skulle gå att odla själva potatisen? Alltså egenodlad sötpotatis?
  Sötppotaisranka vill jag dock ha!/Anja

  SvaraRadera
 2. Det är enklast att hålla sig till rankorna. Sötpotatis odlad för knölarnas skull tycker att det är för kallt på våra friland.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag letar information om hur långa rankorna blir och om de klättrar eller hellre vill växa längs med marken. Jag trodde det var en klätterväxt men efter att ha läst om sorter man kan odla i Sverige i FOBOs tidning (?) så såg det mer ut som om de var rätt korta och växte på varandra längs med marken. Det kan ju såklart bero på sorten också. Googlar och googlar utan att hitta info :) Skall jag plantera dem i en sommarkruka eller vid spalje på min inglasade balkong, det är frågan .. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte svara på anonyma inlägg. Kom igen med ditt namn så ska vi lösa detta.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...