tisdag 20 januari 2015

Salladshuvudena växer bra i Plant Factory´s vattenodling. Jag fyller inte alla hål med plantor utan låter de befintliga breda ut sig. Och så plockar jag blad hela tiden. Jag har sått chilin men tomaterna får vänta till slutet av månaden. Annars guidar jag på Allt om Trädgårds Stora Frökurs, som jag vill ska vara levande och ständigt aktuell, såsom en webkurs bör vara. Där finns också en blogg och den handlar förstås också om sådder på korsan och tvärsan. Just nu har vi gjort den första vintersådden.

Bild ur bloggen:

onsdag 14 januari 2015

Precis vad jag anade


Spinn på chiliplantan! Om du kisar kan du se mamma spinn och alla barna som krälar omkring. Svårfilmade, men aningarna besannades. Nu blir det linoljesåpa med en hutt av rödsprit.
Kanske syns bättre här:

Usch ja! (Stockarna är bladnerverna.)

söndag 4 januari 2015

ÅRETS FÖRSTA PRIMÖRER!

Jodå, det är sant. Morötterna såddes i mjölkkartonger i mitten av augusti. Stod i växthuset till december. Flyttade in i källaren och skördades i dag. Små, får erkännas, men hade jag bara sått dem lite tidigare hade de fått mer hull. Och gallrat lite till. Smaken var i alla fall så där sprött och sött primörisk.

måndag 29 december 2014

GURKELÄNDET


Nyårslöften slutade jag med för länge sedan. Funkade aldrig. Men I år, d v s 2015, kan jag tänka mig ett: så gurkor i omgångar och INTE så många! Det blir ganska trist när högar av gurkor plötsligt väller över en, förväxer sig och mångdubblas i rasande fart. Familjen blir trött på gurka, grannar, vänner och kollegor också. Och jag. Vännerna försvinner...

Sikkimgurkan kommer jag att återvända till. Den var god, hade ett läckert utseende och blev otroligt vacker 
med det ärriga skinnet när den förväxte sig . Gav inte heller mängder.
Djungelgurka

Har också odlat djungelgurka. Ack så gullig den är. Och den ger MASSOR! Men jag gillar inte smaken. Vännerna flydde igen.


Förra årets berg av smågurkor, Västeråsgurkor som inte längre lär ha med originalet att göra, blev i alla fall en plasthink med inlagda. Riktigt bra. Svårt med sockret tycker jag. Vet att det kan bli farligt om man drar ner på det. Men det måste väl finns en balans - typ mindre socker, mer ättika. Eller?

Gurkor har odlats över 3000 år - och ändå har man inte lärt sig. Eller är det bara jag? Om gurkans historia tror man en massa. Att den ursprungligen kommer från Indien. Att romarna tog den till Europa, sen kom den till Kina. Kan det vara så?

Tiberius, du vet kejsaren i Rom före token Caligula, kallades den glömde kejsaren. Han åt gurka varje dag under säsong och blev jättegammal.Om det hängde ihop på något vis vet jag inte. Columbus stoppade med sig några gurkor när han stack iväg och så kom gurkan till den nya världen. Blev de glada för det?

Kallt gurkvatten är gott när det är varmt. Pressgurka, som mormors, är också gott. Ättiksgurka  måste man ha till leverpastej. Till midsommarsnapsen ska jag göra vodka smaksatt med gurka. Ska stå två veckor för att hämta upp smaken. Längre tid kan göra spriten besk. Visst är det kul med gurka...

GOTT NYTT GURKÅR!

torsdag 20 november 2014

LOCKELSE FÖR TUSENTALS

Nu har vildvinet, som nästan täcker huset, släppt alla löv, alla skaft, alla blommor, alla bär i högar som vi vadar i under en höstmånad. När blommorna slår ut brummar hela solväggen. Tusentals bin och även en del humlor hämtar nektar och vad de ser är detta! Inte så mycket, eller hur? Men där måste finns en del eftersom intresset är så stort. Förstora och titta på blommorna! Ekonomisk konstruktion. Knoppen spricker ut i fem båtlika kronblad och samtidigt blottas pistill och ståndare. Inget krångel.



Stora Frökursen pågår nu!

måndag 17 november 2014

onsdag 12 november 2014

WEBKURS


Detta är vad jag sysslat med det senaste halvåret och lite till, en webkurs i frösådd på uppdrag av Allt om Trädgård, som säljer kursem. Jag kommer hela tiden att befinna mig i kulisserna och hjälpa dem som så önskar. Jag hoppas förstås att vi blir en stor glad skara, som kan diskutera med varandra och hjälpas åt när det behövs. Jag tror på en rolig vår med massor av nya erfarenheter.

måndag 10 november 2014

CITRONPAJEN

Minns ni att jag köpte dahlia-sticklingar från det engelska dahliasällskapet i våras? De kom, de såg lite klena ut när de packades upp men hämtade sig mycket snart. Och vilka jättelika buskar det blev. Krukorna - tyckte nog att jag tog till ordentligt - blev för små med en gång. Av de fyra blommade tre. Väntar mycket på den spännande 'Coupe de Soliel', det blir nog nästa sommar. 'Gramma´s Lemon Pie' ser du här. Så himla ljuvlig. Blomman startar i rent gult och vitt och dör som en solnedgång. Jag har suttit många timmar intill den här dahlian och bara tittat. Rena meditationsblomman.
Jag kommer inte att kika i krukorna förrän i vår, när jag planterar om, och misstänker att där är knökfullt. Nu åker samtliga dahlior in i källaren för vintervila.










fredag 7 november 2014

Köpa en linnea?

Såg just att man kan köpa den lilla linnean, Linnaea borealis, från Pottertons. £3 för en ranka. Det började faktiskt klia i fingrarna. Evigheter sedan jag såg den i naturen. Trivs nog inte i förortsskogen. Men jag ska hålla klickfingret i styr. 

tisdag 4 november 2014

TILLBAKA!

Bukett plockad i slutet av oktober.
Vänner, jag tillbaka efter ett lååångt uppehåll. Jag ser att aktiviteten på bloggen varit stor och det gläder mig mycket att ni fortsatt att titta i bloggen även om det inte hänt något där.
Men jag har inte varit overksam. Förutom frösådder, förstås, har jag haft ett mycket spännande uppdrag som jag snart kan avslöja. 
Denna fantastiska sommar har bjudit på underbara stunder i trädgården samtidigt som det blev lite för varmt för tomaterna i växthuset. Skörden blev sämre än vanligt. Jag är fortfarande förvånad. Chilin, däremot, gick till rejält. Nu står det flera burkar med inlagd chili i källaren. 
Ses snart igen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...