måndag 29 december 2014

GURKELÄNDET


Nyårslöften slutade jag med för länge sedan. Funkade aldrig. Men I år, d v s 2015, kan jag tänka mig ett: så gurkor i omgångar och INTE så många! Det blir ganska trist när högar av gurkor plötsligt väller över en, förväxer sig och mångdubblas i rasande fart. Familjen blir trött på gurka, grannar, vänner och kollegor också. Och jag. Vännerna försvinner...

Sikkimgurkan kommer jag att återvända till. Den var god, hade ett läckert utseende och blev otroligt vacker 
med det ärriga skinnet när den förväxte sig . Gav inte heller mängder.
Djungelgurka

Har också odlat djungelgurka. Ack så gullig den är. Och den ger MASSOR! Men jag gillar inte smaken. Vännerna flydde igen.


Förra årets berg av smågurkor, Västeråsgurkor som inte längre lär ha med originalet att göra, blev i alla fall en plasthink med inlagda. Riktigt bra. Svårt med sockret tycker jag. Vet att det kan bli farligt om man drar ner på det. Men det måste väl finns en balans - typ mindre socker, mer ättika. Eller?

Gurkor har odlats över 3000 år - och ändå har man inte lärt sig. Eller är det bara jag? Om gurkans historia tror man en massa. Att den ursprungligen kommer från Indien. Att romarna tog den till Europa, sen kom den till Kina. Kan det vara så?

Tiberius, du vet kejsaren i Rom före token Caligula, kallades den glömde kejsaren. Han åt gurka varje dag under säsong och blev jättegammal.Om det hängde ihop på något vis vet jag inte. Columbus stoppade med sig några gurkor när han stack iväg och så kom gurkan till den nya världen. Blev de glada för det?

Kallt gurkvatten är gott när det är varmt. Pressgurka, som mormors, är också gott. Ättiksgurka  måste man ha till leverpastej. Till midsommarsnapsen ska jag göra vodka smaksatt med gurka. Ska stå två veckor för att hämta upp smaken. Längre tid kan göra spriten besk. Visst är det kul med gurka...

GOTT NYTT GURKÅR!

torsdag 20 november 2014

LOCKELSE FÖR TUSENTALS

Nu har vildvinet, som nästan täcker huset, släppt alla löv, alla skaft, alla blommor, alla bär i högar som vi vadar i under en höstmånad. När blommorna slår ut brummar hela solväggen. Tusentals bin och även en del humlor hämtar nektar och vad de ser är detta! Inte så mycket, eller hur? Men där måste finns en del eftersom intresset är så stort. Förstora och titta på blommorna! Ekonomisk konstruktion. Knoppen spricker ut i fem båtlika kronblad och samtidigt blottas pistill och ståndare. Inget krångel.



Stora Frökursen pågår nu!

måndag 17 november 2014

onsdag 12 november 2014

WEBKURS


Detta är vad jag sysslat med det senaste halvåret och lite till, en webkurs i frösådd på uppdrag av Allt om Trädgård, som säljer kursem. Jag kommer hela tiden att befinna mig i kulisserna och hjälpa dem som så önskar. Jag hoppas förstås att vi blir en stor glad skara, som kan diskutera med varandra och hjälpas åt när det behövs. Jag tror på en rolig vår med massor av nya erfarenheter.

måndag 10 november 2014

CITRONPAJEN

Minns ni att jag köpte dahlia-sticklingar från det engelska dahliasällskapet i våras? De kom, de såg lite klena ut när de packades upp men hämtade sig mycket snart. Och vilka jättelika buskar det blev. Krukorna - tyckte nog att jag tog till ordentligt - blev för små med en gång. Av de fyra blommade tre. Väntar mycket på den spännande 'Coupe de Soliel', det blir nog nästa sommar. 'Gramma´s Lemon Pie' ser du här. Så himla ljuvlig. Blomman startar i rent gult och vitt och dör som en solnedgång. Jag har suttit många timmar intill den här dahlian och bara tittat. Rena meditationsblomman.
Jag kommer inte att kika i krukorna förrän i vår, när jag planterar om, och misstänker att där är knökfullt. Nu åker samtliga dahlior in i källaren för vintervila.










fredag 7 november 2014

Köpa en linnea?

Såg just att man kan köpa den lilla linnean, Linnaea borealis, från Pottertons. £3 för en ranka. Det började faktiskt klia i fingrarna. Evigheter sedan jag såg den i naturen. Trivs nog inte i förortsskogen. Men jag ska hålla klickfingret i styr. 

tisdag 4 november 2014

TILLBAKA!

Bukett plockad i slutet av oktober.
Vänner, jag tillbaka efter ett lååångt uppehåll. Jag ser att aktiviteten på bloggen varit stor och det gläder mig mycket att ni fortsatt att titta i bloggen även om det inte hänt något där.
Men jag har inte varit overksam. Förutom frösådder, förstås, har jag haft ett mycket spännande uppdrag som jag snart kan avslöja. 
Denna fantastiska sommar har bjudit på underbara stunder i trädgården samtidigt som det blev lite för varmt för tomaterna i växthuset. Skörden blev sämre än vanligt. Jag är fortfarande förvånad. Chilin, däremot, gick till rejält. Nu står det flera burkar med inlagd chili i källaren. 
Ses snart igen!

lördag 17 maj 2014

Rotningskampen avgjord

Minns ni rotningskampen? Efter två månader har jag facit. Rotningskuben vann. Du kan se att en liten rot tittar ut. Dessutom tänker sticklingen blomma! Det brukar ta ungefär så här lång tid att rota hibiskussticklingar i vatten, vilket annars är en osviklig metod. Men kanske sticklingarna var alltför förvedade för att klara vattenrotning. 

söndag 11 maj 2014

Smak av sommar

Hittade ett bildspel jag gjorde för en tid sedan. På kul har jag lagt upp det på YouTube. Vill du fördriva några minuter så är det bara att klicka.




söndag 4 maj 2014

Utan att så något frö

Naturens skafferi blir populärt med årtionden av mellanrum. Nu är vi där igen och det hör nog ihop det storslaget ökade intresset för grönsaksodling. DN ägnade sina receptsidor år detta inför helgen (bl a björksmör!). Om man, som jag, har en lite vildvuxen trädgård, finns det en hel del att plocka. Jag gjorde en snabbtur och hittade detta innan jag drevs in av regnet.

1. gullviva
2. ramslök med blomknopp
3. backskärvfrö (nötig smak)
4. löktrav (vitlökssmak)
5. nässla
6. kirskål
7. maskrot (beskheten avtar vid blekning)
8. skoglök, kajp
Jag kunde lätt ha lagt till några tulpanblad, luktvioler och förvildade penséer, och säkert en del annat om jag inte blivit så iskallt våt. Har man en välstädad trädgård är det bara att gå ut i naturen, där finns mycket mer. Men det gäller att ha sin ätbara flora på de fem fingrarna. Växter är inte alltid att leka med. De du ser på bilden ger tillsammans en mycket vacker och riktigt välsmakande sallad. Elaka nässlor blir förstås bättre som soppa. Då är de kalas och bland det bästa kroppen kan få. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...