
torsdag 31 december 2015
GOTT NYTT ÅR!

fredag 3 juli 2015
onsdag 24 juni 2015
DAGENS DARLING
![]() |
'Green Lotus' från 1995. En ung pion som står stadigt på egna ben. |
söndag 14 juni 2015
DET KAN INTE BLI BÄTTRE
Nu blir det inte bättre. Bättre finns inte.
Trädgården blommar som tokig.
Alla tre skatungarna, som tränat flygning på vår gräsmatta, under skatmammas varningsrop, har klarat sig från katterna och blir allt säkrare luftatleter.
Bina jobbar för fullt. Nu är det gudskelov många i trädgården.
I natt smattrade regnet mot rutan. I morse lyste trädgården nytvättad och färgrik som bästa trasmattan.
Staren lägger huvudet på sned och drar upp en fet daggmask.
Rosorna är så fyllda med knoppar att det knappast gör något att rådjuren smakade av dem för en tid sedan.
Pionerna spricker en efter en. Packade som värsta fallskärmarna, skrynkligt siden slätas ut av vind och sol.
Hade jag så många irisar? Ja.
Den svartvita flugsnapparen, som inte hittade någon fru förra året trots att han skrek sig hes, har lyckats bättre denna sommar. Det är ett härligt liv i holken.
Midsommar snart. Sill, potatis...
Bättre finns inte.
måndag 1 juni 2015
DET FUNKAR!
Tre år i rad har jag klippt bort jättevallmons hela bladverk efter blomningen för att slippa det där risigt fula. Allt! Har den mått illa? Nej! Jag har aldrig haft så stora och kraftiga plantor, som nu. Årets blomning kommer att bli kolossal, knopparna är stora som ägg, jag små ägg då. Nu vet jag att det fungerar och kan rekommendera. Det är härligt att kunna njuta av den fantastiska blomningen och veta att jag inte behöver stå ut med vissnande blad under resten av sommaren.
onsdag 20 maj 2015
En kumarinskål för kornellen
Nu blommar myskmadran som vackrast och då dricker maken och jag majvin. En liten kvist ger kumarinsmak åt ett glas vitt vin om det får stå en stund. Det trevliga påhittet kommer från Tyskland. Om du har myskmadra, glöm inte att ta in buketter och torka. Den ljuva doften från slåtterängen kommer att sprida sig i rummet under lång tid.
Nu ser jag till min stora glädje att det sitter en blomknopp i varenda spets på den kinesiska blomsterkornellen. Den blommar inte så överdådigt varje år men denna försommar ser det ut som om den slår rekord. Underbart!
Nu ser jag till min stora glädje att det sitter en blomknopp i varenda spets på den kinesiska blomsterkornellen. Den blommar inte så överdådigt varje år men denna försommar ser det ut som om den slår rekord. Underbart!
lördag 9 maj 2015
IBLAND BLIR DET GALET - RÄTT!
När jag i höstas skickade efter lökar från en stor europeisk firma slank det med lite rötter från Maianthemum bifolium utan att jag reflekterade särskilt mycket. Men när växten väl tittade upp ut krukan (i kallhuset hela vintern) blev jag snabbt bedårad av de vackert formade bladen. Jag, min toka, hade köpt ekorrbär från utlandet. Jag kunde ha gått ut i närmsta skog och hämtat några plantor. Av detta har jag lärt mig att inte klicka så snabbt. Och att ekorrbär är underbart vackra.
måndag 20 april 2015
25 STICKLINGAR I EN KRUKA

torsdag 9 april 2015
TIDEN RINNER
Hjälp, jag hinner inte med min fröblogg. All tid går till Allt om Trädgårds Stora Frökurs med blogg, som uppdateras nästan dagligen nu under säsong. Men mellan varven gläds jag åt det vackra. Allt från två kamrater i svart och blått till den pyttelilla vårbuketten - årets bästa!

söndag 29 mars 2015
MÄSSPRIS EN VECKA TILL!
![]() |
Ett litet klipp ur kursen. |
Sedan ska du svara på inbjudan och skapa ditt lösenord. Du får enkla instruktioner att följa. Därmed är du inne i kursen och kan läsa och titta precis när du vill.
Jag gör täta uppdateringar och lägger in nya artiklar och filmer hela tiden. Kursen utvecklas ständigt. Du kan också följa mina sådder genom en blogg, som kursdeltagarna har tillgång till. Har du frågor? Skicka dem till mailadressen ovan. Jag svarar alltid och som regel behöver du inte vänta länge.
Mässpriset gäller till och med den 5 april 2015.
lördag 28 mars 2015
MÄSSPRIS!
Just nu pågår trädgårdsmässan, som alla vet. Där kan man köpa Allt om Trädgårds och min frökurs på nätet för mässpris, 195 kr. Jag blir gärna din personliga tränare i frösådd
söndag 15 mars 2015
VÅRMÖTE
Just nu sår jag en del i växthuset. Mycket görs för Allt omTrädgårds webfrökurs. Jag sår samma saker som kursarna och vi kan diskuterar hur det går och utbyta erfarenheter. Det började skymma igår när jag äntligen fick tid för växthuset. Och då, i de sista ljusstrimmorna, blommade det i två av de 20-talet lökkrukor (och lite annat), som jag planterade i höstas. Våren kröp in under skinnet. Så skönt!
![]() |
Snökrokus, Crucus Crocus tommasinianus 'Lilac Beauty'. |
![]() |
Våriris, Iris reticulata 'Rhapsody'. |
söndag 15 februari 2015
OCH VINNAREN BLEV...
Karin Fagerström, som anmälde sig via Facebook. Grattis Karin! Stort tack till alla er andra. Jag önskar verkligen att ni alla fått en kurs men det kan jag tyvärr inte uppfylla. Men jag hoppas att jag kan göra fler utlottningar.
tisdag 10 februari 2015
UTLOTTNING AV KURSPLATS
Nu lottar jag ut en plats i Stora Frökursen. Det enda du behöver göra är att skicka in en kommentar om att du vill vara med på utlottningen. Vinnaren utses genom dragning med hjälp av en slumpgenerator på söndag (15/2). Då får du också veta hur du kommer in i kursen. Du kan lägga in ditt önskemål om attt få vara med om dragningen fram till kl 24 den 14 februari.
Stora frökursen ges ut av Allt om Trädgård och är gjord av mig. Jag uppdaterar kursmaterialet hela tiden och svarar på frågor. Det är en levande kurs och det finns stora möjligheter för kursdeltagarna att diskutera med varandra, att byta fröer, berätta om sina egna odlingar och läsa om andras. Jag har också kopplat en blogg till kursen där du kan följa mina sådder hela året. Här finns instruktionsfilmer och inspirationsvideos och en mycket stor adresslista till frökataloger och besöksplatser.
Om man läst min Fröbok har man då redan fått allt som är med i kursen? Nej, inte alls. Frösåddernas område är jättelikt och kursen blir aldrig färdig - den växer efter hand, men är redan nu mycket omfattande.
Du bestämmer själv hur mycket och hur ofta du vill gå in i kursen. Du kan göra egna anteckningar på kurssidorna och följa länkar till ännu mer information. Du kan föreslå material, du tycker saknas - och få det. Det finns alla möjligheter.
![]() |
En sida av många,många ur kursen. |
Om man läst min Fröbok har man då redan fått allt som är med i kursen? Nej, inte alls. Frösåddernas område är jättelikt och kursen blir aldrig färdig - den växer efter hand, men är redan nu mycket omfattande.
Du bestämmer själv hur mycket och hur ofta du vill gå in i kursen. Du kan göra egna anteckningar på kurssidorna och följa länkar till ännu mer information. Du kan föreslå material, du tycker saknas - och få det. Det finns alla möjligheter.
söndag 1 februari 2015
OBEGRIPLIGT!
Till julen kunde man köpa pinjekottar i mataffären. De skulle läggas på elementer frö att "slå ut". Och visst, det gjorde de. Men sedan då? Det var värre än en Ramelsk kokosnöt. Jag fick ta fram stora tunga morteln och banka tills nöten var platt och inget gick att äta. Jag kommer från och med nu att definitivt att se på de där små påsarna med pinjenötter med andra ögon. Hur i hela friden går det till? Vet du?
tisdag 20 januari 2015
Salladshuvudena växer bra i Plant Factory´s vattenodling. Jag fyller inte alla hål med plantor utan låter de befintliga breda ut sig. Och så plockar jag blad hela tiden. Jag har sått chilin men tomaterna får vänta till slutet av månaden. Annars guidar jag på Allt om Trädgårds Stora Frökurs, som jag vill ska vara levande och ständigt aktuell, såsom en webkurs bör vara. Där finns också en blogg och den handlar förstås också om sådder på korsan och tvärsan. Just nu har vi gjort den första vintersådden.
Bild ur bloggen:
onsdag 14 januari 2015
Precis vad jag anade
Kanske syns bättre här:
Usch ja! (Stockarna är bladnerverna.)
söndag 4 januari 2015
ÅRETS FÖRSTA PRIMÖRER!
Jodå, det är sant. Morötterna såddes i mjölkkartonger i mitten av augusti. Stod i växthuset till december. Flyttade in i källaren och skördades i dag. Små, får erkännas, men hade jag bara sått dem lite tidigare hade de fått mer hull. Och gallrat lite till. Smaken var i alla fall så där sprött och sött primörisk.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)