tisdag 1 april 2014

Tuffaste bönan i landet!

Till vänster hjälmbönans blommor.
Fröna högst upp i mitten, därunder unga plantor
och längst ner blötlagda frön. Till höger den vackra baljan.
Frön med hårda skal, t ex luktärter, brukar de flesta av oss blötlägga. Och även persiljefrön, som annars tar så lång tid på sig för att gro. Meningarna om blötläggning av frön är mycket delade. Det finns de som lägger alla frön i blöt och de som aldrig gör det och båda tror lika mycket på att de har rätt. Som vanligt i den här världen får man pröva sig fram. Gör tester och berätta för oss andra! Jag gör flera olika försök just nu och återkommer snart om dem.

Hjälmbönan,kallas också hyacintböna, Lablab purpureus, är en fantastik botanisk skapelse. Kommen från tropikerna men stark och tuff även här. Försök att riva av en ranka - där går du bet. Fröna ligger utsökt förpackade likt sköna pärlor i ett silveretui. I många varma trakter används den som djurfoder, men även som människoföda. Jag rekommenderar inte detta! Det lär krävas flera avkokningar för att man ska vara på den säkra sidan. Men odla den för skönhetens skull. Den är värd en sommar.

2 kommentarer:

  1. Hej Ulla!
    Luktärtorna lägger jag så som de är, från fröpåsen, mellan fuktigt Torkypapper .Dessa små "paket" lägger vidare i plastpåse. Sedan får de ligga en vecka i miniväxthus med undervärme. Efter 7-10 dagar är de flesta fröer mogna för plantering i krukor./Anja

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...