lördag 16 november 2013

Salladsapparaten levererar

I dag har jag ätit min första, vid den här tiden på året, helt hemproducerade sallad. Plocksallatsblad, vattenkrasse och spirade rädisblad, allt från inomhusodling. Rucola - blad och blommor - och mangold från trädgårdslandet. Rucolan är nu mycket stark i smaken, förmodligen påverkad av kylan och mangolden är grov. Men jag har inte köpt något.
Jag har dock inte varit särskilt ekonomisk utan köpt en Mini Plant Factory, som här hemma går under namnet salladsapparaten. Det kommer att ta lång tid innan jag tjänat in den, men roligt är det i alla fall.

För 3 veckor sedan sådde jag plocksallat, vattenkrasse och portlack i små skumgummikuber i nätkrukor under ett litet lock. Man kan odla på detta sätt i två korgar men jag har valt att ha köpt sallat, och kryddörter i den andra. När småplantorna växt till sig tar man bort den vita skivan och lägger över en liten genomskinlig kupa. Det blir en perfekt barnkammare.
Svårfotograferat i den rödblå ljuset.
Plocksallat, Amerikanischer Brauner, efter 3 veckor.
Odlingen sker i vatten tillsatt med speciell gödning av två slag. Ledlamporna, som sitter på en båge är både röda och blå - man kan välja blått (rotbildningsfasen) eller både rött och blått (växtfasen). Enligt fabrikanten ska plocksallaten var färdig att börja skörda efter en månad. Jag startade alltså en vecka för tidigt. Portlacken har också grott bra, men växer inte särskilt fort så det är ingen idé att odla den på det här sättet.
Vattenkrasse, källfräne, efter 3 veckor.


Rucolan och spenaten (närmast) har fått lämna växthuset och står under lampa (hopplöst ljus) i vårt svala sovrum. Vintersallaten är däremot kvar men värmen är avstängd så det blir intressant att se hur den beter sig.
10 kommentarer:

 1. Men vad kul! Jag går och funderar på en snuskigt dyr lampa som blev årets trädgårdsprodukt. Glad lampa och lite grönt = väldigt glad mig, tänker jag. Dyrt och dyrt...

  SvaraRadera
 2. Jag tror jag vet vilken du syftar på, fin! Ja, det är dyrt. Önskar man vore lite kunnig i lamp/strömvärlden så kanske man kunde fixa något själv. Ljuset är så viktigt om något ska växa inomhus.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt! Jag tror stenhårt på att odla eget, även under vintertiden.
  Där jag bor är milt klimat än så länge, så jag har rucola och asiatiska blad ute fortfarande.

  SvaraRadera
 4. Har gogglat och googlat å ledbelysningar / växtbelysningar, no way! Som pensionär måste jag prioritera. Salladen blir alldeles för dyr. Jag får följa dina resultat Ulla och kanske kan jag prova något under lysröret i mitt svala rum. Det skulle ju vara så roligt att få egen odlat även så här års.
  Tomater kommer vi däremot att ha fram till jul.

  SvaraRadera
 5. Lysrör lär inte alls vara så dumma att odla under så jag tycker absolut att du ska prova - och berätta! Grattis till tomaterna. Mina gick åt pipan när vi gjorde en resesväng i Europa när den första frosten kom.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag under lysrör i källaren (bra med svalt, tror jag) tro krukor ekbladssallat och en kruka persilja. Jag tog helt sonika upp sllatsrosetterna och planterade i krukor i egentillverkad kompostmull.
  Rucola och plocksallat skall jag försöka så och driva under samma förutsättningar. Få se om jag kan få skörd till julafton ? Kanske för kort tid dit - hinner inte så de närmaste dagarna. /Anja

  SvaraRadera
 7. Hej
  Har idag suttit vid köksbordet och sorterat bland mina fröer. Härligt att tänka på att vintersådden är nära. Länkar till din sida på min blogg:
  http://backafallsskola.blogspot.se/
  Med vänlig hälsning Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länkningen. Visst är det roligt att snart börja så.

   Radera
 8. Absolut roligast att hitta på efter julhelgerna!!
  Ha en trevlig jul/nyår!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...