torsdag 29 augusti 2013

Den mest intressanta tomaten

Tomaten 'Indigo Rose' är verkligen svart som natten men mognar med ena sidan rödbrun och tappar samtidigt det iskalla svarta. Inuti är den riktigt röd.Den har dock sina knepigheter. Först visste jag inte när den mognat - det går väldigt långsamt. Men så länge det finns en lite grönare sida så är den inte mogen. Så fort det mörkbruna visat sig går det fort. I precis rätt tid är tomaten jättegod för att lite senare vara blaskig.
Det sägs att den inte blir svart i växthus. Fel! Den ser likadan ut både ute och inne. 
'Indigo Rose'  har tagits fram på Oregon State University och där säger man att den innehåller mer åtråvärda antioxidanter, främst anthocyanin som ger den kraftiga färgen, än både blåbär och svarta vinbär. Så man får väl glufsa i sig den med respekt. Stort plus är också skönhetsvärdet i salladen. Bli odlad av mig nästa år också.

5 kommentarer:

 1. Vilka häftiga färgkontraster! Det vore ju nästan värt att odla den bara för det.

  Ha det gott!
  Daniel

  SvaraRadera
 2. Jag provade den i växthuset förra sommaren, och blev besviken på den klena skörden jämfört med alla mina andra sorter - och smaken var rätt ...blek. Men det är roligt när det dyker upp något nytt.

  SvaraRadera
 3. Just precis! Häftigt att den blev svart direkt, utan att vara mogen. Fast smaken....vilken dunderbesvikelse!

  SvaraRadera
 4. Jag upplevde också smaken som en besvikelse, men har nu insett att den måste plockas i precis rätt tid, en aning omogen, vilken inte är så lätt att avgöra. Det blir intressant att se hur den kommer att påverkas av kyligare väder. Många tomater får en mer distinkt smak på höstkanten.

  SvaraRadera
 5. Ser ut som ett plommon! Härlig tomat verkar det som utseendemässigt i alla fall!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...