söndag 23 september 2012

Lär dig om Medelhavsväxter!



Här finns chansen att låta sig kunskapsgnuggas när det gäller Medelhavsväxter. Många av dem sår vi ju också. Det är Eva Rönnblom, tecknare, författare med böcker inom området, och journalist, som håller denna tredagarskurs. Jag känner Eva och hon vet vad hon talar om. Här kan du läsa mera.

lördag 22 september 2012

JÄTTEBRA TIPS

om hur du får "evig" koriander på sidan Dina Tips. Kolla det!

PS Och hur ska man då använda sig av denna kunskap? Jo, strö ut korianderfrön i höst i t ex en odlingslåda och sedan är nog kedjereaktionen igång!

måndag 17 september 2012

Jättegodis i varje spadtag

Jätteverbena behöver jag nog inte så något mer om jag inte känner för tidig (men tanig) blomning. Den sår helt enkel sig mycket bra själv. Under de två sista åren har plantorna till slut gått i komposten. Nu behöver jag bara ta ett spadtag där så är det - vips - jätteverbenor med. De växer bland rödbetor, blåbär, hallon, jordärtskockor och lite var stans. De som jag vintersådde har planterats mer ordnat men jag hade kunnat plocka småplantor lite varstans. Jätteverbenan är som vackrast just nu så varför hasta fram dem. 

torsdag 13 september 2012

















TOMATSÅS SOM SMAKAR - inga tillsatser
Har du för tillfället fler tomater än vad du kan stoppa i munnen? Då har jag ett bra recept - uppfångat någonstans, förändrat och förbättrat genom åren och håller nu hög klass. Tycker i alla fall jag. Så här:
1. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt.
2. Hacka några scharlottenlökar, vitlöksklyftor, basilika, lite rosmarin och chilefrukter och blanda ner i rikligt med olivolja av godaste märke. Klicka ut "sörjan" över tomaterna.
3. Sätt in i ugnen på 225 grader. Låt stå tills tomaterna börjar säcka ihop.
4. Häll upp alltsammans i en kastrull och koka ihop till en tät massa. Mixa. Smaka av med kryddor. Mera chili om du vill ha eldigt, ananas och vinäger om det ska vara sötsurt. Tycker du att tomatskalen är besvärande får du passera massan. Jag gör det som regel. 
Den riktigt starka såsen fryser jag i mindre portioner i muffinsformar av silikon.


Jamen herrejösses tjejen som mailade mig: det går superbra med köptomater. (Kanske nästan det enda man kan använda dem till...)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...