måndag 20 augusti 2012

Härlig skörd

Hemkommen efter en resa är det hög tid att skörda. Bondbönorna är strålande i år, inte en enda svartlus så långt ögat ser. Här ligger 'Treefold White' och 'Red Epicure', båda sådda den 15 maj, i skålen. Till den jättegoda bönans nackdel är utan tvekan det finurliga emballaget. Jag har räknat ut att fem kilo bondbönor i baljor ger ungefär ett kilo avklädda, dvs sedan baljan och bönans sega ytterskal tagits bort. Men tänk, det är värt det tidsödande skalandet.


Sikkimgurkan har också satt sig på kartan i Sollentuna. Trind, brun och lätt ihålig. Jag har inte tillåtit skalet att krackelera så där vackert för jag ville smaka. God! Mycket gurksmak. Absolut en sort jag tänker fortsätta med.
Den här gurkan från Sikkim i Himalaja upptäcktes av Joseph Hooker 1848 så det är verkligen ingen nyhet. Hooker klev då rakt in i gurkparadiset i östra Himalaja och såg gurkor ligga i tusental utmed stigarna för att torka. Skalet hårdnar med tiden och gör gurkan långlivad och synnerligen vacker. Min gurka såddes den 21 maj.och knuffades på i ellådan. Tack Hooker!

onsdag 8 augusti 2012

Nytt ordspråk



När harkranken ligger stendöd i badkaret med dammtofflor på fötterna är det hög tid att städa badrummet!

tisdag 7 augusti 2012

Ett litet ufo






Den kinesiska blomsterkornellens frökapslar står i givakt och rodnar alltmer. Tyvärr ramlar de flesta av. Men bladen är hela tiden bedårande på denna sagolika buske som i år blommade mer än någonsin. Nu kommer de röda bladkanter och till slut höstfärger. Wow!

fredag 3 augusti 2012

Busig trädgård








Återigen har jag förundrats över växtkraften i min trädgård sedan jag kom tillbaka efter knappa 14 dagars frånvaro. Djungel, övervuxet, snårigt och tyvärr också bus - stort snigelparty... Och de fantastiska stockrosorna, köpta som Gold Nuggets från Jelitto (förpreparerade frön) och sådda förra året, blommar för fullt. Det är mycket litet rost på dem och en planta är 4 meter hög! Grubblar just på hur jag ska klara av att illustrera det. Kan rekommendera dessa för dig som verkligen vill ha stockrosor men inte står ut med rostrisken. Namn: Alcea ficifolia 'Happy Light'. Blommar andra året efter sådd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...