onsdag 7 december 2011

Det spirar mot jul

Jag - och jag kan väl inte vara ensam - gillar smaktillskottet som grönt från spirade frön ger. Och det är perfekt att sätta fart på några pottor just nu när det är småilsket där ute. Och snart är det jul. Då behövs lite kryddtillskott i salladerna som man dölängtar efter när bara några julmatsdagar passerat. Använder den spirade grönskan i sallader och wokar.
Här har jag sått rädisfrön från Thompson & Morgan i en liten hjärtformad plåtskål. För att det ska bli lättare att hålla fukten - glömd vattning är en dödsfiende till spirning - har jag "skurit ut" ett hjärta i oasis med hjälp av plåtformen. Ovanpå ligger vanligt rustikt hushållspapper (Torky) och sedan fröna. Allt genomvattnas och fröna får en dusch innan du sätter över plastfolie för att hålla fukten kvar. Den tas bort när fröna grott. 
T & M har fler spirfröer men de finns också hos  Lindbloms Frö, sid 31 i online-katalogen.
Raw Food-anhängarna gör sig hörda här och där på nätet. De anser att spirad grönska är det mest hälsosamma man kan äta. Det vimlar av antioxidanter och vitaminer i de små skotten och värst är broccoli. Det går säkert att hitta dokumentation över det men för mig räcker det att få en dos pepprig smak.


Skillnaden mellan groddning och spirning
Grodda är att lägga frön i en burk och skölja dem flera gånger om dagen tills groddarna vuxit ut. Spira är som att så och låta de små plantorna växa en bit innan man klipper av dem. Det går naturligtvis att så dem i jord men varför ska man göra det? Jord är alltid en riskfaktor bland rå mat. Vid spirning gror fröna lika bra på fuktigt papper. Det finns mycket kraft i det lilla fröet. Rädisans frön kan användas till både ock. Den ger rosa groddar. Fröer som används för de här metoderna ska vara ekologiskt odlade.

Läs i Ulla Hasselmarks Fröbok om spirgrönt på sid 156 och titta på en bra spirlåda på sid 158.

1 kommentar:

  1. Åh, så många bra tips! Har bara provat med groddar i burk tidigare, oasis låter som en smart grej när man som jag slarvar med vattningen...

    Ha det gott!
    Annika

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...