onsdag 30 april 2014

Ta tempen!

Det här är ett bra hjälpmedel vid tidig sådd ute, jordtermometern. Till exempel ärter har olika värmekrav. Sockerärter och spritärter kan stoppas i jorden som fort den går att bearbeta, reder sig. Märgärter och brytärter behöver en temperatur på minst 8-10º för att inte ruttna. Bönor är ännu känsligare. De vill inte ut förrän det är minst 15º grader i marken. Men det gäller inte bondbönor, Vicia, som inte är besläktade med de vanliga bönorna, Phaseolus. Dem kan du stoppa ner tidigt.

Stick ner termometern i jorden och läs av den både morgon och kväll. Kalla nätter kan sänka temperaturen så pass att det är bäst att vänta med sådd. Att ha för bråttom ger som regel bara mer jobb... säger jag snusförnuftigt.

Hur det gick med magnolian? Jo, både dåligt och bra. Den stora blomningen decimerades rejält med de ännu inte utslagna knopparna har förlängt fröjdetiden, som varar än.

TREVLIG VALBORG och SKÖN 1:a MAJ!

onsdag 23 april 2014

En ruskig natt väntar

Det är många timmar kvar till den kallaste tiden på dygnet 
och just nu är det 2 plusgrader.
 Blir det stjärnmagnolians blommors sista natt? 
Den har aldrig varit så vacker som i år 
och gör verkligen skäl för namnet 'Royal Star', 
Nu står den på topp och jag är glad över 
att jag fått vara med så här långt.

söndag 20 april 2014

Skönhet man gärna vill ha fler av

Aurikeln 'Rondy' är så bedårande att jag tänker ta frön från den. Nu gäller det att göda plantan för att den ska producera färdiga fröer framåt höstkanten. Jag har blivit rekommenderad att förvara fröerna i kylskåpet tills jag kan så i början av det nya året. Sådderna ska köldbehandlas och det får nog ske i mitt kalla växthus.Blir det inga frön kan jag alltid köpa från Chiltern Seeds.
Jo, jag är medveten om att jag vid sådd kanske inte alls får en så vacker blomma som denna. Om man strävar efter det måste man ta de små sidoplantorna, alltså dela.Det är i och för sig en både säkrare och enklare förökning, men jag vill prova sådd.

lördag 12 april 2014

Ser på när växterna jobbar

Det gamla suddas ut och det nya kommer. Våren är som ett långt nyår. Krolliljans skelettlika frökapslar sjunger på sista versen. Den har gjort sitt, kastat hundratals frön till marken. Liljorna i min krolliljeskog blir allt fler. 
Samma sak gäller nunneörterna som nu övertar gräsmattor och en del planteringar. Från nästan vitt, grått till skarpt rött och blått. Så sköra men så livskraftiga. Ingen får klampa fram på min gräsmatta i denna tid!
Hammarbytaklökarna, som täcker jorden i olivträdets stora kruka, har släppt småttingarna och de trillar ystert runt. Jag plockar alltid några och sätter i en kruka där de kommer att frodas och göra nya barn.Få växter trivs så bra i trängsel som taklöken.
Julrosorna gör också fler. Jag använder den lates taktik och låter fröna falla till marken. Sedan kan jag hämta plantor eller bara låta dem stå kvar. Det dyker upp nya färger och kombinationer. Jag har slutat köpa nya och och följer bara vad som händer.

tisdag 1 april 2014

Tuffaste bönan i landet!

Till vänster hjälmbönans blommor.
Fröna högst upp i mitten, därunder unga plantor
och längst ner blötlagda frön. Till höger den vackra baljan.
Frön med hårda skal, t ex luktärter, brukar de flesta av oss blötlägga. Och även persiljefrön, som annars tar så lång tid på sig för att gro. Meningarna om blötläggning av frön är mycket delade. Det finns de som lägger alla frön i blöt och de som aldrig gör det och båda tror lika mycket på att de har rätt. Som vanligt i den här världen får man pröva sig fram. Gör tester och berätta för oss andra! Jag gör flera olika försök just nu och återkommer snart om dem.

Hjälmbönan,kallas också hyacintböna, Lablab purpureus, är en fantastik botanisk skapelse. Kommen från tropikerna men stark och tuff även här. Försök att riva av en ranka - där går du bet. Fröna ligger utsökt förpackade likt sköna pärlor i ett silveretui. I många varma trakter används den som djurfoder, men även som människoföda. Jag rekommenderar inte detta! Det lär krävas flera avkokningar för att man ska vara på den säkra sidan. Men odla den för skönhetens skull. Den är värd en sommar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...