tisdag 25 februari 2014

Läs en bok och sluta skjuta upp!

Har just läst en bok skriven av en god vän, Görel Kristina Näslund, som heter "Kom till skott! Hur du slutar prokrastinera, får allting gjort, blir älskad av alla och har tid att gå på bio". Det är intressant läsning. Jag är nog inte ensam om att ideligen nicka igenkännande, även om jag tycker att jag blivit bättre med åren. Innan datorn blev den självklara skrivmaskinen var jag en svår uppskjutare, som gjorde allt annat (städade huset, tvättade, lagade mat - uppskattat av maken) i stället för att skriva den där artikeln som tidningen väntade på. Hu! Men det försvann när det blev så enkelt att skriva en rad här och en där och så sätta ihop alltsammans. Alla uppskjutare, prokrastinerare, borde hämta råd från den här boken för att få leva i en behagligare tillvaro. 

Om du känner igen namnet Görel Kristina Näslund så är det inte konstigt. Hon har skrivit massor av böcker om vitt skilda ämnen och är dessutom en mycket skicklig pomolog, som en gång talade om för mig att det står ett Rossvik-träd i trädgården. Goda äpplen som smakar ännu godare när man vet namnet.


Kom just på att jag inte skrivit in mina senaste sådder. Har dragit mig för det eftersom jag måste gå runt och läsa på alla lappar... Hm...

söndag 16 februari 2014

Trädgården den 16 februari

Tog en titt på trädgården genom kameran. Regnet vek undan för en stund och en blek sol vågade sig fram. Vinterbäret, Skimmia japonica, har blomknoppar på G. Den lilla plantan står ute för andra vintern. Jag flyttade den i våras till ett något bättre ställe.
De röda julrosorna är alltid mest våghalsiga och får betala med en och annan vintersnyting. Men de antyder mycket mer vår än jul.
Vintergröna sockblommorna - det finns ju både ock - är förtjusande efter en så pass mild vinter. Men det är ju inte riktigt över än.
Buxbomhäcken har massor av gula skott. Vi har ännu inte drabbats av den hemska buxbomsjukan. Nästan all min buxbom kommer från en enda buske som planterades här för över 30 år sedan.
(Skrev visst mars först i rubriken, men det var nog en önsketanke.)

Chokladdoft till morgonkaffet

Vet inte varför, men jag är lite svag för de där blommorna som har ett nattliv. Just nu tittar
Bild från Albinus Frø 
 en av dem, chokladkragen, Berlandiera lyrata, upp i sin såpotta. Jag har köpt frö frånTine Albinus, som alltid berättar mycket om sina produkter och där får man veta att chokladkragen piggnar till under natten, skakar av sig den gamla blomman i arla morgonstund och piffar upp med nya, chokladdoftande. Det blir något till morgonfikat där ute. Sedan tackar den för sig när temperaturen stiger. Ett varmt-klimat-beteende.

  Tine berättar också att blomman är ätlig och att plantan som regel blommar första året (är perenn) vid tidigt sådd. Det är därför jag är i farten redan nu.
  Tror inte det är någon idé att stoppa den i munnen (det gör inte harar och rådjur heller) men den har så många andra intressanta inslag: de röda strimmorna bakpå kronbladen och en intressant frökorg som används i torkade arrangemang. 

lördag 15 februari 2014

Någon som vet...

...namnet på dessa förtjusande tulpaner? Skulle gärna se dem i trädgården nästa säsong. Blommorna är ganska små och har skålade, fasta kronblad. Så söta.

Minivindkraftverk

Kan det vara vindkraftverk? Eller vad?
Nja, det är mina små ökenrosor som är på väg. Vid tre bladpar ska de planteras om i var sin kruka.Vägen till blommande planta är spännande. Hittills har allt gått bra men jag anar en del hinder på vägen. Vi får se.

tisdag 4 februari 2014

Doft och skönhet på väg

Det är nu tiden brukar rasa som ett jordskred. Plötsligt är tillfället över för att så de riktigt långasamma. I dag blir det genomgång av hela sålådan.

Tomaterna har flyttat ur värmelådan, står en kort tid i rumstemperatur och ska sedan ner i svalkan i källaren under belysning. De små trinda ökenrosorna är nu 15 st och jag tror att det kommer någon eftersläntrare. Chiliplantorna står i rumstemperatur och med lysrörbelysning. Förutom ökenrosorna är det en tämligen normalt start på så-året.

Bild från Joy

Nu är frön på väg från finska Joy, en fröfirma med ett och annat ovanligt inslag. Inte så billig kanske men absolut värd att titta på. Kommer att så den supervita lövkojan 'Sugar & Spice' som ska få lägga en doft av arabisk basar över de ljumma kvällarna på uteplatsen.



Bild från Joy
Och så gentianasläktingen Swertia kingii, en Kina/Nepal-perenn från ängarna på de höga höjderna, som inte är rädd för kyla. Och det kommer den att få smaka på när fröna snart ska ut i den svenska vintern. Första året kommer en bladrosett och  blommorna året därpå. Men jag tycker de är värda att vänta på.Som alpin växt är den ovanligt hög, uppåt metern.

söndag 2 februari 2014

Led och vatten mot lysrör och jord

Salladsapparaten har lärt mig att blötlägga sallatsfrön! Efter ungefär två dygn ser de ut som på bilden (i vatten).  Då är det bara att ta en pincett och försiktigt flytta över dem till en kruka jord eller till salladsapparatens vattenodling. Under dygn fyra skymtar de första gröna bladen. Jag har gjort bådadera med några frön nyligen och det ska bli kul att se vilka som "vinner". Kampen står alltså mellan tvåfärgat växtanpassat ledljus och vattenodling mot lysrör och jordodling. Återkommer i saken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...