onsdag 29 januari 2014

Ökenrosen har redan sin trinda form

I ett dramatiskt landskap av kokosfibrer kommer den ena lilla ökenrostjockisen efter den andra, sju vid det här laget. Inte högre än en centimeter men redan med både vattenbehållare och blad.Nu flyttar de uppkomna från värmelådans livmoder till ett minidrivhus i rumstemperatur och med lampa. Ingen ökensol direkt men jag hoppas det smakar ändå.

måndag 27 januari 2014

När tomatfröna är jordade börjar odlingsåret!

Nu är tomaterna för 2014 sådda! Åtminstone nästan alla tror jag. Har dragit ner på antalet rejält eftersom vi bestämt oss för att inte odla några på friland, bara i tomathuset. Där går det in 12 plantor och någon till om jag vill odla i hink.
Det blir flest plantor av 'Golden Cherry' och 'Chadwick Cherry' - båda rikgivande och supergoda. Kan absolut inte avstå från dem. Och det gäller även 'Kumato' från eget frö. Undrar hur länge man kan ta frö från samma sort. Någonstans i kedjan borde det gå snett. Någon botanikkunnig?

Bara tre nyheter i min odling i år:

'Sweetbaby' från Impecta
'Sweetbaby', som har de minsta tomatfrön jag någonsin sett. Blir säkert tomaternas smågodis efter vad jag förstår.

'Tante Cis' - En över 100 år gammal gul tomat från Norge. Fröna kommer från NordGen, den nordiska genbanken.Den är döpt efter Cecilie Jensen, känd odlare i Norge, som fröna senast kommer ifrån.

Och så ytterligare en genbankstomat som jag inte vet något om: 'Rød Blomme', men namnet tycks stå för att det är en pärontomat.

På sidan "Sådd 2014" kan du se vad jag sått.

lördag 25 januari 2014

Så kan det gå!

Jag förstår inte varför jag alltid ska gå loss så stickor och strån ryker. Trodde jag blivit gammal och klok, men icke - i varje fall inte klok. Se här bara... Tänkte så någon ökenros, Adienum obesum, som jag nämnt tidigare här på bloggen. Nu är det gjort men det blev lite fler än tänkt, sisådär 35 frön är nu nerstoppade bland varma kokosfibrer. En del ska kunna ge skönheter som dessa ovan. De fröna kommer från Plumeria2U. Överst till vänster 'Tong sa Prang' och till höger 'Apollo'. Därunder från vänster 'Elegant Ballerina' och 'Black Red'.

Det lär inte vara så svårt att driva ökenrosor från frö, bara de får värme och fukt så värmelådan är given. De gror också ganska snabbt, vilket ju är kul. Sedan tar det uppåt 2 år innan de blommar, men plantornas bulkiga former är så roliga att de har ett litet skådespel att bjuda på under tiden. Men de anses inte vara särskilt sortsäkra så jag kan bara hoppas på att det blir någon av dessa skönheter här ovanför. Det beror mycket på hur fröuppdragaren lyckats hålla plantorna åtskilda.

torsdag 23 januari 2014

Kolla på italienarna!

Släpp fröna en stund och titta på italiensk guerilla-gardening, som flödar av odlingsglädje och idéer. Tror att jag ska härma deras petflaskeodling, åtminstone i mindre skala...

onsdag 22 januari 2014

Jord till mögelfri frösådd

Jag köper aldrig så kallad såjord. I stället ser mitt recept för jord till frösådd ut ungefär så här: 
I botten vanlig krukväxtjord. 
Däröver ett lager blandat med kokos. 
Överst, där fröna ska gro, enbart kokos. Där blir det då heller ingen mögel. 

På det här sättet letar sig fröna fram i sakta mak till allt kraftigare jord. Man kan t o m lägga några pelleterade hönsbajsar längst ner i botten. 

Varför kokos?
Jo, den håller vatten mycket bra utan att hindra lufttillförseln. Kokos säljs allt oftare som pressade block i trädgårdshandeln. Ett block blir ganska mycket kokos sedan man blött upp det. Hittar man ingen kokos på sin ort finns den att köpa här.

tisdag 21 januari 2014

Bukettlåda planerad

För en hel del år sedan köpte jag utförsäljningsväxter, sommarblommor, som man ville bli av med inför semestern, planterade i en pallkrage och gödde dem. Där plockade jag sedan många buketter.Till sommaren tänker jag göra en ny bukettlåda, men nu sår jag i stället. Jag väljer växter efter kraftfulla färger. Vid ett sådant urval är det enklast att gå in på t ex Fröer.nu, vidare till blommor och "visa alla". Bara att skrolla tills det blixtrar till av den färg du vill ha. Men du måste förstås kolla att det är en lämplig bukettväxt. Fröer.nu säljer flera firmors växter så urvalet är hyggligt stort.

- Jag valde rudbeckiahybriden 'Cheyenne Spirit', som ska ge mig eldens alla färger.Förkultiverar tidigt för att få blommor samma år - det är en perenn växt.
Och så en mörkare rudbeckia, riktig sommarblomma, 'Cherry Brandy'.
Därunder den klart lysande gula madian - 'Swirly Sue', en ganska okänd ettåring.
Kranskragen, Glebionis coronariager både mer eller mindre vita och gula blommor i mängder så man kan  slösa.
Blått måste man ha och nåt blåare än Ageratum 'Blue Mink' finns knappast.
När kirskålens blommor är borta går jag över till slöjsiljans, Ammi majus, sirliga skyar. 

Det gröna är viktigt i mina buketter men det finns överallt i trädgården. Bäst tycker jag om blad från aklejor, rutor, funkior, alunrot i fantastiska färger m fl. 

Den här planteringen är enbart tänkt att plockas ur, skördas utan dåligt samvete för att man förstör en rabatt. 

måndag 20 januari 2014

Första fröna ut i vinterkylan

I dag sådde jag de första vinterlådorna. Bladkoriandern 'Filtro' och jätteverbena åkte ut i snön. Det är -3º därute i grådasket. Både koriander och verbena har lyckats över förväntan tidigare vintersådder. Men jag kommer inte att kunna hålla mig utan tar in lådorna i växthuset när det våras. Då blir det full fart i dem.
Provar också att så en kruka vårgyllen, Barbarea verna, inomhus. De kryddiga bladen är inte så tokiga i sallader. 
Salladsapparaten har producerat enorma mängder sallat. Vi är faktiskt överväldigade. Till slut tvingades jag inse att jag odlade för tätt, tog bort allt och började om. Nu står tre sallatskrukor på tillväxt och jag ska inte så fler förrän om två veckor. Testar också basilika, som växer lååångsamt.

söndag 19 januari 2014

Folder om chiliodling att ladda ner

Det roliga med trädgård är att man kan lära så länge man lever - utan att komma i närheten av att bli fullärd. Och man kan lära av varandra, vilket är bara så trevligt. Därför tackar jag och tar emot när den utomordentliga utlärande bloggen Chili - Grill & Goda Drycker erbjuder en folder att ladda ner. Den handlar om chiliodling och kommer att byggas på lite efter hand. TACK!

Glada färgdagar väntar

Nu kommer det minidrivhus i turkos och rött och plastkrukor i limegrönt och rosa. Någon har insett att det är lite tråkigt med svart och smutsgrönt. Det är Weibulls som är i farten och då ska väl produkterna finns i vanliga varuhus. 
Men det har också hänt en del med namnpinnarna. Jag har hitintills använt vita plastpinnar och skrivit med blyertspenna. 
Jag har varit ganska nöjd med det - förutom att pinnarna lyser lång väg och att skatorna stjäl dem. Hos Jennys Frön och sånt ser sticketiketterna, som de väl ska heta, ut så här som till vänster: grått, rosa, gult och blått. 

Hos Impecta ( till höger) är de än mer färgglada. Även Wexthuset säljer färgade etiketter. Men vad ska man satsa på för att lura skatan? Rött kanske - är det inte så att fåglar inte ser rött? För egen del väljer jag grått, som nog syns minst.  Men då kanske inte jag själv hittar växtnamnen?!
(Adresser finns på adress-sidan.)

lördag 18 januari 2014

Sticklingar som kommer i vår

Jag sår dahlior nästan varje år. Det är en smått fantastisk resa från litet frö till ofta över metern hög planta på bara en säsong. Och nu låter vi oss inte längre luras av benämningen sommardahlior. Det går lika bra att spara knölar från de hemsådda som av andra.

I år har jag bestämt mig för att göra annorlunda. Jag köper sticklingar från The National Dahlia Collection i Cornwall, England. Klart man faller för blommor som ser ut så här: 

'Coupe de Soliel'
'Gramma´s Lemon Pie'
The National Dahlia Collection säljer en stor mängd rotade sticklingar under våren och här finns verkligen chansen att hitta spännande sorter. De skickas ut under april-maj och hinner blomma samma sommar och bilda sparbara knölar. Det vanliga priset för en stickling är £2.15 (ungefär 22:70 kr). Frakten (och hantering) är dyrare! Mina 4 sticklingar kostar £11.30 ( nästan 120 kr) att få till Sverige. Priset per planta blir då allt slagits samman cirka 53 kr styck. Hade jag köpt fler hade styckepriset blivit lägre. 
Det går att jaga upp de här sorterna och få dem levererade hem som knölar i plastpåse. Men det har många gånger  behövts konstgjord andning för att få liv i dem. Nu förlitar jag mig på att man på en stolt National Collection sköter sin sticklingar och leveranser väl. Återkommer om detta när fåglarna kvittrar vår och paketet levererats.

fredag 17 januari 2014

Ettårig fingerborgsblomma!?

Bild från Rara Växter




En fingerborgsblomma som beter sig som en ettårig växt låter så bra att jag absolut slår till. Blommar tidigt (efter förkultivering)  och länge med flera spiror - om man plockar. Kan alltså utan ångest användas i buketter. Är lägre än den vanliga fingerborgsblomman. Heter 'Bondana' och frön finns hos Rara Växter.

onsdag 15 januari 2014

Charmig tjockis

Bild från Djungle Seeds
Har länge tänkt så ökenrosen, Adenium obesum, som jag tycker har så mycket charm. Slog till och köpte frön från Jungle Seeds,  en firma i södra Oxfordshire, England, som i första hand säljer tropiska frön och plantor.
Ökenrosen är smått osannolik. Den utvecklar en stor köttig "trunk", en vattenbehållare, som formar sig nästan som hos ett gammalt olivträd. Blommor är oproportionellt stora och ofta skarpt lysande i färgen. Det gäller att sticka upp bland växterna i tropiska Afrika. När regnen kommer och det blommar inträffar där en färgexplosion.
Ökenrosen är värmekrävande, både under sådd och i odling. Men det lär inte vara särslkilt svårt att få fart på fröerna. Kommer att rapportera vad som händer.

tisdag 14 januari 2014

NU SKA DET BLI FEST!

Hej, mina trogna besökare, talgoxar, blåmesar, koltrastar, domherrar (många i år) och så nötväckan som skinnar mig på stötta cashew-nötter i fönstermataren. Hon/han plockar åt sig 3-4 små bitar åt gången, försvinner glatt flärpande över granhäcken - och är tillbaka om  någon minut. Har läst på. Nötväckor är planerade fåglar. De hamstrar för kärvare tider. Jag undrar var - och om nötväckan själv kommer ihåg det? Någonstans finns i alla fall en präktig packe nötter.
Mitt i letandet efter fågelmat på nätet träffade jag på en sajt som fick mig att stanna upp. Här finns mat och arrangemang för nästan alla trädgårdens djur. Så nu ska det bli fågelfest. Glöm de vanliga solrosfröna och smaka på "energiblock deluxe", härligt drypande fett fyllt med insekter, och trastmat med russin. Det ni!

Glöm inte att mata fåglarna när det knäpper av köld i knutarna. Alla som vill ha friska frukter från egen trädgård har igen det i vår när välnärda och glada små blåmesar samlar insektgottis till sina små dunbollar. De kan sätta i sig mer än du tror. 

Filmade nötväckan med telefonen så kvaliteten är inte lysande. Men så här gör hon. Eller han...

måndag 13 januari 2014

Och vinnaren är...

Till min stora glädje ser jag att Impecta tagit hem min (andra kan ju tycka annat) alla tiders godaste tomat, 'Chadwick'. Men jag måste säga att jag höjde på ögonbrynen inför priset, 39:50 kr för 20 frön. Så då måste man börja räkna...
The Real Seed Catalogue (scrolla ner på sidan) tar £2 för 18 frön. Efter dagens kurs 10:77 kr blir det 21:54 kr. För att kunna jämföra måste man räkna ut kostnaden per frö:
Impecta: 1:98 kr
The Real Seed: 1:19 kr.

Det är en avsevärd skillnad. Jag vet förstås inte varför Impectas pris är så mycket högre. Det kan ha med import och andra avgifter att göra. Men om jag bara ser det som konsument så verkar det blixtsnabbt som om det bara är att kasta sig över den brittiska firmans klicksida. 

Men ack, var inte för snabb! Du måste handla för minimum £8 (dryga 86 kr) hos The Real Seed. Numera är det väl inte så mycket i frösammanhang, men du kanske inte vill. Det är aldrig kul att behöva fylla upp med fröer för att få den enda fröpåse man vill ha. Impecta har som hedervärd regel inga minimikrav vid köp. 

Sedan kommer det avgörande: frakten. Impecta tar 19 kr om man handlar för en summa 
under 500 kr. Över den är frakten gratis. The Real Seed´s lägsta fraktkostnad är £9 (97 kr) till EU-land. Att det är så dyrt beror på att de försäkrar alla försändelser efter att blivit av med alltför många på vägen.
Summan av kardemumman: Jag köper mina älskade Chadwick-piller från Impecta Inget snack om saken - båda de här är mycket bra fröfirmor med god kvalitet och fin kundhantering. Men Impecta har i det här fallet förmånen att vara svenskt. Tack för det!

söndag 12 januari 2014

Brevlådan ska fyllas med frön

Medan tuberosens (Polianthes tuberosa) parfymdoft härskar över rummet och den enda julamaryllisen, som missat tåget men nu motvilligt tycks spricka ut, är det dags att sparka igång förberedelserna för årets frösådd. Det vill säga köpa - och inte minst kolla - fröer. 

Jag går min nätrunda och hälsar på hos danska Tine Albinus, som lägger ner en beundransvärd möda på att beskriva sina fröväxter - både i nätkatalogen och som nyhetsbrev. Trevlig läsning. 
Klart man charmas och kastar sig över en del märkligheter, t ex goabönanPsophocarpus tetragonolobus. Det är en supersnabb, självpollinerande klättrare, som gillar att ha det varm och mysigt omkring sig. Den ska hänga på spaljén i växthuset och jag hoppas att de blå blommorna kommer i stor och dekorativ mängd. Allt (blommor, blad, rötter) kan ätas. Dessutom är denna lindansare från Asiens tropiker flerårig, men här är den väck redan vid nollstrecket. Synd! Fast... det är för tidigt att ropa hej. "Bönan" anses rätt svårodlad, den kan till och med vara drabbad av jag-blommar-inte-när-dagarna-är-långa-sjukan och då blir det ju inget i första taget.

Från Jenny har jag återigen hämtat go-tomaten 'Golden Cherry' och den bästa rosenskäran av alla: mycket kompakt med strålande vita och stora blommor, Cosmos bipinnatus 'Sonata White'. Jag är trött på de moderna fyllda sorterna, som hänger och kränger med huvudena. Klart att sonatan har vunnit Fleuroselect-medaljen. Bukettmums.

Runåbergs har så mycket frestande för grönsakslanden att det är svårt att hålla klickfingret i styr. Bland det jag valt finns chilipepparn 'Padron', den som kallas Rysk Roulett. Det tilltalar mig. Padron stekt i olja serverades som bästa förrätten på Mallroca-krogen när det begav sig. Ska göra om det hemma en ljum sommarkväll.
Ni har väl inte missat boken om Runeåbergs fröer? Den gläder alla grönsaksodlare och är finfin läsning för alla.

Nu har jag inte hunnit längre, men snart kan jag nog lämnas rapport om ytterligare inköp för än så länge är klickfingret i fin form.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...