lördag 16 november 2013

Salladsapparaten levererar

I dag har jag ätit min första, vid den här tiden på året, helt hemproducerade sallad. Plocksallatsblad, vattenkrasse och spirade rädisblad, allt från inomhusodling. Rucola - blad och blommor - och mangold från trädgårdslandet. Rucolan är nu mycket stark i smaken, förmodligen påverkad av kylan och mangolden är grov. Men jag har inte köpt något.
Jag har dock inte varit särskilt ekonomisk utan köpt en Mini Plant Factory, som här hemma går under namnet salladsapparaten. Det kommer att ta lång tid innan jag tjänat in den, men roligt är det i alla fall.

För 3 veckor sedan sådde jag plocksallat, vattenkrasse och portlack i små skumgummikuber i nätkrukor under ett litet lock. Man kan odla på detta sätt i två korgar men jag har valt att ha köpt sallat, och kryddörter i den andra. När småplantorna växt till sig tar man bort den vita skivan och lägger över en liten genomskinlig kupa. Det blir en perfekt barnkammare.
Svårfotograferat i den rödblå ljuset.
Plocksallat, Amerikanischer Brauner, efter 3 veckor.
Odlingen sker i vatten tillsatt med speciell gödning av två slag. Ledlamporna, som sitter på en båge är både röda och blå - man kan välja blått (rotbildningsfasen) eller både rött och blått (växtfasen). Enligt fabrikanten ska plocksallaten var färdig att börja skörda efter en månad. Jag startade alltså en vecka för tidigt. Portlacken har också grott bra, men växer inte särskilt fort så det är ingen idé att odla den på det här sättet.
Vattenkrasse, källfräne, efter 3 veckor.


Rucolan och spenaten (närmast) har fått lämna växthuset och står under lampa (hopplöst ljus) i vårt svala sovrum. Vintersallaten är däremot kvar men värmen är avstängd så det blir intressant att se hur den beter sig.




lördag 9 november 2013

Grönskan växer

Tack Anja för att du håller mig igång. Jag blev faktiskt lite trött på all spam så jag tystnade ett tag. Men va f-n, inte ska jag väl ge efter för några lopplurkar som bråkar med min blogg. Så, nu är jag är här igen och fortsätter med grönodlandet på "fel tid".
Spenat

Spenaten i växthuset har grott bra men den växer ju inte särskilt fort. Den får ingen annan belysningen än det naturliga ljuset och värmen är bara några grader om natten. Rucolan likadant. Ser fin ut men ingen raketfart.
Rucola

Vintersallaten kommer snyggt men lååångsamt, den också. Den får nog stå kvar i växthuset sedan jag stängt av värmen.
Rädisa

Bäst av de spirade fröna är än så länge rädisorna. Växer snabbt och ger ungefär en skörd i veckan.Smakar bra och bidrar utan tvekan med en kick till salladen. Men jag har spännande saker på gång som jag snart återkommer till. Jag testar nu hur man kan odla inomhus under vintern med  moderna hjälpmedel. Skalan blir nog inte så stor men i alla fall...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...