måndag 21 oktober 2013

Grodda inte utan urskiljning!

Rädisfrön är det fart på! Det andra dygnet ser de ut så här. Fröna kommer från Thomson & Morgan och är avsedda för groddning. Det är ju viktigt att det är eko-reko frön, som inte behandlats med en massa smörja. Du ska ju äta din odling. T ex Runeåberg har en liten serie eko-frön avsedda för groddning.
Man vet att felaktigt handhavda frön för groddning spridit svåra sjukdomar (salmonella, ehec) och det kan kännas lite ängsligt. Men gör som proffsen, groddfabrikanterna i Sverige, pastörisera fröna! Före sådd sköljs de ett par gånger. Värm sedan upp vatten till 80-85 grader och häll fröna i en tesil. Kör runt silen i det varma vattnet i 30 sekunder - inte mer. Grobarheten ska vara kvar, frön är renade och du kan känna dig lugn. 

Tillägg 131022: Lindbloms Frö, som har gjort om sin e-handelssida till det bättre, har också ekologiska frön för groddning/spirning, bland dem rädisan 'Rambo' och rödbetan 'Detroit'. Lindbloms använder de rätta termerna så låt oss hålla fast vid dem i fortsättningen.
Groddning: För att äta både frö och groddar. Spirning: För att bara äta de gröna skotten, inte fröna.

lördag 19 oktober 2013

Frågetecken att räta ut

Rucolablommor/blad ute just nu.
Ännu lyckas jag hålla hushållet med eget grönt. Rucolan i odlingslådan ute står fortfarande grön och fin och med underbara blommor och de får följa med i salladen. Bladen är nu, sedan kylan kom, mycket mer peppriga och det tycker jag inte illa om. 3-4 minusgrader har gått bra. 
En vecka gammal rucola

I växthuset gror nu den nyss sådda rucolan för fullt. Huset värms upp till max 5-6 grader om natten. Jag tror att rucolan skulle klara sig en bra tid utan värmetillskott i ett kallväxthus.

Samtidigt sår jag kryddkrasse, mangold, rädisfrön för groning inomhus. Och har lagt olika ärter i vatten för att så ut i blöta papper i morgon och så småningom få ärtskott. Plus mer i växthuset... Återkommer om det.
Vad jag vill veta är:
1. Hur bra växer olika grönt på "fel" tid?
2. Hur ofta måste jag så och i vilken miljö?
3. Hur mycket måste jag så för att det åtminstone ska ge nämnbara skördar till två personer. Och hur stor plats tar det?
4. Vad är bäst att så/ger mest utdelning?
5. Ljuskrav?
Häng med och ha synpunkter!

torsdag 17 oktober 2013

Odla grönt hela vintern

Jag har gett mig sjutton på att hålla mitt tvåmannahushåll med grönt vintern igenom. För några dagar sedan sådde jag plocksallat och senapskål (rucola) och i går två sorter av vintersallat som på svenska heter vårklynne och skrivs i franska matsedlar som mâchesallat. Det vetenskapliga namnet är Valerianella locusta och sorterna 'Verte de Cambrai' och 'Vit'. Allt står i lådor i växthuset - än så länge. Sedan tänker jag lösa det med lampa och sval plats i garaget. Men jag kommer att gå ännu längre. Hur ska jag snart berätta om.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...