måndag 25 februari 2013

Mailfråga: Jag ska resa till London...


Fråga: 
Stort tack för din inspirerande Fröbok; jag läser den om och om igen!
Nu är jag snart på väg till London och vill besöka en frö/odlingsbutik, dels för att köpa fröer och dels lite tillbehör som "pt tramper" och liknande.
När jag googlar kommer det bara upp massa hasch-sidor och det är jag inte det minsta intresserad av. Har du något tips på odlingsbutik inom tunnelbanenätet i London?
Helena

Svar:
Bästa sättet att köpa frön från UK är att sätta sig vid datorn hemma och beställa... Där finns största utbudet. Men det känns förstås jättetråkigt om man ska åka till London. Så här följer några besökstips:
- De flesta supermakets säljer fröer med varierande sortiment.
- Kew Gardens med sina shopar ligger också inom t-baneavstånd. Det är en prövning att inte stanna i bokavdelningen.
- Gamla Clifton Nurseries säljer troligen också fröer men är i vilket fall som helst värt ett besök. Från mitten av 1800-talet och troligen det äldsta "nurseriet" i London. Ligger när Warwick-stationen. (Den 28:e är det stängt för inventering.)
- Chelsea Gardener är också fint. 
- Hit skulle jag gå och äta lunch, Borough Market, och samtidigt hoppas på att de säljer frön. Jag skulle i alla fall kolla in grönsaker och se om det finns några att ta frön ifrån, bra tomater, fina ärter, goda gurkor... Närmaste T-bana: London Bridge.
- Och så är det söta Garden Museum förstås. 

Har du tips för London-resenärer med trädgård i blick? Lämna dem gärna i kommentarsfältet.

torsdag 21 februari 2013

Nya sådder

Det har blivit lite fler sådder - både i värme och utomhus. De vintersådda fröna är från tidigare i väntan på en ny leverans. Titta på sidan Sådd 2013.

fredag 15 februari 2013

Tomatplantorna kanonfina

För exakt två veckor sedan sådde jag tomater, tomatillo och chili. Tomaterna började komma upp efter 3 dagar. En vecka senare fanns det någon i varje kruka som tittade upp över jordytan. Jag flyttar alltid plantorna till svalare plats, ett fönster med lampa men utan element under, så fort den första i pottan visar sin "nacke" - det är viktigt att vara snabb då.  
På bilden ser du plantor av 'Ananas Noir' från egna frön. De är knubbiga och fina tack vare lampan som jag beskrev i förra inlägget. Jag är mycket nöjd.
Nu måste jag försöka ägna mig åt fler vintersådder. Tiden rinner i väg...

torsdag 7 februari 2013

Det nya ljuset

Det sker omvälvande saker vad beträffar tillskottsljus för sådder inomhus eller vad man än försöker driva där det är för mörkt: växtbelysning med ledljus. Just nu testar jag en belysning med 50 en-watts ledlampor i rött och blått. Inget ljus man längtar efter att sitta vid. Men man kan alltid trixa med tiden. Jag belyser de små fröplantorna (knappt synliga på bilden men det är tomater och chili) 12 timmar i fönstret. Sedan får lampan jobba vidare över växterna i källaren i ytterligare 12 timmar..
Lampan kostar drygt 100 dollar, ca 650 kr med dagens kurs. Liknande finns i Sverige men är mycket dyrare. Jag köpte den från DealExtreme, som skeppar gratis till bl a Sverige. Det tar lite tid att få lampan, annars inget krångel.



Lampan ska ha 50 000 timmars livslängd. Den väger 960 g. Hur stor belysningsyta - hur högt man kan hänga lampan - för god effekt återstår att se. Men den är mycket billigare, mycket lättare och har mycket lägre driftskostnad än högtrycksnatriumlampan, som nu ser ut att hamna i förrådet.

Jag testar ytterligare en  lampa, svenskköpt, där man kan förändra spridningsbilden. Den hänger över en samling krukväxter. Återkommer med resultatet.

lördag 2 februari 2013

Sådd i värmelåda

Äntligen!
Igår sådde jag chili (sent), tomater och tomatillo i värmelåda. Det lär inte dröja många dagar förrän de gror. Vilka sorter jag valde kan du se på sidan Sådd 2013 där jag skriver in nya sådder och följer upp dem som redan är i jord.


Från The Real Seed Catalogue
När det gäller tomatillo bör man tänka på att hjälpa till med pollineringen (använd mjuk pensel) om plantan står i växthus. Och tomaterna kan skakas för att pollen ska flyga omkring. Tomatillon är en spännande frukt för glada matlagare. Den är mycket användbar i många såser, inte bara mexikansk salsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...