måndag 19 november 2012

Passionerat

Det är inte alla som vill vänta på nästa såperiod. Därför tänkte jag ge förslag på något man kan ägna sig åt för att lindra klådan i fingrarna.

Köp en passionsfrukt. Ta ut fröna och tvätta bort fruktköttet.  och håll sådden varm. Snart gror det.
 

Sår du nu bör blommor komma under sommaren. Det ser ut så här som till vänster hos Passiflora edulis, den vanligaste ätbara passionfrukten. Det finns flera.







Du får troligen vänta på frukterna till året därpå. Men de kommer och de smakar dessutom bättre än de köpta. Har du ett glasat, frostfritt uterum eller ett uppvärmt växthus så kan du ägna dig åt lite större produktion. Bildens frukt är ännu bara mest som en tom ballong - plocka inte för tidigt.









lördag 17 november 2012

Indian paint

Känns det för en liten bit växthistoria så här i lördagsfriden? Blodörten, Sanguinaria canadensis, den underbara lilla vårblommaren som man börjar längta efter i detta mörker, är vad du ser när du tittar i ansiktet på en amerikansk indian - i varje fall från förr. Blodörtens rotsaft är knallorange och bet bra på skinnet. Men låt dig inte lockas att kroppsmåla dig med blodört, den är giftig och kan nog ställa till med besvär. Använd den hellre i växtfärgning.
Jag kallade blodörten en en gång för badflickan i Allt om Trädgård och det hemsnickrade namnet har jag sedan sett dyka upp både här och där. Jag tänkte på den lilla blomman som står där insvept i ett badlakan och fryser i aprils tjurväder. I USA kallas den ibland "indian paint".

lördag 10 november 2012

Lockande fröfirma

Hos The Real Seed Catalogue, tänker jag köpa mina grönsaksfröer för kommande säsong. Charmig enkelhet och stor engagemang genomsyrar verksamheten, startad av några ungdomar i Pembrokeshire i Wales. Man blir helt enkel sugen på att köpa gula sockerärter, kritvit rotpersilja och inte minst tomaten 'Chadwick Cherry' framtagen av Shakespeare-tolkaren Alan Chadwick, som gav upp skådespeleriet för ekoodlingar av grönsaker. Sådana små piffiga historier gör det så mycket roligare.
Dessutom tycker jag att det är både generöst och intressant att man efter varje grönsaksgrupp berättar om hur man tar egna fröer från dem. Det är inte vanligt att fröfirmor gör det. Klicka dig in och titta runt.

måndag 5 november 2012

Vitlöksbumlingar från Tore

Är man en slarver så gäller det att ha tur. Jag har slarvat med köpet av vitlöksutsäde och är lite sen -  men jag har tur. Jag hittade Tore Holmlund, Umeå, och beställde intressanta sorter av honom och de flesta österifrån. Tore åker bl a till Ryssmarknaden i Tallin och handlar, sedan odlar han och säljer av sitt överflöd. Så vackra sättklyftor har jag nog aldrig haft. Ska bli otroligt spännande att se dem växa. Gillar sorter som ger mörka kraftiga skal och inte det "finpapper" som klistrar sig fast på köpevitlöken.


söndag 4 november 2012

BLACK OPAL HET TOMAT

Foto: Rara Växter
Rara Växter har just nu en fin nyhetskollektion för 109 kr där det ingår flera intressanta ettåringar i mörka, lila, rosa toner. Där finns också tomaten man pratar om i England just nu, 'Black Opal'. Den är en utveckling av 'Black Cherry', som aldrig nått de där svindlande smakhöjderna. Den nya tomaten är framtagen av Simon Crawford och Mark Rowland, två killar som jobbat länge tillsammans och startat firman Gourmet Genetics med syfte som väl alla grönsaksätare gillar: godare, bättre. Klicka till Rara Växter och titta på hela paketinnehållet.

fredag 2 november 2012

Första nyheterna för 2013

Det är just nu knappast den mest stimulerande tiden på året för oss som gillar att så. Men det kommer glimtar i mörkret. De nya katalogerna börjar droppa in. Först är Thompson & Morgan. Som så ofta har de en ny luktärtsort på omslaget, 'Erewhon'. Den är unik på så sätt att vingarna, de två kronbladen i den nedre delen, är mörkare än seglet, de övre nästan upprätta kronbladen. Det är den mycket kände hybridiseraren Keith Hammet från Nya Zeeland som är upphovsmannen. Han korsade den vanliga luktärten, Lathyrus odorathus med relativt sent upptäckta (1988) flamvialen Lathyrus belinensis med syftet att få fram en gul luktärt. Men det blev denna i stället. En helt gul luktärt hade nog smällt högre. Nu är den här bilden inte så smickrande, jag hoppas att den nya rara ärtan ser ut mer så här. Den har kraftig doft sägs det.
(Flamvial finns hos Rara Växter.)

En nyhet i katalogen fick mig att stanna upp: Lisianthus nigrescens, svartaste blomman i världen. Nu är jag inte förtjust i svarta blommor, de bara försvinner i trädgården. Men den kallas också "flower of death" och det gjorde mig nyfiken. Det var helt enkelt så att man planterade den runt gravarna i Mexiko. Borde gå bra att vinterså.

Och så några azaleablommande lejongap, som kan vara svåra att motstå: 'Twinny Appleblossom' till vänster och 'Twinny Peach' till höger. (Också vintersådd...)
Kolla gärna vidare själv!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...