fredag 29 juni 2012

Hemligheter

Ok, ok, ok.... Där kom en hel hög mail från er som också vill veta vad jag har för hemligheter när det gäller att få tomater tidigt. Egentligen är det inte så märkvärdigt.
1. Så inte tidigare än att du kan ta hand om plantorna på bästa sätt. Jag värmer upp växthuset från början av mars och sår därför inomhus i mitten av februari. 
2. Sår i vanlig krukväxtjord (inte såjord) med ett laget U-jord (eller lite hönsgödsel) i botten i en plastkruka. Krukorna, en för varje tänkt planta, står i en låda med värme i botten och krukan flyttas därifrån så fort den första lilla gröna tippen syns. Det är viktigt.
3. Plantorna flyttas till ett fönster i det svalaste rummet och får lysrörsbelysning nära, på 10-15 centimeters höjd ovanför växterna. De flyttas ut i det uppvärmda växthuset så fort det går. 
4. Jag gödselvattnar med flytande ekologisk gödsel (Icas) så fort jag ser rötter i krukans bottenhål. Nu ger jag också en dos epsomsalt varannan vecka. Epsomsalt innehåller magnesium som påskyndar blomning och fruktbildning och ger vackra stadiga plantor. Innan jag hittade epsomsalt i handeln löste jag upp brustabletter med magnesium och vattnade med. Mycket oekonomiskt.
5. Så fort väderleken är pålitlig (lite före till och med ibland) flyttar hälften av plantorna till "tomathuset" - ett ouppvärmt plastväxthus med bara tomater och chili - och den andra hälten planteras på friland. Det lustiga är att i år mognade samma sort samtidigt, både ute och inne. Nu har jag odlat tomater i växthuset i 14 år utan att byta jord. Jag bara fyller på med kompostjord och gödsel. Jag har inga tomatsjukdomar förutom sporadiska besök av vita flygare men även de tycks hålla sig borta från magnesiumgödd tomatblast.
6. Sist men inte minst: välj en tidig sort. 'Lollipop', som mognar sedan över en vecka tillbaka, är en mycket tidig sort.

torsdag 28 juni 2012

Tomaterna mognar

Första tomaten åts redan för en vecka sedan. Du kan nog gissa att det var 'Lollipop', som inte alls är vit (beskrivningen i katalogen) utan gul. Mognade nästan samtidigt både på friland och i växthus. Rekordtidigt för min del. Gott-gottigott-gott.

onsdag 27 juni 2012

Två år sedan...







I dag är det två år sedan min älskade westie Tansi dog. Saknaden är fortfarande stor.

tisdag 26 juni 2012

Som en redan pussad groda!

Man blir andlös när flamingonäbben slår ut. Som en varelse från en annan planet. Tja, från Australien i alla fall. Det syns väl att vi har väldigt lite av den här sorten i markerna? Kommer nog alltid att så den i fortsättningen, man blir så förbaskat glad när den exploderar mitt framför ögonen. Grodan är pussad och så gick det - WOW!

måndag 25 juni 2012

RESERVERNA

När jag fick nog av "hålen" mellan grönsakerna började jag driva reserver i brätten. De förargliga hålen kan bero på sniglar som levt rövare, annat oknytt eller helt enkelt fröer som inte grott. Förargligt är det i varje fall. Därför kör jag grönsakslådan som ett fotbollslag med reserver som tar över när någon annan tagit slut. 
Jag sår i ett brätte med plats för 60 plantor och någon rad av sorter jag sått i det fria eller helt nya som jag vill testa på ledig plats. Bondbönor och riktiga bönor är sådana växter liksom ärter, även rödbetor och annat smått och got. Ringblommor och blomsterkrasse får också vara med som reserver. 
Längre fram, när skörden är i full gång, sår jag nya "reserver" för tomma platser. 

söndag 24 juni 2012

Än finns magin i trädgården

Den magiska natten är över för denna gång. Men i trädgården finns magin kvar. Det är otroligt vackert denna våta sommar. Just nu är jag rädd för att det kommande regnet ska sänka en massa pioner som  står på topp. Tunga, praktfulla, sagolika.



Sådderna blommar en efter en och ännu en petunia ser ut som ett löfte om något extra. Kommer igen med en bild så fort den slagit ut i sin fulla prakt. Hemsådda petunior är så givande. Blommar snällt och mycket och kommer med flera överraskningar ur samma påse. Jag vill absolut inte vara utan dem.

Flamingonäbben,  Clianthus formosus, visar att den tänker slå ut sina fantastiska blommor. Återkommer med bilder på den ocksåSåddes den 13 mars och är en värmeälskande, klängade växt från Australien. Måste nu fixa ett stöd - sådant som man ska sätta i krukan redan vid planteringen. Men så blir det sällan. Eller kanske låta den hänga från en ampel. Någon som provat det?




torsdag 7 juni 2012

Nej, inga köttätare...


Inga bloggläsare var särskilt gissningslystna - utom Ruben. Men nej, det är inte en köttätande växt från yttre rymden och inte heller Ornithogalum umbellatum (morgonstjärna). Den senare är dock lite lik till blomman. Det ä ramslöksblommor som ligger i vinäger. Stoppa ner en näve blommor i vitvins- eller äppelcidervinäger och du får en vitlöksdoftande aromatisk vinäger till sallader och annat. Låt stå mörkt och svalt i två veckor innan du silar av blommorna genom ett kaffefilter.


onsdag 6 juni 2012

tisdag 5 juni 2012




I dag började vi skörda spenaten 'Red Cardinal'. Låter som om vi skulle hålla på i dagar och veckor, men det blir nog bara en dag till. Inte jätteproduktiv sort men supersöt med sin lilla röda pussmun av begynnande blomma och röda stjälkar. Åts lätt stuvad till rökt lax och pepparrotsgrädde. Var inte fy skam. Gillar verkligen att få ett litet lass spenat i början av grönsaksodlingen och sedan är det så lätt att plantera något annat på platsen. I morgon tågar gurkorna in...

Täckande slöja på enkelt sätt

Mattslöja, Gypsophila cerastioides
Mattslöjan är en lågvuxen släkting till brudslöjan och även den har jag fått fram från förpreparerade frön. Sådde förra året, övervintrade i grönsakslådan och planterade ut under våren. Nu blommar ruggarna och jag hoppas att de så småningom kommer att växa ihop för att verkligen bli en matta.
Mattslöjan är underbart söt med röda vener i blomman och mjuka, ulliga blad. Den växer naturligt på höga höjder i Himalaya, det är inte så underligt att den hukar sig. Kommer nog att snart dela de unga plantorna för att hjälpa till med täckningen.

söndag 3 juni 2012

Mailfråga: Sådd av förpreppade fröer


FRÅGA: Jag vill först tacka dig för din informativa blogg och den vackra Fröboken!
Jag blev så inspirerad av de förpreparerade fröerna och skaffade katalogen från Jelitto. En fråga från en som är nybörjare: när ska dessa sås? Man ska ju inte skaffa fröerna utan att ganska snart ta hand om dem.
Hälsningar Eva

SVAR: Tack, Eva. Så fröna nu! Du behöver inte göra några specialarrangemang eftersom de gror i vanlig rumstemperatur (som det väl snart ska bli ute också). Jag skulle så dem inomhus i låda med lock och ställa ut dem så fort de grott och det går som regel ganska fort. Det gäller att få fram plantor som hunnit så långt att de klarar vintern i rabatten eller åtminstone planterade någonstans. Jag använder mina grönsakslådor som mellanlandning för perennplantor som jag inte hunnit plantera på sina rätta ställen. Det är ett sant nöje att så de här förpreparerade fröerna, som ge stor utdelning och därför knappast kan betraktas som dyrare än andra.

 Den här ljuvliga backsippan, 'Papageno', kommer från en sådd av förpreparerade frön.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...