torsdag 31 maj 2012

Mailfråga om lavendelmalva

FRÅGA: Jag fick tips via din bok om Lavendelmalva. Frön sattes och nu har jag flera plantor. Nu undrar jag om de ska stå en och en i en stor kruka eller brukar du ha flera plantor i en större?
Johanna


SVAR: Lavendelmalvan, Abutilon vitifolium, som blommar i vitt eller blått blir stor, uppåt två  meter, men den bör beskäras rätt ordentligt om våren. En enda planta kräver en stor kruka.

onsdag 30 maj 2012

Ny fingerborgsblomma och lökarna skickade

Så här ser den nya typen av fingerborgsblommor ut. Det är Alan Postill på Hillier Nurseries som tagit fram ursprunget, och  några sorter visades på Chelsea Flower Show 2010. Till en början säljs de som plantor och jag köpte en häromdagen, faktiskt med  baktanke att få frön. Men de kommer säkert snart i de vanliga frökataloger. En del varianter finns redan, men inte de riktigt "splittade". Om de är vackra eller inte avgör var och en.
Allt går rysligt fort nu för tiden. Förr fick man vänta i decennier på introduktioner, nu är det bara frågan om något år. Sommaren kom också snabbt men nu är det tvärnit. Tackålov! Det är inte kul när den stora juniblomningen tar slut i maj...


Amaryllislökarna skickade
Nu är lökarna på väg till sina nya ägare. Jag hoppas bara de klarar transporten. Gulla lite med dem när de kommer.

fredag 25 maj 2012

Alla tipsarna får en lök








Bestämde mig just för att ge bort en amarayllislök till alla som tipsat. Det blev inte fler än sex så det klarar jag. Nu måste ni maila mig adresser, Angelas har jag redan. Fixar paketen efter helgen och hoppas på att lökarna klarar en tur med posten.
Glad och hänryckt pingst!

torsdag 24 maj 2012

Utlämnade...

Även de tomater som ska stå ute under sommaren är nedstoppade - djupt! - i jorden. Det skedde i måndags den 24 maj. Mycket tidigt. Samtidigt tog jag tjuvar och det blev till ganska långa sticklingar, som får slå rot i vatten och hamna i någon annans trädgård. Tjuvar som redan blommar är snart igång och sätter kart.






SLUTSPURT för idélämning och kamp om amaryllislökarna! Skynda!!

söndag 20 maj 2012

Slänga eller inte?





Maken vill slänga den här bänken men jag är tveksam. Vad tycker ni, kära läsare?


PS Glöm inte att skicka in tips för att vara med i utlottningen av de ovanliga amaryllislökarna den 25 maj!

torsdag 17 maj 2012

Kilroy was here



Om man kikar längst ner i den stora tulpanens inre kan man se att någon redan varit där och klafsat omkring. Och jag vet vem...

onsdag 16 maj 2012

Bonnisarna är jordade

Nu har jag sått bondbönorna. Det borde jag verkligen ha gjort mycket tidigare men det får duga ändå. Lade dem i vatten några timmar före sådd och gjorde då iakttagelsen att de flesta skickade upp små bubblor. Är det de bönorna som lapar i sig vatten för att gro? De andra då?
Jag är så pass förtjust i bondbönor att jag inte drar mig för att skala bort det ullfodrade höljet, förvälla och sitta en bra stund och ta bort det sega skalet. Om man då tittar på vad som ska ätas och vad som ska bli kompost så är den senare delen jättelik. 
Bondbänan är egentligen ingen böna. Det är därför man kan så den i mycket kallare jord än riktiga bönor.
Sorterna finns på sidan Fröhändelser.

tisdag 15 maj 2012

Lollipop först ut

Hipp, hipp... första tomatkarten! 'Lollipop' är först. Det är en nästan vit (blekgul) cherrytomat men jag ser andra med samma namn på nätet som både är röda och gula. Hur som helst - jag ser fram emot att få sätta tänderna iden. Det här är rekordtidigt för mina odlingar. Jag tänker inte säga ett ord om epsomsalt...
I väntan på de egna tomaterna köper jag mer eller mindre smaklösa  cherrytomater och torkar dem i 50-60 grader i ung med hackad vitlök, timjan och salt. Det är ett sätt att få fram mer smak.

söndag 13 maj 2012

Dagbok

Det finns mycket man vill komma ihåg när det gäller trädgården - inte bara frösådder. Och även i tillvaron i övrigt. Därför har jag nu startat en dagbok, som främst är avsedd för mitt eget kom-ihåg, men vill du titta in så är du välkommen. HÄR. Det kommer förstås att handla mycket om trädgård, men också en hel del annat. Jag gör den här dagboken ungefär som en tidningssida, det som jobbat med i hela mitt vuxna liv. 

Hur gör man med Kumato-plantan?

FRÅGA: Du rekommenderar ju tomaten Kumato som inte finns att köpa i fröform utan bara i livsmedelsbutiken. Till slut hittade jag den! O nu har jag små plantor. MEN hur växer den här vännen? Hög eller busk? De Kumato jag köpte på konsum var inte stormgoda men det kanske blir en annan sak när man odlar dem själv, vad säger du?
Kristina, Upplands Väsby


SVAR: Först villl jag gratulera till att du hittade tomaten. Den har varit rätt osynlig under senare år. 
Och du har rätt - den är inte alls "stormgod", smakar ingenting i butik. Men när du odlar själv och den får mogna på plantan blir det en annan sak. Det är sbsolut ingen busktomat. Jag odlar den som en högväxande tomat och låter max två stänglar gå fram, tjuvar resten. Jag har plantor både i växthus och ute. Tomaterna blir väldigt vackra, mörka och perfekta i formen och håller länge - men man ska förstås äta dem nyplockade för att njuta av smaken. Och - om du gillar den - glöm inte att ta frön för nästa år.


lördag 12 maj 2012

Fortsätt tipsa!

Har gjort en större uppdatering av FRÖhändelser. Nu har jag börjat de normala utomhussådderna på allvar. Många tycker nog att det är lite sent, men när värmen inte ville tyckte jag inte att det var någon större idé att köra i gång för full maskin. Jag odlar inte några riktigt tids- och arbetskrävande grönsaker eftersom vi är borta en del av sommaren och inte vill belasta våra grannar och vänner så hårt.
Missa inte att lämna tips och vara med i utlottningen av 3 ovanliga strimamaryllislökar Jag samlar tipsen på sidan DINA Tips. Du kan delta med flera tips om du vill öka chansen. Kl 12 den 25 maj går tiden ut. Välkomna!

fredag 11 maj 2012

Ett litet tips från mig

Klicka för större bild
De flesta av oss som sätter fart på åtskilliga sådder vill gärna dokumentera eftersom minnet inte är så rackarns pålitligt. Det blir några lappar här och var, kanske ett ambitiöst excel-försök i datorn eller så. Det är lätt att tappa bort sig på vägen. 
Det här fungerar tämligen osvikligt för mig: 
Skriv på påsen! Om du samlar årets fröpåsar på ett ställe kan du hela tiden återgå till dem och fortsätta historien med grotid, omplantering, utsättning och allt som du tycker är värt att notera (inte minst smak om det är grönsaker). Räcker påsen inte till är det enkelt att klistra på en lapp. 
Ett tips bara - och förstår utom tävlan i fighten om strimamaryllisen. Nu finns det en sida i högermarginalen, Dina TIPS, där allt som ni, kära läsare, kommer med, publiceras. Samtidigt blir det en pekare till er. Så kom igen!

onsdag 9 maj 2012

Den här kan bli din!

Nu lovar jag att sluta sura - och komma med en liten utmaning i stället:
Alla som kommer med ett tips eller en iakttagelse när det gäller frön och sådd deltar i utlottningen av tre strimamaryllislökar!
Det behöver inte alls vara något märkvärdigt, jag vill bara att vi ska byta erfarenheter. Använd kommentarer eller maila på adressen som ligger här intill. Jag samlar ihop och lägger allt på en sida. Hoppas på många tips - stora som små. Den 25 maj får tre tipslämnare var sin lök.

Den här ovanlig amaryllisen, Hippeastrum reticulatum var. striatifoliumkallas strimamaryllis på grund av den vita randen på bladen. Den är märklig på flera sätt. Bladen vissnar inte ner och den blommar på hösten. Gillar att vara ute under sommaren. annars klarar den vintern i fönster. Den härstammar inte från Sydafrika, som vanliga amaryllisar, utan från Brasilien. 
Jag fick min lök (som nu blivit flera) av en snäll trädgårdsfabror på Azorerna. Han grävde upp den i sin trädgård. Jag trodde att det var en Amaryllis belladonna, den enda verkliga amaryllisen, så först var jag lite besviken. men det har gått över för länge sedan. Den här amaryllisen är både ovanlig och mycket vacker.

PS Man kan delta med flera tips - desto större blir chansen!


tisdag 8 maj 2012

Hej hallå!

Jag trodde att det åtminstone skulle bli några kommentarer på t ex epsomsalt, som jag tycker är väldigt intressant. Men icke. Ni är många som går in på bloggen varje dag men jag förstår inte varför ni är så tysta. Ska jag lägga ner?

måndag 7 maj 2012

Rekordtomater

Medan den storartade stjärnmagnolian kämpar mot de kalla nätterna och de stora vita blommorna falnar - då kan man drabbas av bitterljuv vårsorg - har jag nu massor av omplanteringar att kröka den ömma ryggen över. I dag har jag bl a planterat om de första salladsplantorna av Yugoslavian Red som placerades ute den 29 januari då det var -6 grader här. Den 3 mars grodde fröna och nu är en del plantor i egna krukor. Men... de får fortsätta att stå ute i sin låda trots markfrost de senaste nätterna. Just det är en stor del av vitsen med vintersådd. Att få härdiga, tåliga plantor som aldrig behövt växthusvärme för att klara sig.
Måste erkänna att jag tappat bort mig lite i dokumentationen på sidan FröHändelser men ska försöka bättre mig!


Tomaterna lapar epsomsalt

Lolipop, en vit tomat, redan i blom.

Jag har aldrig tidigare haft så fina, kompakta och redan blommande tomatplantor som i år. Detsamma gäller de sådda dahliorna. Den enda skillnaden mot alla andra år är att de har fått några doser av epsomsalt efter omplanteringen.
Epsomsalt, som  bland annat även kallas bittersalt, har en mängd användningar, inte minst kroppsliga. Saltet innehåller magnesiumsulfat och ett bad i detta är välgörande för trötta trädgårdsmuskler. Ska provas snart.
Tomaterna har fått ca en tsk epsomsalt per planta, hittills två gånger med två veckors mellanrum. Jag testar också att bara bladgödsla, bespruta, en del växer för att se om det blir någon effekt. Men de blir lite fula, får vita ringar efter saltdropparna.
Du kan läsa om EpsonSalt (varumärke) här och få tips får både kropp och trädgård. Det är detta salt jag köpt. Du ska också vara medveten om  att det finns många kvaliteter av epsomsalt och just detta har inte farmaceutisk renhet och kan inte förtäras. Men det duger fint att bada i och att använda i trädgården.
Många växter (dock inte salvia!?)  blir glada över en dos magnesium. Potatis och rotfrukter är inga undantag men dem ger man som regel en blandning av magnesium/kalium/svavel, kalimagnesia. Läs här.
Nu är jag nyfiken - brukar du använda epsomsalt. Eller vet du mer om det? 

söndag 6 maj 2012

Lyssna på Odla med P1 i morgon, måndag

Har nyss kommit in helt ledbruten från trädgården. Vill just nu bara påpeka att om du vill och har möjlighet kan du lyssna på Odla med P1 kl 10:35 i morgon, måndag. Reprisen kommer på lördag. Hela programmet handlar om frösådd och förmodligen är jag med på ett hörn. Återkommer mycket snart om epsomsalt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...