måndag 30 april 2012

Mot skärgården!

Här är min bensamling. Vilka ska jag ta med mig?
Nu packar vi husbilen och far ut i skärgården för att lyssna på svågerns skönsång vid majbrasan. Och lilla Agnes, dvärgsnutten, är med. Grannarna tar över hus och trädgård.
ETT TIPS för tomatodlare: Mata tomaterna med Epsomsalt! Då blir de många och plantorna vackra. Återkommer om detta efter helgen - om ni vill?
TREVLIG VALBORG & SKÖN FÖRSTA MAJ!

lördag 28 april 2012

Höstsådden gror!

De gröna små böjda korvarna - klicka på bilden så blir den större - är löken 'Santeri', som jag sådde i en pallkrage den 4 december förra året. Höstsådd alltså. Den gror nu för fullt men hur mycket lök det hinner bli ska bli intressant att se. Någon annan som har höstsådder?

fredag 27 april 2012

Koriander från kylan

Jag har inte haft någon tumme med sådd av koriander ute tidigare. Men den här gången, när jag ställde ut sådden i  bitande kyla den 29 januari, har det gått fint. Sådden står fortfarande i låda ute.
Koriander är ju en krydda som man antingen gillar skarpt eller avskyr. Vad tycker du? Jag har gått från tycka illa om till gott! Korianderbladen skördas i stort sett på en gång. De växer inte till mer, som t ex persiljan, utan får en sämre smak om de står för länge. Så alltså i omgångar. Men om man vill ha frön får plantorna stå kvar.

torsdag 26 april 2012

Omplantering av riktigt smått


De nyuppstigna petuniaplantorna kräver glasögon, i alla fall för mig. När ska man våga ta i de små liven? Så plötsligt en dag är det trångt i krukan och det krävs bättre bostadsförhållanden. Alltså: omplantering. Så här går det enklast till när plantorna är mycket små.
1. Fyll plastpottan till brädden med t ex U-jord. 
2. Gör ett hål med en prickelpinne (bilden). Har du ingen sådan kan du ta en penna. Vidga hålet så pass att rötterna kan slinka ner utan problem.
3. Fös in jorden mot plantan och kläm mycket lätt med tumme och pekfinger. Vattna med en mycket fin stråle så att du inte stjälper plantan. Klart!

Ska plantorna stå länge i en trång kruka utarmas jorden fort genom många vattningar. Jag lägger ofta i några korn pelleterad hönsgödsel i botten vid omplanteringen.


TOMATERNA börjar redan få synliga blomklasar! Hur är det med dina?

måndag 23 april 2012

Stora visningsdagen

Nybyggd etta.
I lördags var det stora visningsdagen för talgoxar i vårt kvarter. Den ena glatt tjoande fjäderherren/damen kollade in i våra fem nyuppsatta holkar. Vi hoppas förstås att det ska passa och att många små familjer slår sig ner för att käka småknytt i våra äppelträd. Om man klickar på bilden och kikar väldigt noga så kan man se att en inredare kanske satt igång jobbet. En liten tuss ull har fastnat i ingångshålet.
För en skön madrass.


Jag har hängt ut ullkulor i virkade påsar och här kan fåglarna plocka som ur en automat. Det är olika färger på ullen och den röda gav de sig på först. Vitt är också populärt. Illblått kanske inte är lika modernt för talgoxar. Vi har genom åren hittat ett och annat nerfallet fågelbo i trädgården och förundrats över att man faktiskt kan känna igen en och annan tråd och hundens päls. Så numera lägger jag ut all bortkammad hundpäls och bjuder på ulltussar. Hoppas det  värmer.

lördag 21 april 2012

DAHLIASÄSONGEN HAR BÖRJAT!

Förra våren sådde jag 'Black Dahlia'. Jag blev inte så imponerad av den mörka dahlian. Söt i sin enkelhet men knappast svart och knappast något extra. Grävde i alla fall upp en av dem och satte i kruka som stoppades in under ett bord i ett hyggligt kallt källarrum. Glömdes bort. Hittades som något okänt, en död pinne. Maken tömde kruklan på komposten och ut ramlade de allra finaste dahliaknölar - inte alls berörda av den långa lagringen.
Jag har sagt det tidigare: Dahlior mår bäst övervintrade i jord och inget vatten alls förrän det är dags att väcka dem. Därför stoppar jag ner knölar från frilanden i krukor och bekymrar mig inte om där är knastertorrt framåt våren. 
Nu är 'Black Dahlia' på gång igen. Få se om ett års mognad lockat fram mer skönhet.


PS I dag åkte de förgrodda rödlökarna ut i odlingslådan. Nu får de klara sig utan att jag håller dem under armarna.

onsdag 18 april 2012

Odla med P1 på besök

Gårdagen till ära köpte jag en bukett pioner till fikabordet i växthuset för då kom Ulla de Verdier från radions Odla med P1 på besök. Vad vi pratade om kan du - om allt går vägen - höra i programmet som sänds måndagen den 7 maj 10:35 med repris lördagen den 12 maj kl 12:05. Men du kan nog gissa...
Ulla de Verdier,
procucent för Odla med P1.


Programmet sänds i år under hela sommaren till fram i september. Sök i programmets arkiv om du har missat någon sändning. Bland annat finns här ett intressant inslag om retarderade krukväxter (tillbakahållna) som kanske kan ställa till med problem om de slängs i komposten. Hibiskusen är en typisk sådan.


Passa på att ställa frågor till hortonomen Maj-Lis Petterson, som är landets kunnigaste i växtskydd. Bättre svar på dina undringar kan du knappast få.

söndag 15 april 2012

I krukans djup

Klicka för större bild.
Så här ser en av freesiaknölarna ut sedan den gått i viloläge. Såddes förra året och blommade här. Jag kan se att den inte somnat helt och hållet eftersom roten fortfarande är fräsch. Men jag är imponerad över att det har blivit så många nya knölar. De får alla  ligga kvar i krukan till hösten - utan vatten - då jag tänker driva dem för julblomning. Har inte någon aning om när man bör starta. Vet du?

lördag 14 april 2012

Bakslaget

Vintern drämde till med full kraft här i norra förorterna. Men irisarna, snödropparna och krokusarna struntade i det. För nu vet vi att vinterns segrar blir allt färre. De självsådda tulpanerna har redan tagit sig upp ur täcket och blir allt fler. Delas framåt sommaren då lökarna somnat om.
Krokusen reste sig mycket snabbt och bestämt ur blötsnön. Om man tar in krokus i vas så måste de placeras under en lampa eller i ett soligt fönster för att stråla för fullt. I grått väder visar de inte sina gyllene gömmor.
Vintersådderna ger skäl för namnet igen. Men där inne spirar det, vilket är smått otroligt. Men nu vill jag ha VÄRME!



onsdag 11 april 2012

Förkultiverad sättlök



Det här är väl som förkultivering? Sedan flera år tillbaka
pushar jag på sättlökarna med en tur i ett brätte i växthuset
där de får bilda en ordentlig rotmassa. Sedan ut...

måndag 9 april 2012

Eftersläntrarna

De tomater som klipptes av för att inte störa de utvalda vid omplanteringen, flyttades till ett glas vatten. Efter två veckor har de rötter och är färdiga att sätta i jord. De är lite spinkigare än kompisarna men de lägger snart på hullet om de får god jord.


I dag har jag sått de första brättena och ställt i kallbänken. Det går naturligtvis fortare om sådderna står i växthuset men ute blir de tuffare, knubbigare och klarar sig utan avhärdning. Och jag vinner plats.


Glöm inte att titta på sidan FröHändelser! 

söndag 8 april 2012

Livet går vidare trots kylan

De "stackars" fibblorna har genomlidit den ena köldnatten efter den andra men ser förvånansvärt oberörda ut. De har dock inte vuxit alls och det är nog vädrets fel. 


I övrigt har jag flyttat ihop alla vintersådder i två stora plastpackar - med hål i botten och i locket. Det är lättare att hålla koll och det rasslar så kylslaget när isen åker av locket när jag öppnar lådorna. Men fler har grott, både koriander och mexikohatt.


Doftlupinen börjar bli i stort behov av omplantering men om du kollar noga på bilden så kommer det en lite "stubbe" på både vänster och höger sida. Det är nya små plantor. Den här lupinen gror oregelbundet och det försvårar alltid omplantering om man vill rädda så många plantor som möjligt. Vet man om det är det bättre att så ett frö i varje liten potta så att de får en egen "kuppe".

söndag 1 april 2012

Stackars mina fibblor

Foto: Impecta
Det är synd om rosenfibblorna i dag. Här är så kallt och ruggigt att jag måste ge trädgårdslågan näring (läsa) för att den inte ska slockna. Där ute, i läge skyddad från sol (haha), står en liten potta med snömössa på plasten. Och under gror rosenfibblornas pinnar - så ser fröna ut. Jag får kämpa emot för att inte ta in de stackars babyfibblorna i växthuset. Men meningen med vintersådd är att de aldrig ska komma in i värmen utan få styrka och tålighet genom den här härdningen. Men det kan inte vara stenkul. SMHI hotar med över 6 minusgrader tidigt på tisdagsmorgonen. Efter det ska jag ta en bild av fibblorna så får ni också se om något hänt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...