onsdag 28 mars 2012

Nu är de två - och firade!

Så är det firat med en klunk cider, det lilla blivande äppelträdet. Men i dag var det inte bara ett utan två! Här står de och vinkar till varandra. Om de här plantorna har något i arvsmassan som stämmer med det gamla trädet på Åkerö Slott i Sörmland har jag ingen aning om. Inte heller om de kommer att ge äpplen som ser ut/smakar som Åkerö ska, vet jag inte heller. Tänk om jag odlar surkart? Fast det gör ingen. Har tänkt mig dem som småträd i tråg.

tisdag 27 mars 2012

Värt att fira!

I dag har det varit intensiv vårkänning här i norra förorterna. Och nu gäller det att suga in så mycket som möjligt eftersom SMHI hotar med kommande kyla och även snö. Fy fadderittan! Luktviolerna har knoppats på varma ställen och nu tänker jag gräva upp några plantor för att ta in pastilldoften i huset. I flera år planterade jag vårens snabbaste violer i den här lilla stolkrukan. Till slut föll botten ur. 


I dag tittade de första små hjärtbladen från Åkerö-äpplekärnorna upp. Jag satte dem i höstas och ställde krukan i växthuset, som jag inte längre värmer upp under vintern. Lade på en snöboll en gång, det blev bevattningen för hela vintern. Och nu gror åtminstone ett frö! Måste firas med en god cider - om jag hittar någon? Är ingen stjärna på det.

lördag 24 mars 2012

Tomaternas fortsatta liv


Nu är nästan alla tomater omplanterade (se sidan  FröHändelser). Några som inte utvecklats så väl står kvar i såpottorna. De andra har fått större krukor, 11 cm från Nelson Garden, och de plastkrukorna tror jag är en nyhet. Bra att man börjar erbjuda lite större fyrkantiga krukor som annars är så svåra att få tag i. Använder aldrig runda, de tar för mycket plats. 

TIPS!
när det gäller tomater

I stället för att plantera alldeles för många "utifall att" du skulle vilja ha fler, kan du sätta de avklippta, överflödiga, plantorna i ett glas med vatten. De kommer att slå rot fort och du hinner känna efter om du verkligen behöver fler. Under tiden tar de mycket liten plats. Jag gör också ge-bort-plantor av de vattenrotade. Kanske de bär frukt lite senare än kompisarna i krukor men det blir ingen större skillnad.


PS Fler sådder på sidan FröHändelser!

torsdag 22 mars 2012

Enkelt driva sötpotatis


Här kan man snacka om jättefrön! Det är förstås sötpotatis eller batat, Ipomoea batatas, som finns i grönsaksdiskarna. Det är en avlägsen släkting till potatisen och närmare släkt med blomman för dagen. Det är tämligen lätt att få fart på en sötpotatis. Sätt den i ett trångt glas och fyll på vatten så att den tjockaste kortsidan bara snuddar vid vattnet. Håll vattennivån. Där kommer rötterna att växa ut. När det ser ut ungefär som på bilden (klicka så blir bilderna större) planterar du bataten i jord med en mindre del under ytan. Snart växer det ut dekorativa rankor, som är fina i sommarens krukor. Den gamla knölen försvinner bort så småningom. Det händer att plantorna får små blomman för dagen-lika blommor. Detta är en odling som barnen gillar.

onsdag 21 mars 2012

Liv i första vinterpottan

Först med groddar bland mina vintersådder är helghö eller esparsett som, trots att det varit riktigt kalla nätter fram till nyss, börjar visa lust att gro. Helghö ansågs förr (tillsamman med timotej) som värdefullt djurfoder. Det har också förmåga att binda kväve i jorden, det fungerade alltså även som gröngödsel. Och bin älskar det. Dessutom visade helghö förmåga att hålla maskarna i magen hos de gräsätande djuren i styr. Det har fått en del att fundera på helghö igen eftersom de syntetiska maskmedlen har börjat fungera dåligt på sina håll. Jag har alltså sått en gammaldags nyttoväxt, som knappast ger några storslagna tillrop i trädgården men är nog så intressant att kasta ett öga på.

tisdag 20 mars 2012

Magnolians första lilla steg

Två magnoliafrön har visat var sin grodd i påsen med vitmossa. De är nu planterade i vermiculiteblandad jord. Bara de accepterar det så börjar den långa resan. Men hur lång (från frö till blom) den är, har jag ingen aning om och det är svårt att hitta uppgifter om det. Någon som vet?

söndag 18 mars 2012

Tomater & krysantemum

Det har gått en månad sedan tomat- och chilisådden. Det mesta växer snabbt nu även om värmen inte är särskilt hög i växthuset under mulna dagar. Eftersom  jag -  mot mina principer - sådde flera frön i varje tomatpotta så får jag ta på mig en extra omplantering och den måste göras i dagarna. Detsamma gäller chilin. Plantorna har under de senaste två veckorna fått lite näring (vanlig blomgödning) i vattnet.

Nobel krysantemum
Måste visa denna urläckra krysantemum, köpt på Ica för en struntsumma. Jag ska göra ännu ett försök att plantera ut den och vänta mig höstblomning. Det har alltid gått åt pipan tidigare, men man vet aldrig...

torsdag 15 mars 2012

Dags att tänka färgbomber

Öppnade växthus i början av veckan och efter lite städning har jag kunnat sätta igång att så. Nu kommer allt slag i slag. Det som är i full fart - tomater och chili - kräver tillsyn och omplantering, annat ska startas. En roligt tid.
Jag har redan sått två sorters papegojamaranter för jag längtar efter att få "färga" växthuset under våren. 'Thriller' ser du här på bilden. Den är tagen i Boston där man verkligen färgbombade parkerna med amaranter.
Se på sidan FröHändelser vad jag sått nyligen.
Och stort tack, alla söta ni, som kom med vänliga ord på mässan i Kista under den gångna helgen. Jag hoppas att få höra av er här också.

lördag 10 mars 2012

Mer om freesia-sådd

Förkylning och mässa (Hem&Trädgård) har hållit mig borta från datorn. Nu är jag här igen!
Eftersom jag blev tveksam efter en del frågor satte jag igång och forskade i min sådd av freesia. På etiketten står att jag lade fröna i vatten den 20 februari 2011 och dagen därpå såddes de i krukor. Sorten heter 'Royal Champion' och kommer från Chiltern Seeds. Där påpekar man också att freesian blommar efter ca 8 månader, vilket var exakt vad den gjorde hos mig även om det stora flertalet blommar eller tänker blomma nu. På de flesta ställen på nätet står det att freesian blommar två år, och oftast tre år, efter sådd - vilket alltså är fel
Felaktiga fakta sprids på nätet och i tidningar och böcker av okritiska skribenter/granskare och så får man dras med dem länge, mycket länge. Men nu vet i alla fall vi bättre, det är bevisat.
Återstår bara att ta hand om plantorna så att de blommar till jul - hur jag nu gör för att ställa in dem på det! Några förslag?

lördag 3 mars 2012

Freesia från frö

Överraskades i källaren av nyss utslagna freesior! Sådde dem förra våren och någon blommade i höstas men just nu är mer naturligt. Skulle så gärna vilja ha freesior till jul från lök, men ingen säljer lökar här under hösten. Får importera från England kanske. Där är freesian inte ovanlig som julblomma.
PS 24 Afrikas Blå har lämnat poolen och är planterade i småkrukor. Hjälp!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...