tisdag 28 februari 2012

Gamla Dansk Export

Hoppsan! Inte konstigt att Dansk Export inte vill gro (titta på FröHändelser om du inte hängt med). Tomatfröna har ett bäst före sista september 2004. Kolla längst ner på påsen! Och det är mer än vad jag normalt brukar hoppas på. Men jag slänger dem inte i första taget och många av mina tomatfröpåsar är säkert 5-6 år gamla. Men detta var tydligen maxat. Eller? Kan berätta att ett av de uråldriga fröerna har grott!! WoW!!

måndag 27 februari 2012

Där gick jag på en nit


Äsch då! Här gick man på en mina när man bara läser på den engelska påsen och inte bryr sig om det vetenskapliga namnet. Engelskans Polycress är - smörgåskrasse. Pinsamt. Men nu ska jag i alla fall låta bladen gå få växa till sig mer än vanligt.. Så här ser de ut just nu på nära håll.




TRÅNGT I PLURRET
Det börjar bli trängsel i vattenglaset med Afrikas blå. Om växter kunde prata så skulle det vara ett ohyggligt larm här och förmodligen kalabalik. M a o - det var sent redan i går att plantera de små liven. Nu får det bli i morgon. Då börjar det stora afrikanska fisket. Hjälp, kanske100 plantor. Så många kan jag inte ta hand om. Det står redan några plantor i några pottor sedan tidigare.





torsdag 23 februari 2012

Klocka i lådan

En av anledningarna till att så klockmalvan, Abutilon hybridum, är att man kan få fram lite udda färger genom att välja en färgmix. Den är tämligen lätt både så och driva upp. Plantan bör beskäras för att bli buskig och då passar man på att ta sticklingar (rotar sig i vatten) och fyller sommarlådor med. Klockmalvan är en utmärkt "lådväxt".

måndag 20 februari 2012

Ta chansen innan den försvinner!



Det är helt otroligt energigivande att i den lätta morgonluften mötas nästan på trappan av 'Beauty of Livermere', den rödaste orientvallmon av alla. Jag såg den första gången som ett stoppljus i fjärran i Enköpings parker och sådde den själv lite senare. Men nu har jag lagt märke till att fröna har försvunnit från den ena katalgoen efter den andra. Illavarslande! Dessvärre lär det inte alltid vara så lätt att få fram plantor med den rätta färgstunsen från egna frön. Hos Rara Växter finns den dock fortfarande och det tänker i alla fall inte jag, som vill ha ännu fler plantor, missa. Gror fint i vanlig rumstemperatur eller senare utomhus.
Sortnamnet på vallmon kommer från byn Livermere i Suffolk, England. Den röda stora vallmon blev en symbol för fallna soldater under första världskriget. Den är fortfarande sammankopplad med välgörenhet för krigsoffer men även kombinerad med en helt vit vallmo som symbol för fred - undersköna 'Royal Wedding'.

Måste tjuvkika!

Klicka!
Så här blev sidentyget som jag färgade med torkade blommor från julens hyacinter. Den rosa färgen har flutit ut, den blå håller sig mer samlad och dessutom syns spår efter ombindningen. Men nog är det märkligt att det finns så mycket färg att flytta över till tyg. Det blir fler experiment i sommar.

lördag 18 februari 2012

Tomaterna på G

Nu är fröna i jorden och väntan börjar. Det finns sorter som gror efter bara två dygn när man använder värmelåda, så det gäller att hålla koll och flytta över till svalare och ljusare miljö så fort man ser de böjda nackarna. Jag längtar hett efter hemmatomater - de i affärsdisken går sällan att äta när man skämt bort sig med egenodlat. Sorterna jag sådde hittar du på sidan FröHändelser i kolumnen till höger.

Kors i taket!

Palmliljan - som varken är en palm eller en lilja - har grott! Det gick snabbt. Den ska få prova på det svenska klimatet så småningom. Med vintertäckning mot den förrödande fukten kan det gå. Ett tak kanske. Yucca glauca sägs vara den härdigaste i släkten. Göteborgs Botan har en otroligt fin yucca sådd av Henrik Zetterlund på 80-talet. Henrik har för övrigt börjat blogga. Den bloggen är värd att följa. Massor av Yucca-bilder finns på Budapests Botaniska Trädgårds hemsida. 

torsdag 16 februari 2012

Tadaaa! Första chilin

Den första chilin för året har kommit upp och är noterad på sidan FröHändelser. Håll koll där för nu börjar händelserna komma slag i slag.
TILLÄGG om värmelåda. Stäng av värmen när du själv knyter dig för natten och sätt på den före morgonkaffet. På så sätt efterliknar man naturens varma dagar och svalare nätter.

onsdag 15 februari 2012

Fråga om lysrör

FRÅGA:
Hej! 
Jag vet inte om jag kan ställa en fråga så här, men jag försöker.
Jag har läst i din fröbok om lysrör när man ska driva upp frön. Du skrev 2 rör o 58 W. Är det 58W eller 116W? Jag ska hänga dem i ett fönster och de lysrör jag sett har varit 2 rör á 36W alltså totalt 72W. Är detta för lite?
Jag hoppas du kan skriva om detta i din blogg för jag vet inte om jag vågar köpa de jag sett. Annars tar jag gärna emot tips var jag kan hitta någon annan sort.
Med vänliga hälsningar
Britt Inger 

SVAR:
Hej Britt Inger!
Det är lite om en fråga om hur stor yta du ska belysa. Min växtlampa är 160 cm lång och har två lysrör på vardera 58W. Där man använder två lysrör på vardera 36 W är själva reflektorn 130 cm lång. Man får räkna med att lampan inte ger så mycket sken åt sidorna eftersom den ska hänga ganska nära, 10-15 cm från växterna. Om du håller dig inom lampans mått så räcker den till. Willab Garden säljer båda storlekarna.
------------------------------------------------------------------
Tack så jättemycket för ett snabbt svar. Och grattis till toppenboken "Fröbok".
Med vänliga hälsningar
Britt Inger

Om du använder värmelåda...

...tänk på att värmen finns i botten och att jorden snabbt torkar ur underifrån. Medan du sprejar vatten på jordytan för att hålla fröna, som ligger strax därunder, fuktiga är det klokt att hälla på lite vatten på bottenplattan. Men låt det torka upp mellan varven. Här står hela chiligänget med varma fötter.

fredag 10 februari 2012

Flytta på växters färger

Jag är, liksom så många andra, djupt intresserad och starkt inspirerad av India Flints fantastiska eco-prints. (Bloggen är här.) Att "trycka" växter på tyg genom att rulla in dem tillsammans med tyg runt en pinne (bundles) och vänta länge är oerhört spännande. "Time is my friend", säger hon. Låter skönt.
India bor i Australien och kan använda mycket eucalyptus som har fina färgningsegenskaper. Här får man ta till annat. Jag har använt blommor från julens hyacinter som jag sparat i en burk. Lagt ut dem på ett sidentyg, sprejat med vinäger, rullat ihop hårt kring ett rör och dragit om snören. Sedan har tyger fått sjuda i vatten tillsammans med torkade och söndersmulade avokadoskal, som också ger färg. Jag har även tillsatt i en gnutta alun (för bättre färgupptagning), lite rostvatten (från armeringsmattepinnar i vatten) och pytsat i några kopparrörstumpar. Det här ÄR ett experiment.
Tygpinnen  ligger nu i en glasburk för att inte torka. Och sedan beror allt på hur länge jag klarar av att vänta. Lovar att tala om när jag inte kan hålla mig längre - och visa resultatet.
Vill man odla sina egna färgväxter (jag vill odla blått) så finns det frön till både blått och annat hos Wild Colours. "Japansk indigo" Persicaria tinctorium och vejde Isatis tinctoria. Den senare lär växa utmed Östersjökusten men jag inte lyckats se dem. Blir spaning i sommar.

torsdag 9 februari 2012

The Chilli King

Här finns så mycket att läsa om chili och odling att jag inte behöver skriva ett ord till.

onsdag 8 februari 2012

Nu fick jag bråttom!

Tiden flyger och plötsligt är man sent ute. Jag som brukar så chilisorterna i januari... Strunt i det, nu står de i alla fall i sin värmelåda. Jalapeño av lite olika typer blir det alltid. Förra årets förtjusning, The Pizza Pepper 'Summer Heat', är en dyr F1-hybrid med bara 10 frön i T&M-påsen. Det blir i alla fall repris för just nu smaskar vi i oss röd och grön inlagd (i olja) jalapeño och får en dos av den här sommarhettan. Men jag sår också en vanligare grön med frön från Franchi. Då ser man skillnaden på innehåll. Jag sår nu från samma påse det tredje året och den räcker nog fem år till bara fröna inte tappar "bäst före". Vilka jag sådde mer kan du se på sidan FröHändelser.
När jag ändå var i farten åkte det ner några utgamla jakarandafrön - få se om de har kraften kvar - och Yucca glauca, som  jag råkade ha några frön ifrån. Är kanske inte annars så förtjust i en sådan snigelfartsplanta.
Det blev även lite vintersådd. Ut i kylan åkte den fransiga fingerborgsblomman 'Pam' s Split'. Liksom vårsköna, Claytonia sibirica. Spännande är också vildkinin, Parthenium integrifolium, med sina pärllika blommor. Den användes förr mot feber. En slags mattram kan man säga.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...